Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Octombrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
ELEVA MOARTA ÃŽN SCOALA

ELEVA MOARTA ÃŽN SCOALA

• o fetita de clasa a VI-a a murit pe holul Scolii Nr. 5 • eleva fusese operata pe cord deschis • anuntati telefonic, cei de la Salvare au trimis initial o ambulanta fara medic • mai mult, din cauza operatiei, fata ar fi trebuit sa învete la parter, nu la etajul III • conducerile ISJ Neamt si Serviciului de Ambulanta au demarat o serie de anchete • rezultatul acestora nu o va readuce la viata pe copila de 13 ani •

O eleva a clasei a VI-a A, de la Scoala Nr. 5, operata pe cord deschis în primii ani de viata, a decedat subit, marti dimineata, 17 octombrie, dupa ce a cazut din picioare pe holul institutiei de învatamînt, iar cei care i-au acordat îngrijiri nu au putut sa o resusciteze. Norina D. se deplasa de la parterul scolii, unde participase la ora de desen, catre sala de clasa de la etajul al treilea, cînd a avut criza fatala. La ora 8.50, dupa ce s-a sunat de iesire, eleva urca scarile, iar, pe palierul de la etajul I, i s-a facut rau sub privirile îngrozite ale colegilor. „Eram pe sala, cînd am vazut ca Norina a cazut din picioare, ca secerata. Am tipat si am anuntat pe doamna învatatoare, care a venit imediat sa vada ce s-a întîmplat“, a povestit unul din copiii martori la cumplita tragedie. Ceea ce a urmat ridica mari semne de întrebare, atît asupra interventiei celor în masura sa salveze fata, cît si a modului în care a fost gestionata situatia - una limita, de colectivul didactic. Se stie cu siguranta ca, desi apelurile disperate catre Salvare au fost date într-o stare de vacarm general, s-a înregistrat în convorbiri ca este vorba despre un copil inconstient în scoala. Aceasta, conform declaratiilor medicului director al Statiei de Ambulanta Neamt, impunea mobilizarea de urgenta a unui echipaj cu medic. Ceea ce nu s-a întîmplat. Doctorul nu a pornit în misiune pîna ce nu a ajuns la fata locului o Dacie cu o asistenta, fara echipament adecvat, care a confirmat gravitatea cazului. Apoi, avînd în vedere ca la nivelul conducerii institutiei se stia ca fata suferise o operatie pe cord, ar fi trebuit ca aceasta sa învete la parter. Ceea ce iarasi nu s-a întîmplat.

Filmul tragediei

Colonelul Sorin Anton, din cadrul Serviciul de Telecomunicatii Speciale, de care apartine Dispeceratul Unic 112, unde s-a dat alarma, a refacut „filmul“ tragediei. Acesta a precizat ca, în urma verificarii apelurilor primite la Piatra Neamt, a reiesit ca primul telefon s-a primit de pe mobilul unui copil, la ora 8.52, prin care se solicita „o ambulanta la Scoala Nr. 5“. La un minut, respectiv la 8.53, a urmat un alt apel, la acelasi serviciu, tot de pe telefonul fetitei care a solicitat Salvarea. ÃŽn acelasi timp, a fost înregistrat si un apel, la acelasi serviciu, efectuat de catre un salariat al institutiei, pe nume Olariu, din cabinetul directoarei scolii. Apelul în cauza a sunat în felul urmator: „Veniti de urgenta. Avem o fetita lesinata. Este o problema grava. De un minut-doua nu mai misca, nu mai raspunde. Este inconstienta“, a mentionat colonelul Sorin Anton.
Doctorita Letitia Damoc, medic director al Serviciului de Ambulanta Neamt, a facut precizari privind modul în care s-a actionat. Aceasta a mentionat ca, în prima faza, a fost trimisa o prima autospeciala, Dacia Break, cu o asistenta, care a comunicat medicului aflat în Statie gravitatea cazului. Ulterior, a sosit la fata locului, la ora 9.03, echipajul SMUR, cu tot cu medic. „La ora 8.56, Ambulanta a primit prin transfer de la Serviciul 112 un apel de pe un telefon al unui copil. Noi am încercat mai întîi sa localizam despre care Scoala 5 este vorba, din care oras. Profesoara Olariu ne-a indicat ca este vorba despre o scoala de pe strada Cuza-Voda, dar în vacarmul general nu s-a putut întelege localitatea. Ni s-a comunicat: «Urgenta, copil lesinat la o scoala». ÃŽn mod normal noi avem doi medici în statie, dar un medic este în prezent bolnav. S-a decis ca unul din medici sa stea în statie, pentru a raspunde urgentelor, în functie de gradul acestora. Noi trimitem medic pe ambulanta în functie de gravitatea cazului. Problema este ca nu avem doua masini medicalizate. Voi verifica modul în care a fost încadrata urgenta. Cert este ca a fost o lipsa de fler a operatoarei, care nu s-a consultat cu medicul. ÃŽn conditiile unui trafic intens, cu resurse umane putine, este greu sa se trimita masina la fiecare caz. Voi verifica fisele. Gradul urgentei «inconstienta» este grad 0/1 - obligatoriu echipaj cu medic, daca era disponibil. Era disponibil, va suporta consecinta cel care a gresit“, a precizat Letitia Damoc. Aceasta a mai precizat faptul ca ambulanta cu medic a ajuns în scoala la ora 9,03, iar la ora 9.06 medicul încerca resuscitarea copilului.

Justificari

Medicul Statiei de Ambulanta Roman, chemat din sediu la fata locului, de catre asistenta primei Salvari, a precizat modul în care s-a actionat: „La ora 9, am primit un telefon de la asistenta noastra, care s-a deplasat la Scoala Nr. 5, la o solicitare pentru o persoana în stare de inconstienta. Am fost anuntati ca i s-a facut rau unei fetite. Nu s-au stiut antecedentele medicale ale copilului. ÃŽn circa trei minute de la apelul telefonic al asistentei, am ajuns la locul respectiv, cu toata aparatura necesara. Am gasit, într-o clasa, o pacienta, în vîrsta de 13 ani, cu patologie cardiaca congenitala, în stare extrem de grava. Nu am aflat asa ceva înainte, dar am observat, atunci, cicatricile de la operatie. Nu avea tensiune, puls si nici respiratie. Asistenta noastra îi facea toate manevrele de resuscitare. Am mai constatat ca fetita era si în stare de fibrilatie ventriculara, motiv pentru care am aplicat manevrele de resuscitare conform protocoalelor standard, care au constat în intubare, abort venos periferic cu medicatia respectiva, masaj cardiac extern si altele. Dupa circa 15 minute, de la spital au sosit doctorul Victor Firastrau, medic primar cardiolog si doamna doctor Hotaranu, specialist ATI. ÃŽmpreuna am continuat aceste manevrele complexe. Dupa circa 30 de minute, s-a constatat asistolie, fara activitate cardiaca si pacienta a fost declarata decedata. Pentru a nu amplifica panica, am decis sa o transportam la spital“, a declarat doctor Mihai Mologhianu, medicul de garda la Statia de Ambulanta Roman.
Inspectoratul Scolar al Judetului (ISJ) Neamt va declansa o ancheta pentru a vedea daca unitatea scolara a luat toate masurile de protejare a copilului, prin amplasarea clasei la parter, pentru ca fetita sa nu faca eforturi fizice, care i-ar fi putut agrava boala. „Am fost anuntati despre tragedia de la Scoala Nr.5 din Roman. Am cerut directorului scolii sa ne faca o nota informativa privind împrejurarile în care s-a produs decesul copilului. Va trebui sa vedem daca acei din conducerea scolii au luat masuri de amplasare a clasei la parter, pentru ca eleva sa evite eforturile fizice. ÃŽn functie de datele culese din scoala, vom trimite si noi o nota informativa Prefecturii, în subordinea careia se afla Serviciul Unic de Urgenta, pentru a vedea cum a fost gestionat cazul din punctul lor de vedere“, a declarat Maria Rusu, inspector general adjunct, la Inspectoratul Scolar al judetului Neamt. Pentru a-i scuti de eforturi pe cei de la inspectorat, le comunicam noi: fetita învata la etajul al treilea. Conducerea Scolii Nr. 5 a declarat ca ar fi fost dificil sa se fi asigurat functionarea clasei la parter. „La insistentele familiei, de a nu rupe copilul de colectivul în care a învatat înca din clasa I, am lasat fetita în clasa în care era, respectiv la etajul III. Este aproape imposibil sa putem asigura respectarea indicatiilor, în ceea ce priveste locul în care trebuie amplasate clasele. De obicei la parter învata clasele I. Nu sîntem noi vinovati ca sistemul este asa cum este, putred“, a precizat Ana Vlaicu.

Iar justificari

Conducerea institutiei de învatamînt a explicat contextul în care s-a produs decesul copilului si modul în care s-a actionat. „La prima pauza, eleva a iesit în recreatie si pe scari i s-a facut rau. Copilul era bolnav de inima si suferise pîna acum operatii pe cord deschis. Era, însa, un copil extrem de vioi. ÃŽnvata bine si era dornica sa participe la toate activitatile, întocmai ca si colegii ei. Diriginta clasei, profesoara de educatie fizica, stiind-o bolnava, încerca sa o fereasca de eforturi fizice. Copilul, însa, îi solicita sa participe la ore, pentru ca sustinea ca asa i-a spus mama. A fost anuntata Salvarea întîi de pe un telefon mobil si apoi de pe telefonul scolii. Prima care a sosit la fata locului a fost asistenta scolii, dupa care am fost anuntate noi. Am revenit cu un telefon la ambulanta, de la dispecerat spunîndu-ni-se ca a mai fost anuntat cazul. ÃŽntr-un minut, la fata locului a venit asistenta scolii, care a luat fetita si a dus-o într-o clasa, la parter, unde a început sa-i faca masaj cardiac. ÃŽntre timp a venit masina Salvarii. Masina nu avea însa decît asistent medical. N-as putea spune daca copilul ar fi avut o sansa sa mai traiasca, dar probabil ca acei de la Salvare au crezut ca este o joaca, pentru ca altfel nu se explica de ce masina nu avea medic. ÃŽntre timp cadrul medical al scolii a dus copilul într-o sala de clasa, la parter, unde i-a acordat primul ajutor, facîndu-i masaj cardiac si încercînd resuscitarea acesteia. A fost anuntat si domnul doctor Victor Firastrau, medicul cardiolog, în evidenta caruia era copilul, care s-a deplasat la scoala împreuna cu doctorita Hotaranu“, a declarat Ana Vlaicu, directorul Scolii Nr.5, profund afectata de tragedia produsa. ÃŽn final, dupa o tragedie care a îndoliat mai multe familii, pe holul scolii unde Norina a murit si pe banca acesteia, copiii au pus lumînari aprinse, trecînd pe lînga locul tragediei în tacere, fiind profund marcati de cele întîmplate. Ramîn însa o serie de întrebari care trebuie sa primeasca raspuns: 1. Au procedat corect cei de la Ambulanta cînd au trimis o masina fara medic?
2. Sînt culpabili cei din conducerea scolii pentru ca nu au transferat la parter clasa în care învata Norina D.?
Tragic este ca fetita de 13 ani nu va învia, chiar daca vor fi oferite raspunsuri la aceste întrebari si eventualii vinovati vor fi trasi la raspundere.

Articole similare:
ELEVA MOARTA ÃŽN SCOALA
ANCHETE INCRUCISATE
Riuri de lacrimi la inmormintarea elevei decedata in scoala

Articol afisat de 4596 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN,
Dumitru IUSTIUC
)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de ion popescu la data 18.10.2006 13:56
dumnezeu sa o ierte!
dumnezeu sa o odihneasca in pace! mare nenorocire!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective