Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 24 Octombrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Fondurile de pensii facultative, operationale de la anul

Fondurile de pensii facultative, operationale de la anul

• fondurile de pensii facultative vor fi primele care îsi vor începe activitatea de la 1 ianuarie 2007, iar cele administrate privat dupã circa 6 luni

Sistemele de pensii obligatorii administrate privat si pensiile private facultative vor functiona cu începere de anul viitor. Fondurile de pensii facultative vor fi primele care îsi vor începe activitatea, chiar de la 1 ianuarie 2007, în timp ce fondurile de pensii administrate privat ar putea deveni operationale dupã 6 luni. Presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurãri Sociale a declarat, sãptãmîna trecutã, în cadru unui seminar, cã „sistemul de pensii private a intrat în linie dreaptã“, iar începutul anului 2007 va însemna „începutul unei noi industrii în România“.
Reforma sistemului de pensii din tara noastrã urmãreste dezvoltarea segmentului de fonduri private, prin transferul treptat a unei pãrti din contributiile plãtite de salariati în sistemul public de pensii. Guvernul a aprobat, în acest an, un proiect de modificare a Legii 411/ 2004 privind fondurile de pensii administrate privat. Acest proiect se aflã în dezbaterea Senatului, dupã care urmeazã sã treacã prin Camera Deputatilor. Prin acesta se prevede cã persoanele în vîrstã de pînã la 35 de ani, asigurate în sistemul public de pensii potrivit Legii 19/ 2000, vor participa în mod obligatoriu la un fond de pensii administrat privat. Pe de altã parte, persoanele care sînt deja asigurate si contribuie în sistemul public de pensii, în vîrstã de pînã la 45 de ani, au posibilitatea de a alege dacã sã contribuie la un fond de pensii privat sau nu. Imediat ce proiectul de lege va trece de cele douã Camere si va fi aprobat, se va initia o amplã campanie de informare a cetãtenilor despre noua configuratie a sistemului de pensii românesc. Succesul introducerii pensiilor facultative si a celor private va depinde, în primul rînd, de gradul de informare al acelora care ar putea contribui la un astfel de fond. Pe de altã parte, fiecare din cei care îsi vor depune banii în pensiile facultative sau cele private trebuie sã aibã convingerea cã este vorba de o investitie care le va fi de folos la momemtul deschiderii drepturilor de pensie.
Pe de altã parte, anul 2007 va fi unul al protectiei sociale, cãtre acest sector fiind alocati mai multi bani. Suma alocatã pentru plata pensiilor din sistemul public este de 210.000 miliarde de lei si reprezintã o treime din banii repartizati tuturor celorlalte institutii finantate de la buget. Bani mai multi vor fi si pentru asistentã socialã, iar principalele programe finantate vor fi indemnizatiile pentru cresterea copilului, cele pentru încãlzirea locuintei, alocatiile pentru copii si sprijinirea familiilor cu mai multi copii. Tot prin Ministerul Muncii se va asigura finantarea programului „laptele si cornul“. Bani mai multi vor fi directionati cãtre sectorul învãtãmînt, iar sumele alocate urmeazã a fi cheltuite pentru infrastructura educatiei, consolidarea si reabilitarea unitãtilor de învãtãmînt sau pentru dotarea laboratoarelor.

Articol afisat de 1462 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective