Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 30 Octombrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Cinci cazuri noi de cancer pe zi

Cinci cazuri noi de cancer pe zi

• oncologii nemteni sînt speriati de numãrul mare de bolnavi nou diagnosticati cu tumori • aproape zilnic este luat în evidentã cîte un nou caz, dar se întîmplã sã aparã si cinci într-o zi • medicii constatã cresterea numãrului de bolnavi de cancer cu vîrste sub 30 de ani •


Evidentele întocmite de cadrele medicale ale Autoritãtii de Sãnãtate Publicã Neamt aratã cã, în primele trei trimestre ale anului în curs, au fost luate în evidentã 1.209 cazuri noi de cancer, la nivelul întregului judet, cu 33 mai multe decît în acelasi interval al anului trecut.
Cele mai multe dintre persoanele diagnosticate cu aceastã gravã maladie, mai exact 465, provin din zona arondatã Spitalului Judetean de Urgentã Neamt, iar cele mai putine, adicã 23, respectiv 64, din zonele arondate Spitalelor Ceahlãu si Bicaz.
Conform statisticilor medicale de specialitate, în functie de numãrul cazurilor înregistrate anul acesta si de localizare, pe primul loc se situeazã cancerul digestiv (stomac, colon, rect), urmînd apoi, ca rãspîndire, cancerul de sîn si apoi cel bronhopulmonar.
„A mai scãzut numãrul tumorilor de col uterin si de sîn, mai ales cele depistate în stadiu foarte avansat, fãrã sanse de vindecare, ceea ce ne mai linisteste, în sensul cã putem concluziona cã femeile au devenit mai grijulii si mai preocupate de sãnãtatea lor. Se observã, însã, o crestere exponentialã a cancerului de colon, atît la nivelul judetului nostru, cît si la nivel national. Acest aspect preocupã si îngrijoreazã oncologii din întreaga tarã, care cred cã unul dintre factorii care determinã aparitia cancerului digestiv îl reprezintã alimentatia, care la ora actualã abundã în compusi chimici. La asta se adaugã stresul si zestrea geneticã, precum si regimul de viatã al pacientilor“, a declarat doctor Doinita Vararu Gavrilescu, sefa sectiei Oncologie a Spitalului Judetean de Urgentã Neamt. Alti factori de risc mai sînt considerati alcoolul si tutunul.
Cei mai multi dintre bolnavii de cancer luati în evidentã au vîrste cuprinse între 35 si 60 de ani, dar conform constatãrilor medicilor de specialitate, în ultimii ani, sînt diagnosticate cu tumori tot mai multe persoane cu vîrste sub 30 de ani, în cazul cãrora evolutia este rapidã, în ciuda tratamentului agresiv aplicat.
„Foarte grav si chiar dezarmant este faptul cã în ultimele luni am luat în evidentã foarte multe persoane tinere bolnave de cancer. De aproape o lunã încoace ritmul de diagnosticare este foarte accentuat. Nu trece o zi fãrã sã nu aparã un caz nou, dar sînt zile în care sînt luate în evidentã si cinci noi bolnavi cu tumorã. Unul dintre cazurile foarte recente este cel al unei tinere în vîrstã de 23 de ani, care a fost diagnosticatã cu cancer de col uterin, aflat în stadiu avansat, despre care încã nu ne putem pronunta în privinta sanselor de vindecare“, a mai declarat sursa mentionatã.
Unul dintre proiectele foarte importante pe care vrea sã îl materializeze doctor Doinita Vararu Gavrilescu, sefa sectiei Oncologie împreunã cu conducerea Spitalului Judetean Neamt este cel al înfiintãrii unei sectii de radioterapie.
Bolnavii din Neamt care trebuie sã facã radioterapie si au bani merg în centrele universitare din tarã, iar cei cu venituri modeste merg la Bacãu. Cei care nu dispun de bani nu fac acest tip de tratament. În foarte multe dintre cazurile de cancer, radioterapia dã rezultate extraordinare, evolutia tumorii fiind stopatã. Din cauza numãrului mare de bolnavi din tarã care apeleazã la acest tip de terapie, spitalele sînt extrem de aglomerate, iar bolnavii nemteni asteaptã luni în sir o programare.

Articol afisat de 2028 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de ph0enix1810 la data 09.11.2006 15:26
nu a auzit nimeni de terapii naturiste?!
nu a auzit nimeni de terapii naturiste?!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective