Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 27 Octombrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Mîncare din gãleatã, la Spital

Mîncare din gãleatã, la Spital

• Sectia contagioase aratã ca o închisoare, viata pacientilor fiind una de chin • toti bolnavii, femei si bãrbati, au la dispozitie trei WC-uri • mîncarea este adusã cu gãleata, de la Spitalul nou • unii pacienti au nostalgia anilor '70, cînd sectia arãta altfel, iar altora, care nu au mai stat internati, „le place“ •

Mobilier învechit, grupuri sanitare defecte, paturi ruginite, dar mai ales izolarea în saloane austere conferã Sectiei boli contagioase o imagine dezolantã, mai ales pentru pacientii care trebuie sã îsi petreacã, adesea, sãptãmîni în sir aici. Bolnavii numãrã zilele rãmase, întrebînd zilnic pe cei doi medici, care deservesc aceastã sectie, cînd vor pleca. Nimic, însã, nu este mai jenant ca atunci cînd mergi la toaletã, sã te tii de nas si asta nu pentru cã bolnavii ar fi necivilizati, ci pentru cã WC-urile, comune pentru toti pacientii, indiferent de vîrstã, sex sau afectiune contagioasã, sînt defecte. Nici apa nu este pe placul bolnavilor, care spun cã are gust de clor. „Existã doar trei WC-uri comune, pentru femei si pentru bãrbati. Trebuie sã urci la etaj sã poti merge la toaletã. Si mãcar dacã ar fi curate... Oricît s-ar strãdui infirmierele sã le mentinã curate, truda lor e zadarnicã. Nu merge apa din bazine. Umplem cîte douã gãleti de apã de la robinet si le turnãm în WC. Mai rãu este noaptea cînd, buimac de somn, stai sã umpli gãleti cu apã, nu de alta, dar dimineatã nu poti sã mai intri acolo. Cît despre apã, este sub orice criticã. Am mai bine de o sãptãmînã de cînd si eu si fratele meu mai mic stãm la Contagioase, din cauza hepatitei. Singurul lucru bun este atitudinea cadrelor medicale care ne trateazã cu multã cãldurã. ÃŽn momentul ãsta, as sãri pe geam si as fugi acasã, asta este reactia pe care o am“, a declarat Iulian Gotcã, internat în salonul nr. 9.
Alti bolnavi care, dupã multi ani, au ajuns din nou la Contagioase, trãiesc cu nostalgia vremurilor de altãdatã, cînd erau conditii mult mai bune. Desi ultima igienizare a saloanelor s-a fãcut în urmã cu un an, exteriorul clãdirii nu a mai fost renovat de mai bine de jumãtate de veac, încît, dacã nu ai zãri bolnavi pe la geamuri, ai crede cã acolo e o închisoare.

Gãleti cu mîncare acoperite cu tifon

ÃŽn ceea ce priveste mîncarea pe care o primesc bolnavii, aceasta vine gata portionatã de la Spitalul nou. De trei ori pe zi, un sofer al institutiei aduce mîncarea în niste banale... gãleti acoperite cu tifon, „pentru ca transportul sã fie igienic“. „Am douã sãptãmîni de cînd sînt în spital. Am mai stat la Contagioase în urmã cu 30 de ani, din cauza unei meningite. Erau alte vremuri, mobilierul era nou, mîncarea era bunã, nu ca sãrãcia din zilele noastre. Acum primesti marmeladã, pilaf si supe de cartofi, pînã «plesnesti». Mîncarea este adusã de la Spitalul nou, însã altã solutie nu este. Tare bine mai era în spital în anul 1975, cînd aveai tot ce-ti trebuia ca sã te faci sãnãtos. Acum ne-a rãmas doar bunãtatea personalului medical. Un bolnav chiar a întrebat medicul ce regim va urma acasã, iar doctorita i-a spus «ce-a mîncat si la spital» si atunci acesta a zis cã aici a mîncat doar pîine cu marmeladã“, a spus Petru Mãriutã, internat în salonul 17. Douã masini de spãlat ruginite, amplasate într-o încãpere de la demisolul clãdirii, mentin curatã lenjeria din sectie. Cît despre vizitatori, bolnavii nu au privilegiul celor internati în alte sectii, care primesc mîncare de acasã, la orice orã. Pacientii sînt chemati afarã, pentru cã usa de la intrare este mai tot timpul încuiatã.

Am întîlnit si un român... „fericit“

Cel mai fericit si multumit de conditiile de spital este Neculai Cãldare, din Budesti-Fãurei, un bãtrînel de 82 de ani, care stã singur în salon. „ÃŽmi place aici, n-am decît trei zile de cînd m-am internat, însã nu am obiectii, mîncarea e bunã, ca la regim, medicamente sînt. Este prima oarã cînd vin la spital“, a spus Neculai Cãldare. Printre copiii internati la Contagioase, se numãrã si Alexandru Z., în vîrstã de 11 ani, care suferã de hepatitã. Pentru cã ambii pãrinti au servicii, bãietelul stã singur în spital. „Acum m-am obisnuit aici. Mama lucreazã la o croitorie si nu poate lipsi de la serviciu. Tata la fel, munceste pînã seara. Mama vine o datã pe zi si-mi aduce de mîncare. Vreau sã mã fac bine si sã merg acasã, la surioara mea. La vîrsta de opt ani am stat la spital în Iasi, din cauzã cã am avut toxoplasmozã. Acolo erau conditii mai bune. Norocul face sã stau în salon cu alti doi bãieti si asta mai omoarã plictiseala“, a spus Alexandru Z. Managerul Spitalului Municipal Roman este la curent cu situatia Sectiei contagioase, sustinînd cã deocamdatã nu poate face nici o îmbunãtãtire, deoarece restructurarea paturilor presupune si mutarea sectiei într-un alt spatiu care, ulterior, va fi amenajat corespunzãtor.
FOTO: Sectia boli contagioase a Spitalului Roman pare uitatã de diriguitorii Sãnãtãtii

Articol afisat de 1833 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. BUGA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective