Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Octombrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
S-A STABILIT - 1.190.640 de lei gigacaloria

S-A STABILIT - 1.190.640 de lei gigacaloria

• consilierii din Piatra Neamt au dat acceptul pentru pretul local de referintã al energiei termice furnizate populatiei • în alte localitãti din tarã gigacaloria costã pînã la 2,5 milioane de lei •

Pietrenii vor plãti în aceastã iarnã 1.190.640 lei pentru fiecare gigacalorie consumatã. Consilierii locali au hotãrît ieri ca pretul local de referintã sã fie doar cu 120. 000 lei mai scumpã ca iarna trecutã, când a fost calculatã la 1.070.000 lei. Cu acest pret, municipalitatea pietreanã se situeazã pe la mijlocul clasamentului privind pretul energiei termice furnizate populatiei, avînd în vedere cã prin alte judete gigacaloria ajuge pînã la 2.500.000 de lei. Chiar si în Neamt, la Roman, gigacaloria se apropie de douã milioane de lei vechi.
Municipalitatea pietreanã a ajuns la 1.190.640 lei/Gcal dupã ce a studiat propunerea venitã din partea societãtii Aqua Calor. Aceasta, la rîndul sãu, a primit valoarea ca recomandare de la ANRSC.
Printr-o decizie comunicatã municipalitãtii pietrene la începutul acestei luni, presedintele ANRSC a fost de acord ca pretul gigacaloriei la Piatra Neamt sã fie 1.190.640 de lei, inclusiv TVA, plus compensarea de 643.100 lei la fiecare gigacalorie pentru combustibilul folosit pentru furnizarea energiei termice.
Potrivit hotãrîrii luate ieri de Consiliul Local, pretul local de referintã intrã în vigoare începînd cu data de 4 octombrie 2006. Tot prin aceeasi hotãrîre s-a stabilit si cota procentualã ce poate fi suportatã din bugetul local. Astfel, Aqua Calor va primi din visteria municipiului o subventie de 10% pentru a-si acoperi integral diferenta dintre pretul la care produce, transportã, distribuie si furnizeazã gigacaloria cãtre populatie si pretul pe care îl plãtesc efectiv oamenii.
ÃŽn principiu, pietrenii rãmasi încã bransati la sistemul centralizat de încãlzire nu au motive de înfricosare cã se apropie gerurile. Cu gigacaloria la pret relativ rezonabil fatã de alte orase, cu eventualele repartitoare pe care si le-au montat si cu ajutorul pentru încãlzire pus la dispozitie de Guvern, facturile în aceastã iarnã n-ar trebui sã fie usturãtoare. Cel putin asa sîntem asigurati. De cei care... stiu. Consilierul local Elena Boengiu, membru în Adunarea Generalã a Actionarilor de la Aqua Calor, a declarat în repetate rînduri cã pretul mic la gigacalorie si, implicit, reducerea facturilor la întretinere în aceastã iarnã nu ar fi fost posibile dacã nu s-ar fi început modernizarea sistemului termic. Programul privind marea reabilitare a termoficãrii imobilelor în care mai este valabil sistemul centralizat este în plin avînt, dupã ce s-au schimbat la fatã centralele vechi de cvartal, dupã ce au fost amplasate centrale termice în containere - operatiune încã în derulare si dupã ce unele blocuri au fost pricopsite cu centrale de bloc sau de scarã. Sigur, sunt voci care sustin si contrariul. Mai ales din rîndul adversarilor politici. Nu de mult, social-democratii parlaemntari de Neamt s-au arãtat foarte critici la adresa municipalitãtii, fiind de pãrere cã „iarna 2006 - 2007 va fi o curbã de sacrificiu pentru populatie“ si cã întretinerea va fi cu mult mai mare decât îsi poate permite majoritatea românilor. Avînd în vedere cã marea parte a asociatiilor de proprietari din Piatra Neamt au fost asaltate de pensionari cu rugãmintea de a nu solicita Aqua Calor furnizarea agentului termic, este foarte posibil sã fie adevãrat. Cel mai bine se va vedea în pragul Sãrbãtorilor de Iarnã, cînd nici vremea nu va mai fi de partea pensiilor de mizerie sau a salariilor minime pe economie.

Articol afisat de 1627 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective