Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Octombrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Greva avocatilor a lasat în libertate niste infractori

Greva avocatilor a lasat în libertate niste infractori

Protestul declansat de avocatii din toata tara, la începutul acestei saptamîni, a creat o situatie extrem de neplacuta si la nivelul judetului Neamt, cînd niste infractori periculosi au fost lasati în libertate. Concret, doi indivizi care au fost acuzati de înselaciune nu au putut fi arestati, în ciuda faptului ca, în viziunea politistilor si procurorilor, se impunea acest lucru, întrucît nu a avut cine sa le asigure asistenta juridica, avocatii fiind în greva. Politistii sînt intrigati de acest protest, deoarece le-au fost încurcate destul de mult treburile. „ÃŽi întelegem pe avocati si poate este dreptul lor sa protesteze, dar, din pacate, a fost afectata si activitatea noastra. Concret, am depistat niste indivizi care luau cartile de munca de la oameni, promitîndu-le obtinerea unor credite, iar pentru toata aceasta tevatura percepeau un comision. Ei actionau nu numai în Neamt, ci si în Bacau, iar unul dintre învinuiti a fost prins în flagrant. Am facut toate actele necesare, am beneficiat de sprijinul procurorilor si magistratilor pentru efectuarea unor perchezitii, dar cazul nu a putut fi finalizat din cauza grevei avocatilor. Nu am putut sa-i arestam întrucît, pentru a cere acest lucru, era necesara prezenta unui avocat. Asa ca a trebuit sa ne multumim cu cercetarea lor în stare de libertate desi, dupa parerea noastra, se impunea arestarea, pentru ca indivizii prezinta pericol social“, a declarat comisar Ioan Andries, inspector sef adjunct al Politiei Neamt. ÃŽn consecinta, infractorii pot sa plece linistiti din tara pentru ca nici macar nu li s-a putut pune interdictie de parasire a localitatii sau din tara, tot din lipsa aparatorului care trebuia sa asiste învinuitul la o astfel de propunere.

Credit rapid contra 10 milioane de lei
Povestea ce a dus la prinderea celor doi indivizi acuzati de înselaciune a început pe data de 6 octombrie, cînd functionarii unei banci din Piatra Neamt au sesizat politia ca la ghiseu s-a prezentat o pietreanca ce a solicitat un credit, dar a prezentat un dosar ce continea numeroase acte false. Concret, solicitanta aratase functionarilor bancari o adeverinta de venit falsa, o fotocopie dupa cartea de munca, ambele avînd mentiuni false privind calitatea de salariat, functia detinuta, dar si nivelul de salarizare pe ultimele 3 luni. Politistii au început verificarile si primul lucru pe care l-au facut a fost sa stea de vorba cu femeia care dorea creditul. Aceasta le-a povestit oamenilor legii ca avea nevoie de un credit destul de mare, dar pentru ca nu îndeplinea conditiile, a cautat alte solutii. Ea a citit în ultima perioada un anunt aparut într-un ziar local, în care se spunea ca se ofera posibilitatea de a obtine credite rapid. Femeia a sunat la numarul de telefon cu pricina si a stabilit o întîlnire cu respectiva persoana, un tînar de 24 de ani. Acesta i-a spus pietrencei ca daca îi va da suma de 10 milioane de lei îi poate obtine foarte usor un credit. Femeia a fost de acord si i-a dat tînarului cartea de munca în original, pentru ca acesta sa se ocupe de toate datele. ÃŽn sfîrsit, pe data de 6 octombrie, solicitanta s-a dus la banca cu toate actele date de acel tînar, si acolo functionarul bancar a descoperit înselatoria. Constrînsa de politisti, pe 10 octombrie, femeia care dorea sa obtina creditul l-a sunat pe „binefacatorul“ ei si i-a spus ca vrea sa se întîlneasca cu el pentru a-i da cele 10 milioane de lei, întrucît a obtinut banii doriti. ÃŽntîlnirea a avut loc în fata Spitalului Judetean, dar au fost prezenti si politistii. Asa se face ca a fost prins în flagrant S.C., de 24 de ani, din Bacau, chiar în timp ce primea banii. Dupa aceea, s-a cerut un mandat de perchezitie pentru domiciliul acestuia din judetul vecin, dar si pentru al complicei sale, P.C., de 27 de ani, tot din Bacau, despre care s-a aflat dupa audierea barbatului. La locuintele celor doi, oamenii legii au descoperit 8 carti de munca în original ale unor persoane din Bacau, dar si doua fotocopii dupa carnetele de munca ale unor nemteni. De aici s-a ajuns la concluzia ca tinerii se ocupau de mult cu astfel de afaceri, iar cîstigurile obtinute, astfel, erau frumusele. Din cauza grevei avocatilor, împotriva celor doi nu au putut fi luate nici un fel de masuri, dispunîndu-se cercetarea lor în stare de libertate pentru fals, uz de fals, instigare la înselaciune, fals în înscrisuri oficiale etc. Nici pietreanca ce a dorit un credit nu va scapa de consecinte, ea fiind cercetata pentru tentativa de înselaciune, fals în înscrisuri, complicitate la fals si uz de fals.

Avocatii continua protestul
De cealalta parte, avocatii sustin ca autoritatile au fost înstiintate despre faptul ca vor declansa greva si ca nu vor pleda în procesele penale, asa ca nu se simt raspunzatori pentru astfel de situatii. La rîndul lor, politistii si procurorii nemteni recunosc ca au primit, la sfîrsitul saptamînii trecute, o înstiintare de la Baroul de Avocati Neamt prin care erau anuntati despre faptul ca aparatorii vor intra doar în cazurile de arestare sau de prelungire a arestarii ale unor persoane acuzate de infractiuni deosebit de grave, precum omor, viol si tîlharie. Cu alte cuvinte, au fost preveniti, asa ca nu puteau avea pretentii. Protestul avocatilor se pare ca va continua si astazi, vineri, 13 octombrie, doar daca nu intervine ceva favorabil. „Din cîte stiu, negocierile la nivel înalt între reprezentantii Justitiei, Parchetului General si al Uniunii Nationale a Barourilor erau, joi dupa-amiaza, în faza destul de avansata si se astepta ca seara sa fie dat un comunicat, fie favorabil, fie nefavorabil. Daca dupa negocieri am obtinut solutionarea revendicarilor noastre, mîine (n.r. - vineri) greva va lua sfîrsit, daca nu, bineînteles ca vom continua conform programului stabilit initial, adica pîna pe 15 octombrie, urmînd ca, dupa aceea, sa se decida în ce fel vom continua“, a precizat decanul Baroului de Avocati Neamt, avocatul Valentin Trifescu. Greva aparatorilor a debutat luni, 9 octombrie si a fost declansata de faptul ca autoritatile dau dovada de toleranta fata de functionarea Baroului Constitutional, structura ce functioneaza ilegal si nu a fost recunoscuta. Avocatii membri ai singurului baroul legal din tara, UNBR, au sesizat de mai multe ori Politia si Parchetul despre concurenta neloiala facuta de avocatii paraleli, dar nimeni nu a luat nici o masura.

Articol afisat de 1901 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective