Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Noiembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Pãdurari iertati de Gospodãrirea Apelor

Pãdurari iertati de Gospodãrirea Apelor

• silvicultorii de la Roznov s-au aprovizionat cu antiderapant pentru iarnã de la capul podului din Dochia • „era numai o masinã la încãrcat, dar cine stie cîte au cãrat“, spune viceprimarul Pascaru • directorul SGA a promis mãsuri drastice, dar s-a rãzgîndit în 24 de ore •

A venit iarna si pentru pãdurari, drept pentru care acestia s-au apucat gospodãreste de preparative. Cei de la Ocolul Silvic Roznov au abordat metode mai neortodoxe în cadrul operatiunii. Surprinzãtor este însã faptul cã institutiile care ar trebui sã vegheze la respectarea legii închid ochii obosite atunci cînd vine vorba de pãdurari. Un exemplu elocvent în acest sens s-a derulat joi la Dochia. Primarul Petru Mîndru a aflat de la cîtiva consãteni cã masinile Ocolului Silvic Roznov au parcat în albia Cracãului, la treizeci - patruzeci de metri în aval de pod si stau frumos asteptînd sã fie încãrcate cu nisip si pietris. Om cu fricã de legea care interzice exploatarea albiilor la mai putin de un kilometru în amonte si doi în aval, Petru Mîndru i-a sesizat pe cei de la Sistemul de Gospodãrire a Apelor care, printre alte atributiuni, o au si pe aceea de a aplica sanctiuni cînd vine vorba de albii si cursuri de apã. „Cînd am ajuns noi acolo, era cineva de la ocolul Silvic Roznov cu o masinã la încãrcat. Cine stie cîte au încãrcat înainte si le-au dus?! Domnul primar a luat legãtura cu cei de la Ape, care i-au spus cã vor lua mãsuri. Au venit acolo, dar nu stiu ce s-a mai întîmplat“, a explicat viceprimarul Vasile Pascaru.
Ce a urmat dupã „descoperirea“ din albie a povestit ieri directorul SGA Neamt. Dupã cum a spus inginerul Emil Bostan, silvicultorii au fost scosi din albie si... trimisi acasã. Asta cu toate cã operatiuni de genul celor fãcute de ei constituie nu o banalã contraventie, ci chiar infractiune si se lasã cu dosar penal.
„Conform ordinului 44 al Ministerului Transporturilor, nu se exploateazã agregate minerale pe o distantã de un kilometru în amonte si doi kilometri în aval. (...) La 30 - 40 de metri în aval de pod, Ocolul Silvic, de la Roznov mi se pare, încãrca masini cu material antiderapant pentru iarnã. ÃŽn mod normal nu discutãm de sanctiuni în aceste situatii, pentru cã exploatarea în aceste conditii este infractiune si facem direct dosar penal. La Dochia n-am mers pe varianta dosarului penal, pentru cã actiunea era în fazã incipientã. Ocolul Silvic, fiind vorba de materiale pentru iarnã, are deja autorizatie pentru sapte - opt camioane. Putem spune asadar cã nu au respectat amplasamentul, dar ei plãtesc materialul extras“, a spus directorul Bostan.
Cu alte cuvinte, singura mãsurã luatã a fost... scoaterea din apã. Aceastã îngãduintã este valabilã numai în cazul OS Roznov si numai în situatia de joi. Acelasi director Emil Bostan a povestit cum în general balastierele autorizate din judet sînt controlate de echipele sale de la SGA cu toatã constiinciozitatea. Nu mai departe de o situatie petrecutã în albia Bistricioarei, cînd „erau 10 - 20 de masini încãrcate, la 50 de metri în aval, am mers sã-i scoatem cu politia, am reusit sã-i identificãm, dar au zis cã spãlau masinile, nu le încãrcau“. „Le-am zis cã si pentru spãlatul masinilor în albie pot sã-i amendez“, a mai spus Emil Bostan. Dar nu a fost cazul. ÃŽn tot acest timp, conducerea administrativã a judetului se plînge cã din cauza exploatãrii balastului din albii podurile o iau la vale.

Articol afisat de 2111 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective