Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 2 Noiembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Regele Mihai, douã zile în Neamt

Regele Mihai, douã zile în Neamt

• însotit de regina Ana si de principesa Margareta, acesta va ajunge marti, 7 noiembrie, la Piatra Neamt • în ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, va participa la slujba religioasã oficiatã de IPS Daniel, la Agapia, va primi pe cei care vor dori sã îl felicite, dupã care va lua parte la prînzul oferit de stareta lãcasului de cult • prefectul va da o receptie în cinstea regelui •

Ziua consacratã Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, 8 noiembrie, va fi una încãrcatã pentru autoritãti. Acestea au început sã pregãteascã detaliile vizitei regelui Mihai care doreste sã îsi sãrbãtoreascã ziua onomasticã în tinutul Neamtului. Locul ales de înaltul oaspete este Mãnãstirea Agapia. Din informatiile detinute de conducerea Prefecturii Neamt, regele Mihai si regina Ana, însotiti de principesa Margareta ar urma sã ajungã la Piatra Neamt marti dupã-amiazã, 7 noiembrie, la ora 16.15. Înaltii oaspeti vor fi însotiti de directorul Casei Regale - Ion Tucã, douã secretare private - a regelui, respectiv a reginei Ana, consilierul Principelui Radu, reprezentantul în afaceri al Ambasadei Cehiei la Bucuresti - Magdalena Kramperova, precum si de un exponent al Ambasadei Republicii Moldova. Principele Radu nu s-a putut alãtura exponentilor Casei Regale, aflîndu-se într-o vizitã în China.

Popas duhovnicesc, prînz festiv si receptie

Oaspetii vor fi întîmpinati de prefectul Toader Mocanu, de presedintele Consiliului Judetean, Vlad Marcoci, primarul de Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, si de alti cîtiva reprezentanti ai administratiei publice locale, Armatei, Jandarmeriei si Politiei. Pret de zece minute, familia regalã si ceilalti membri ai delegatiei vor poposi, pentru scurt timp, la Palatul Administrativ, unde prefectul Toader Mocanu va face oficiile de gazdã. Oaspetii vor înnopta la Nemtisor, la fosta cabanã a lui Ceausescu.
A doua zi, la Mãnãstirea Agapia, care îsi sãrbãtoreste hramul, familia regalã va participa la slujba religioasã care va fi oficiatã de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Regele si regina, a cãror sosire este programatã pentru ora 10.30, vor fi întîmpinati potrivit traditiei de cãtre primarul comunei Agapia, cu pîine si sare. Popasul în lãcasul monahicesc va dura circa o orã, dupã care, între 11.30 si 12.30, regele Mihai I va primi felicitãrile cetãtenilor care vor participa la slujbã. ÃŽntre 12.30 si 14, înaltii oaspeti se vor ospãta din bunãtãtile special pregãtite, cu aceastã ocazie, de maicile de la Agapia. „Sînt cunoscute afinitãtile Majestãtii Sale Regele Mihai I al României si ale Majestãtii Sale Regina Ana pentru mîncãrurile traditionale românesti. De aceea, meniul va cuprinde, printre altele, sarmale si ardei umpluti. ÃŽn acest an, este pentru prima datã cînd regele Mihai îsi serbeazã ziua numelui în afara Palatului Elisabeta“, a declarat Cristina Aboboaie, purtãtorul de cuvînt al Prefecturii Neamt.
Dupã prînzul oferit de cãtre stareta mãnãstirii, regele si regina se vor odihni, timp în care principesa Margareta va vizita Centrul de Asistentã de la Pãstrãveni, în vederea stabilirii unor relatii de colaborare cu fundatia pe care o conduce. Ceilalti membri ai delegatiei vor avea ocazia sã facã un tur al mãnãstirilor Neamt, Secu si Sihãstria.
Seara, prefectul Toader Mocanu va oferi o receptie în cinstea regelul Mihai, ocazie cu care îi vor fi oferite o distinctie si cadouri. Reprezentantul Guvernului în teritoriu are, însã, o dilemã: nu stie care ar fi cele mai potrivite cadouri pentru un rege. La receptie, care va avea loc în Sala Seminarului Teologic de la Mãnãstirea Neamt, au fost invitati prefectii judetelor din zona Moldovei, familiile de vitã nobilã Ghica si Sturza, ca si oameni de afaceri interesati de colaborãri cu parteneri din Cehia si Republica Moldova.

Regele, sofer de BMW

Regele Mihai si-a exprimat ferm pozitia de a veni la volanul unui autoturism marca BMW - oferit gratuit de cãtre producãtor - din Capitalã, pînã la Piatra Neamt, iar apoi la Mãnãstirea Agapia. Regele este cunoscut ca un împãtimit al sofatului. Chiar dacã nu a acceptat sã stea pe scaunul din dreapta, îi vor fi asigurate toate mãsurile de protectie, în slujba sa urmînd a se afle sapte angajati ai SPP. BMW-ul regal va fi încadrat în coloana oficialã.
Vizita regalã în Neamt va însemna pentru autoritãti cheltuieli care se vor cifra la circa 3.000 de euro, asta în conditiile în care masa de prînz, de pe 8 noiembrie, va fi asiguratã de mãicutele de la Agapia, iar cazarea lacabana Nemtisor, construitã în vremuri apuse pentru fostul presedinte Ceausescu, va fi gratuitã. Jumãtate din efortul financiar va fi suportat de firma CarpatCement Bicaz.
Evenimentul de la Neamt va fi mediatizat la nivel central. Invitat a fost moderatorul TV Cristian Tabãrã, dar acesta nu poate veni, fiind prins în alt proiect. Dar, si-a confirmat prezenta, la Piatra Neamt, prezentatoarea de stiri TV Cristina Topescu.

Articol afisat de 1978 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective