Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Octombrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
IMPAS LA PETROTUB

IMPAS LA PETROTUB

• negocierile salariale de la „Mittal Steel“ au ajuns intr-un punct mort • nemultumiti de procentul de 6,5%, acordat de conducerea LNM, reprezentantii sindicatelor s-au retras de la negocieri • acestia vor o crestere salariala de 17,10% • viitoarea runda de negocieri va avea loc saptamina viitoare •

Negocierile anuale ale contractului colectiv de munca la „Mittal Steel“ Roman, desfasurate luni, 9 octombrie, la Galati, au intrat in impas, prin refuzul reprezentantilor patronatului de a acorda cresterea salariala solicitata de patronate, respectiv de aproximativ 17,10%. „La Galati a avut loc, luni, o noua runda de negocieri a Contractului Colectiv de Munca (CCM) intre noi, reprezentantii celor trei sindicate de pe platforma industriala de la Roman, respectiv ai Sindicatului Liber, Sindicatului «Romantub» si ai Ligii Energeticienilor. Dupa cinci ore de discutii, noi nu am fost de acord cu procentul pe care ni l-a propus patronatul, de 6,5%, care abia va putea acoperi rata inflatiei pe anul in curs. Oferta aceasta ne-a nemultumit profund. A urmat un sir lung de discutii pe marginea rezultatelor economice ale firmei. Noi am adus argumente, in sensul ca, in comparatie cu anul trecut, firma a obtinut, la sase luni, 11,2 milioane dolari profit net, fata de de sfirsitul anului trecut, cind la aceeasi perioada s-a realizat un profit de 10 milioane de dolari. Am aratat ca acest profit a fost realizat impreuna cu salariatii. De aici nemultumirea noastra legata de faptul ca ni s-a oferit o crestere salariala foarte mica. Alte argumente ale noastre au tinut de cresterea productivitatii muncii si, deci, a productiei fizice. Din pacate, domnul Gelu Matoianu, presedintele patronatului, nu a putut sa ne ofere mai mult, pentru ca ne-a argumentat ca acesta a fost procentul stabilit cu patronul“, a declarat Gheorghe Ciobanu, liderul Sindicatului Liber „Petrotub“, membru al comisiei de negociere.
Reamintim faptul ca 3,850 milioane de lei reprezinta salariul minim al unui muncitor necalificat, iar procentul propus de patronate ar duce la o majorare salariala pina la 4,1 milioane lei. Sindicalistii au acceptat ca salariul minim amintit, pentru un muncitor necalificat, sa creasca macar pina la 4,5 milioane de lei, ceea ce ar reprezenta o crestere de 17, 1 %. „S-a hotarit, de comun acord, sa se reia negocierile pentru una din zilele saptaminii viitoare, probabil dupa negocierile salariale la nivel de ramura metalurgie, cind membrii comisiei de negocieri, din partea patronatului, vor comunica patronului, la Londra, Lakshmi Mittal, doleantele noastre“, a mai spus Gheorghe Ciobanu.
Sindicalistii s-au declarat, totusi, multumiti de disponibilitatea conducerii de a continua negocierile si si-au manifestat increderea ca vor putea „smulge“ mai mult, pentru ca salariile din „Mittal Steel“ sint printre cele mai mici din Roman si zona. Sindicatele sustin, de asemenea, necesitatea impulsionarii acestor negocieri, motivat de faptul ca luni, 9 octombrie, s-au implinit 60 de zile de la expirarea vechiului contract. „Legea ne obliga ca, in termen de 60 de zile, sa definitivam negocierile care au inceput pe 9 august. Noi am acceptat sa dam ragaz patronatului sa rezolve problemele la nivel de LNM, tinind cont ca in aceasta perioada s-a definitivat fuziunea grupului cu «Arcelor». Cert este ca majorarile salariale se vor aplica cu 1 septembrie 2006“, a mai spus Gheorghe Ciobanu.
Directorul de comunicare al „Mittal Steel“ Romania, Dorian Dumitrescu, a declarat ca nu pot fi facute prea multe comentarii in perioada negocierilor, dar ca patronatul a aratat disponibilitate fata de acestea. „Una dintre reguli este aceea de a nu da declaratii inainte de finalizarea negocierilor. Pentru orice majorare salariala avem nevoie de acceptul superiorilor nostri. Singurul lucru pe care putem sa-l spunem este faptul ca administratia «Mittal Steel» este si va fi deschisa la un dialog constructiv si corect cu sindicatele, care sint partenerii nostri sociali. La aceasta data nu putem avansa nici o cifra“, a precizat Dorian Dumitrescu.

Articol afisat de 1704 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective