Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Octombrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Poluarea, monitorizatã în bazinul hidrografic Bistrita

Sintezele anuale pentru calitatea apei au demonstrat cã, în bazinul hidrografic Bistrita, s-au înregistrat concentratii ridicate de amoniu, materie organicã, nitrati si materie de suspensie, iar ultimii doi kilometri ai rîului Bistrita sînt complet degradati. Activitãtile umane - evacuarea apei uzate - au perturbat fluxurile naturale de azot si fosfor, ducînd la cresterea nivelului de nutrienti în apele de suprafatã. Date fiind aceste concluzii, prefectul Toader Mocanu a participat, sãptãmîna trecutã, la Predeal, la dezbaterea Proiectului „Dezvoltarea unui sistem integrat de management bazinal pentru a corela analizele cantitative si calitative Open GIS-DIMINISH“. Prefectul de Neamt a participat în calitate de membru al Comitetului de bazin Siret - Bacãu si a fost însotit de reprezentanti ai Agentiei pentru Protectia Mediului. Proiectul este singurul românesc acceptat în 2003 si este cofinantat de Comisia Europeanã, Directia Generalã de Mediu si Guvernul României. El se desfãsoarã pe o perioadã de trei ani si are o valoare de 728.000 de euro.
La nivel national, este pentru prima datã cînd principalele surse de poluare (industria, statiile de epurare si agricultura) sînt integrate într-un sistem unitar de management a calitãtii apei. Sistemul urmãreste sã integreze cîteva subcomponente, printre care se numãrã observarea si mãsurarea calitãtii apei, în raport cu Directiva Cadru a Apei a Uniunii Europene, sã creeze o bazã de date integrate, realizatã în Sistem geo-informatic (open-GIS), care sã cuprindã caracteristici climatice, morfologice, hidrologice si hidrogeologice ale ariei de studiu, modelarea evolutiei calitãtii apei pentru analiza nivelului de poluare în apa de suprafatã si în apa subteranã, etc.
În functie de caracteristicile apelor uzate evacuate si de posibilitatea de amplasare a statiilor automate au fost alese pentru a fi monitorizate trei unitãti economice din apropierea municipiilor Piatra Neamt si Bacãu, care sînt supravegheate zilnic, cu o frecventã de 30 de minute. Cele trei unitãti selectate sînt Statia de epurare a orasului Bicaz, Fibrex Sãvinesti si Fabrica de Hîrtie Letea Bacãu. În functie de analiza nivelului de poluare a apei de suprafatã si subterane si a identificãrii sursei de poluare, utilizatorii industriali vor fi obligati sã ia mãsuri pentru epurarea apelor, conform directivelor europene. Pe termen lung, abordarea stiintificã din acest proiect permite prognozarea strategiei de reducere a nutrientilor în cadrul Bazinului Bistrita si a reducerii încãrcãrilor de nutrienti transportati de Siret în Dunãre.

Articol afisat de 3146 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective