Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 3 Noiembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cabinetele stomatologice, între a fi si a nu fi în mediul rural

• functionarea cabinetelor stomatologice din mediul rural este pusã sub semnul întrebãrii din cauza problemelor legate de spatiu • concesionarea spatiilor constituie o mare nebuloasã pentru consiliile locale, de care depinde acest lucru • la Zãnesti, clãdirea dispensarului medical este revendicatã de mostenitorii proprietarului •

Medicii stomatologi care îsi desfãsoarã activitatea în mediul rural se confruntã cu probleme grave legate de spatiile unde functioneazã cabinetele, de aparatura uzatã moral si fizic si chiar de o finantare insuficientã din partea Casei de Asigurãri de Sãnãtate Neamt.
Conform precizãrilor fãcute de cãtre doctorul Gheorhge Cotaie, seful Colegiului Medicilor Dentisti din Neamt, la nivelul judetului nostru existã 56 de cabinete stomatologice în localitãti rurale, care în momentul de fatã functioneazã în dispensarele comunale sau în alte spatii care apartin consiliilor locale. Dat fiind faptul cã se intentioneazã ca, pe viitor, aceste cabinete sã fie concesionate, 30 dintre stomatologii din Neamt si-au declarat intentia de a face acest lucru si au depus cereri în acest sens cãtre primãriile din localitãtile unde îsi desfãsoarã activitatea. Numai cã viitorul multora dintre cabinete este pus sub semnul întrebãrii pentru cã, în multe comune, consiliile locale nu sînt hotãrîte în ceea ce priveste concesionarea spatiilor, nu cunosc prevederile legale din acest domeniu sau nu vor sã dea spre închiriere decît o parte din spatiu.
În unele localitãti, primãriile nu vor sã vîndã decît camerele în care functioneazã cabinetele respective, fãrã holurile unde sînt amenajate sãlile de asteptare, fãrã sãli de sterilizare sau grupuri sociale. Iar în aceste conditii, cabinetele nu mai pot fi autorizate, nici acreditate si, în consecintã, nu mai pot fi în relatie contractualã cu Casa de Asigurãri de Sãnãtate Neamt. Acuzat de medicul stomatolog Magda Toma cã treneazã avizarea acelei concesionãri, Constantin Foltea, primarul din Dulcesti, sustine cã asteaptã sã vadã care este ultimul cuvînt al ministerului de resort în acest sens.

Tarifele pentru prestatiile stomatologilor, neactualizate de trei ani

Unul dintre stomatologii nemteni care se confruntã cu o problemã si mai serioasã legatã de existenta cabinetului sãu este Elena Cristea, care îsi desfãsoarã activitatea la Zãnesti, unde întreg spatiul afectat dispensarului medical este revendicat de mostenitorii fostului proprietar. Conform legilor în vigoare, în cazul retrocedãrii spatiului, autoritãtile locale trebuie sã punã la dispozitie un alt spatiu destinat acestei activitãti medicale, dupã care medicul va trebui sã alerge pentru evaluarea, autorizarea si acreditarea acestuia, pentru ca noul cabinet sã mai poatã beneficia de contract cu Casa de Asigurãri de Sãnãtate Neamt.
O altã problemã majorã a medicilor stomatologi din rural este aceea a subfinantãrii de cãtre CAS Neamt. Tarifele pentru prestatiile lor, care nu au mai fost actualizate de trei ani, sînt mult rãmase în urmã, nu acoperã cheltuielile cu materialele si nici pe cele de functionare a cabinetelor, iar coplatã din partea pacientilor nu se poate percepe, deoarece nu existã cadru legal. Pentru eliminarea acestor neajunsuri, conducerea CAS Neamt are în vedere o discutie cu conducerea Casei Nationale de Asigurãri de Sãnãtate, variantele fiind stabilirea unor tarife mai ridicate, ori sã introducerea sistemului de coplatã din partea pacientilor. Alte probleme ale stomatologilor din rural sînt neincluderea în programul lor de lucru a terenului, precum si inexistenta unor laboratoare de tehnicã dentarã.
„ÃŽn scopul eliminãrii dificultãtilor cu care se confruntã aceste cabinete stomatologice din mediul rural, vom cere sprijin din partea conducerii Autoritãtii de Sãnãtate Publicã, a Consiliului Judetean Neamt si chiar a prefectului. Din partea medicilor stomatologi existã foarte bune intentii si foarte multã disponibilitate, ceea ce credem noi, conteazã mult si trebuie apreciat. Pentru cã în judet existã putini medici stomatologi, o parte dintre cei existenti s-au arãtat interesati sã meargã o zi sau douã pe sãptãmînã în localitãti rurale, unde nu existã cabinete de specialitate, dar numai cu conditia sã existe spatiu si aparaturã si sã se deconteze transportul“, a declarat doctorul Gheorghe Cotaie, presedintele Colegiului Medicilor Dentisti Neamt.

Articol afisat de 2109 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de rusu costel la data 03.11.2006 08:32
cabinetele stomatologice
Ar trebui sa se faca mai multe pentru medicii dentisti din mediul rural.Ei fac eforturi in pus fata de cei de la oras,zilnic efectuand o naveta si de 20-30 de km,aprovizionandu-se si cu materiale necesare activitatii,cautand si un tehnician dentar la care trebuie sa se duca in permanenta.Toate acestea necesita timp si bani ,fiind necesara o mai mare intelegere din partea C.A.S.Neamt si a celorlalte organe ale statului.Daca nu vor fi ajutati si numai penalizati,medicina dentara la tara va disparea si oamenii vor avea de suferit.E nevoie de fonduri mai mari pentru medicii dentisti,de un program flexibil,eventual o zi libera pt toate activitatile conexe actului medical,de sprijin material in dotarea cabinetelor,pentru a incuraja medicii din mediul rural sa-si continuie activitatea.In privinta vanzarii cabinetelor,consiliile locale trebuie sa garanteze ca sunt proprietare asupra terenurilor pe care se afla cabinetele,pentru a nu fi implicati in tot soiul de procese.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective