Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Noiembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Scrutin pentru viceprimar, la Girov

Scrutin pentru viceprimar, la Girov

• alegerile au avut loc ieri, prin vot secret • dupã douã tururi de scrutin, învingãtor a fost declarat consilierul PD Constantin Tache, acesta fiind urmat, la diferentã de un vot, de consilierul PSD Dumitru Sandu, fost primar al comunei •

Executivul local al comunei Girov se aflã, începînd de ieri, în formulã completã, dupã alegerea noului viceprimar. Dupã douã tururi de scrutin, învingãtor „la voturi“ a fost consilierul local al Partidului Democrat, Constantin Tache. Reamintim cã fostul viceprimar, Florin Burlacu, a renuntat, recent, la functie - iar încetarea mandatului sãu, prin demisie, a fost aprobatã de legislativul girovean în sedinta de ieri - pe motiv de plecare în strãinãtate. Pentru respectarea procedurilor prevãzute de Legea administratiei publice locale, în sala de clasã a Scolii Girov, în care a fost organizatã sedinta, a fost amenajatã o cabinã de vot, astfel încît alesii locali sã îsi poatã exprima optiunile fãrã a exista suspiciuni privind exercitarea unor posibile presiuni sau influente.

„N-ar fi rãu sã fie bine“

Prima misiune a revenit secretarului comunei care le-a explicat consilierilor cum trebuie sã voteze si în ce situatii se poate ajunge la mai multe tururi de scrutin. Membrii legislativului au avut nelãmuriri în privinta numãrului de sufragii pe care trebuie sã îl atragã cîstigãtorul. Au fost lãmuriti în aceastã privintã, potrivit prevederilor legale fiind vorba de „jumãtate plus unul“ din voturi: la un numãr de 13 consilieri locali, învingãtorul în cursa pentru obtinerea functiei de viceprimar trebuia sã atragã 7 voturi.
Unul dintre componentii comisiei de validare - respectiv Vasile Guriuc (PNL) a fost înlocuit cu Marineta Olariu (PD) - numãrîndu-se printre candidatii la „fotoliul“ de viceprimar. Cã relatia dintre executivul si legislativul girovean a fost una permanent marcatã de tensiuni si scandaluri nu mai este o noutate în peisajul administrativ nemtean. De aceea, înainte de a se trece la nominalizarea candidatilor, una dintre „vocile“ cel mai des auzite în plenul Consiliului Local, Mihai Pavel (PSD), a tinut sã îsi exprime speranta într-o îmbunãtãtire a situatiei: „Datã fiind importanta functiei, «n-ar fi rãu sã fie bine», vorba lui Creangã. ÃŽnainte sã trecem la vot, candidatii ar trebui sã ne spunã ce vor sã facã în perioada care a mai rãmas pînã la sfîrsitul mandatului. Pentru cã ce s-a întîmplat în perioada scursã pînã acum n-am vrea sã se mai întîmple, sînt lucruri care ne-au lãsat un gust amar. Dacã eu trag hãis, primarul cealã, iar consiliul pe centru, treaba nu iese bine. Poate cã o sã jignesc pe unii, dar a avut presedintele Bãsescu o vorbã - colegii mei o sã mã întrebe de cînd tin cu Bãsescu, dar este presedintele tãrii - si anume cã «imoralitatea acestei guvernãri este Partidul Conservator». Pornind de la aceastã idee, spun cã mi se pare imoral ca un consilier care a avut 80-100 de voturi sã candideze, în timp ce un altul care a avut 1.000 sã nu aibã sanse, ca urmare a jocurilor politice. Din acest punct de vedere, legea românã este strîmbã“. Acesta l-a propus, din partea PSD, pe consilierul local Dumitru Sandu, fost primar al comunei. Nominalizatul grupului PD, prin consilierul Constantin Araveicei, a fost Constantin Tache. Candidatul PNL, Vasile Guriuc, a fost propus de cãtre consilierul PUNR Neculai Chiuariu.

„Mã voi strãdui cît se poate de serios în activitatea mea“

Dupã completarea buletinelor de vot cu numele celor trei candidati, în ordine alfabeticã, consilierii locali au intrat în cabina de vot. Lîngã aceasta, un membru al comisiei de validare a supravegheat introducerea buletinelor în urnã. S-a trecut, ulterior, la numãrãtoare: consilierul PNL Vasile Guriuc a obtinut un singur vot, iar Constantin Tache si Dumitru Sandu - cîte 5, douã voturi fiind anulate.
Candidatii aflati pe pozitie de egalitate au intrat în turul doi de scrutin, ceea ce a fãcut ca emotiile tuturor celor implicati, mai ales ale „combatantilor“, sã sporeascã. Unii au considerat rezultatele ca previzibile, în contextul în care structura politicã a Consiliului Local Girov este formatã din 6 membri PD, 4 - PSD, PNL, PRM si PUNR avînd cîte un reprezentant. Altii au sperat ca situatia sã ia o turnurã favorabilã în ceea ce îi priveste. Norocul a fost, însã, de partea consilierului PD Constantin Tache care a obtinut 7 voturi, contracandidatul sãu urmîndu-l la o diferentã de doar un vot.
Felicitat si aplaudat mai ales de colegii sãi de partid, consilierul local Constantin Tache a devenit noul viceprimar al comunei Girov. Chiar si în absenta unei biblii - care nu a fost gãsitã pe nicãieri prin scoalã, ori bibliotecã - acesta a depus jurãmîntul, dupã care a promis cã va face tot posibilul pentru bunul mers al treburilor comunei. „Mã voi strãdui cît se poate de serios în activitatea mea“, a declarat acesta, cerînd, totodatã, executivului Primãriei sã dea dovadã de cît mai multã transparentã. Pe de altã parte, el a subliniat cã votul negativ dat de o parte importantã a membrilor legislativului local constituie „un semnal cã încã trebuie sã mã corectez în activitate“.

Articol afisat de 1894 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective