Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Octombrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cozmin Gusa - „10 pacate ale Romaniei“

„10 pacate ale Romaniei“ este titlul unui incitant volum despre starea actuala a vietuitorilor unei tari înalte în aspiratii si - ca întotdeauna de-a lungul unei istorii controversate si, din aceasta pricina, dubioasa - incapabila în materializarea lor.
Joi seara, liderul Partidului Initiativa Nationala, Cozmin Gusa, si-a lansat volumul intitulat „10 pacate ale Romaniei“, în sala „Cupola“ a Bibliotecii Judetene „G.T. Kirileanu“ din Piatra Neamt. Cartea a fost prezentata de catre directorul bibliotecii, Constantin Bostan, si comentata pertinent si, ca de obicei plastic, de scriitorul si criticul Lucian Strochi. ÃŽn final, autorul si-a explicitat travaliul editorial si a raspuns întrebarilor din public, nu înainte de a elogia politicos si îndatoritor spiritul pietrean: „Am venit la Piatra Neamt ca într-un loc în care se poate vorbi despre cultura, lectura si carti“. Totodata, în urma unui reticent repros al recenzentului, nu a uitat sa recunoasca faptul ca solutiile propuse în carte sînt succinte si în multe cazuri lipsesc, dar rostul acesteia este doar acela de a da un diagnostic.

Truisme si lehamite

Decalogul pacatelor este sintetizat chiar pe coperta a patra: Romania e blocata de oligarhi; sistemul politic este putred si nu genereaza solutii; tranzitia a fost însotita de mari minciuni; statul a devenit un adversar al populatiei, în lipsa mecanismelor de control; institutiile statului nu îsi mai îndeplinesc rolul social; societatea îsi pierde reperele valorice; romanii saracesc, iar munca nu este respectata; obsesia pentru imagine pune piedici dezvoltarii normale; Romania nu e pregatita pentru socul integrarii, care o va transforma rapid si profund; platitorul de taxe este adevarata victima a tranzitiei. Iar concluzia: „Toate aceste pacate ale Romaniei, prin consecintele lor, lovesc cel mai tare în oamenii cinstiti, cei care respecta regulile, cei care vor sa traiasca normal.“
Cozmin Gusa, autorul cartii, este un defragmentator (ca sa folosim limbajul uzual al practicii informationale, chiar daca notiunea sufera prin aceasta comparatie o oarecare schimbare de sens). Lasînd la o parte orice afinitati sau adversitati de natura politica, trebuie sa recunoastem ca pacatele invocate au deja statut de truism; toata lumea le stie si, mai grav, toata lumea le rabda; cu lehamite. Dar autorul are meritul de a le fi sintetizat si comentat.
Dupa ce si-a explicat „complexul“ de natura strict profesionala izvorît dintr-un act de injustitie caruia i-a cazut victima si l-a îndrumat pe alte cai, Cozmin Gusa si-a justificat initiativa editoriala: „Sînt un politician care poate sa faca niste sinteze, care îsi asuma printr-o carte scrisa opiniile pe care le are asupra realitatii.“

Pacientul roman

Nuantînd, Cozmin Gusa considera cartea a fi un raport despre Romania, sintetizînd perceptiile proprii, faptele si întîmplarile carora le-a fost martor, pentru a da posibilitatea tuturor de a reinterpreta trecutul nostru recent.
ÃŽn acelasi timp, liderul Partidului Initiativa Nationala recunoaste ca aceasta carte este si un demers propagandistic subordonat gesturilor politice de natura pragmatica pe care si le asuma fara disimulari.
Realitatea actuala este, în opinia lui Cozmin Gusa, una jalnica: „Este un moment dramatic; este un moment de mare frustrare. Faptul ca societatea romaneasca se comporta ca un pacient lipsit de speranta este începutul acestei crize profunde. Sîntem nemultumiti, nu ne mai place nimic, nu ne mai concentram asupra proiectelor de perspectiva, traim de pe o zi pe alta, nu mai stim cine este valoros sau nu, pe cine sa urmam sau pe cine sa respingem.“

Un film de desene animate

Vorbind despre sursele îmbogatirii de dupa 1989 si marii profitori, Cozmin Gusa nu a ezitat sa-i numeasca, printre altii, pe Viorel Catarama, Dan Voiculescu, Ion Tiriac, Sever Muresan sau Marcel Avram. „Au privatizat în interes propriu relatiile externe ale Romaniei. Lupta împotriva coruptiei în Romania nu a fost decît un film de desene animate“. Iar una din sursele cele mai importante ale îmbogatirii o constituie, considera Cozmin Gusa, privatizarea: „Nimeni nu este împotriva privatizarii. Dar privatizarea în Romania nu a generat competitie sau mai multe locuri de munca. Nici statul nu a cîstigat foarte multi bani de pe urma privatizarii, pentru ca s-au facut aranjamente, s-au încasat comisioane grase. Gînditi-va la marea «performanta» de a concesiona extractia de petrol si de gaze de sonda unei companii de stat din Austria. Am ajuns de rîsul Europei. Nicaieri, niciunde, nu s-a întîmplat asa ceva. Sîntem singura tara din lume care si-a amanetat securitatea energetica nationala. Nu exista în contract nici o stipulare care sa ne permita un cît de mic control asupra petrolului si gazelor din pamîntul Romaniei.“
„Avem o societate care si-a pierdut reperele valorice, iar goana dupa bani genereaza comportamente mutante“ a afirmat Cozmin Gusa, exemplificînd cu doua cazuri, intens mediatizate ale manierelor comportamentale din lumea mondena si din teritoriul bisericii. Totodata, nu a uitat sa sublinieze ca cel mai grav fapt este lipsa solidaritatii.
Agenda derizoriului, impusa de mass-media
Deloc magulitoare parerea liderului PIN despre presa din Romania:
„Agenda impusa de catre presa din Romania este una a senzationalului, a facilului, a stirii negative... Faptul ca adevaratele subiecte, importante pentru romani, n-au fost dezbatute în presa, i-a împiedicat pe romani sa se mai concentreze, sa mai gîndeasca. Tie îti e foame, de-abia îti umpli rezervorul la masina si astia îti vorbesc de luptele din PNL. Cui îi pasa? Si atunci lucrurile importante nu mai sînt discutate si romanul se uita la lucruri facile: la «Surprize, surprize» sau la «Iarta-ma!» - ca sa plînga, se uita la Dan Negru - ca sa rîda, se uita la o emisiune a unuia cu nivelul intelectual foarte scazut - ca sa constate, si sa se bucure, ca e mai destept decît ala. Mass-media a generat un nivel de comportament colectiv de care trebuie sa ne fie rusine.“ De altfel, Cozmin Gusa s-a declarat convins ca presa romaneasca este total controlata: „Lucrul acesta, de altfel, se produce peste tot în lume. Dar acolo functioneaza un sistem de criterii care serveste statul. La noi, nici lucrurile care ar trebui sa sprijine statul roman nu sînt scrise. Nu vedeti ca nu scrie nimeni despre privatizarea Petrom? Nimeni nu vrea sa scrie. Ba, mai mult, ni se servesc reclame: «OMV face plinul... »“.

Securistii din presa

Liderul PIN considera ca presa din Romania este total aservita si eficient controlata de catre grupurile de interese: „Sînt multe milioane de euro cheltuite pentru ca presa sa taca. Sigur, exista si un control mai subtil care duce opinia publica într-o anumita directie. Este cazul celor doua mari companii de presa americane: CNN si Fox. Dar ele lucreaza în coliziune. La noi se poarta principiul serviciilor secrete. Cei mai activi ofiteri ai serviciilor secrete din Romania sînt în presa. Nu neaparat directori. Sefi de departamente, producatori, care au grija sa apara numai ce trebuie. Apoi, presa este controlata si prin sistemul de justitie. Asa-numitele dosare de urmarire operativa stau în asteptare vreo douazeci de ani. Faptul ca multi proprietari de presa au probleme reale cu legea îi face sa fie manipulabili. Credeti ca, de exemplu, colegii de la Antena 1 sînt bucurosi ca trebuie sa transmita trei-patru stiri despre Partidul Conservator? Nu! Dar daca trebuie...“

Amabilitati si terapie de cuplu

În calitate de oaspete, raspunzînd unei întrebari cu conotatii cromatice, Cozmin Gusa s-a simtit dator sa ne gratuleze primarul:
„Pinalti, sigur ca e simpatic în fiecare zi. Este si un tip foarte smecher si stie sa controleze informatia. Nu cred ca va exista pe undeva vreo dezbatere despre averea lui Pinalti sau despre afacerile lui. Gigi e foarte smecher si se descurca, nu-i asa? Si atunci, lumea o sa creada ca e un primar genial. Dar, daca chiar face lucruri importante pentru comunitate, nu o sa se mai întrebe nimeni despre afacerile lui. A facut treaba? A asfaltat strada aia? A izolat blocul ala? Ce-mi mai pasa? Problema este urmatoarea: daca astazi era prosperitate în Romania, nu mai întreba nimeni de dosariada.“
O alta întrebare inteligenta l-a obligat pe liderul PIN sa-si descrie plastic traseul politic prin analogii de cuplu cu Adrian Nastase, Calin Popescu-Tariceanu si Traian Basescu, pentru ca, în final, sa concluzioneze: „Am descris aceste pacate ale Romaniei contemporane cu convingerea ca, întelegîndu-le mai bine, le vom putea depasi. ÃŽmpreuna“.

Articol afisat de 2165 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective