Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 10 Octombrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Basescu demolatorul si constructorul

Basescu demolatorul si constructorul

Prin aducerea fostului senator PSD, George Maior, la conducerea Serviciului Roman de Informatii (SRI), presedintele Basescu a reusit sa dea trei lovituri dintr-o data: i-a umilit public pe liberali, avertizindu-i ca se poate guverna si fara ei, si-a creat un potential aliat (PSD) si a dat satisfactie sistemului alegind un om agreat de acesta. George Maior este fiul fostului deputat PDSR, Liviu Maior - un apropiat al lui Ion Iliescu, ginerele scriitorului Augustin Buzura, care a stat in fruntea Institutului Cultural Roman mai bine de zece ani si finul de cununie al senatorului Ioan Talpes fost, intre altele, sef al Serviciului de Informatii Externe. La doar 38 de ani, George Maior devine director al SRI, dupa ce, in perioada guvernarii Nastase, ocupase fotoliul de secretar de stat la MApN, iar anterior a avut mai mult functii diplomatice. Cariera sa ar fi fost probabil mai putin spectaculoasa fara aceste legaturi familiale cu sistemul de putere. Sistem intretinut pe dedesubt mai degraba prin increngaturi personale si de interese, decit prin conexiuni si reguli institutionale. De aceea, George Maior, ca sef al celui mare serviciu secret autohton, va reusi sa se impuna mai intii datorita acestor relatii si abia apoi folosindu-si calitatile personale. Numindu-l pe Maior la SRI, Traian Basescu a asigurat o anumita continuitate la Serviciul Roman de Informatii, printr-o persoana care nu va fi neglijata sau manipulata de ofiterii serviciului, cum s-a intimplat in perioada lui Costin Georgescu, director SRI adus de fostul presedinte Constantinescu.
Pe de alta parte, Traian Basescu anuleaza din start suspiciunile social-democratilor ca presedintele ar putea folosi serviciul de spionaj intern in propriile jocuri de putere, atragind, in acelasi timp, de partea sa bunavointa PSD. La investirea lui George Maior, atit noul director al SRI, cit si predecesorul sau, dar mai ales seful statului au vorbit despre urgenta trecerii prin parlament a pachetului de legi privind siguranta nationala. Disputa dintre PNL si PD asupra acestor proiecte este mai veche, fiindca PNL ar prefera sa taie din prerogativele serviciilor secrete, in vreme ce PD si presedintele Basescu ar vrea sa le dea puteri sporite. Compromisul pare imposibil, iar lucrurile se vor regla cu ajutorul PSD, care-si doreste structuri informative puternice.
Sustinerea in Parlament a pachetului de legi privind siguranta nationala de catre PD si PSD ar putea fi primul pas spre o amicitie de viitor intre cele doua partide care, in ultimii ani, s-au situat pe pozitii de adversitate. In acest fel, Traian Basescu il someaza pe premierul Tariceanu sa fie ascultator, fiindca are la indemina oricind o majoritate care il poate da jos. Lovitura de forta a presedintelui dovedeste o data in plus flerul sau politic, dar si placerea demolatorului care, in loc sa remedieze o constructie subreda, o inlocuieste cu una noua, fara sa aiba garantia ca va fi neaparat mai solida.

Articol afisat de 1696 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Sabina FATI)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective