Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 4 Noiembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Cvartetul Gaudeamus, regal în Sala Tapiseriilor

Cvartetul Gaudeamus, regal în Sala Tapiseriilor

Miercuri seara, în Sala Tapiseriilor de la Muzeul de Artã din Piatra Neamt, în cadrul Stagiunii muzicale pietrene, a avut loc un recital cameral sustinut de Cvartetul „Gaudeamus“ al Filarmonicii de Stat „Gheorghe Dima“ din Brasov.
ÃŽnfiintatã în anul 1987 sub îndrumarea competentã a maestrului Dan Prelipcean, membru al binecunoscutului cvartet „Voces“, formatia cameralã brasoveanã, formatã din solisti concertisti ai filarmonicii brasovene - Lucia Neagoe, Raluca Irimie, Leona Varcarichi si Sebastian Vîrtosu - a dobîndit un binemeritat loc în rîndul formatiilor de gen. Bucurîndu-se de îndrumarea unor mari muzicieni care au sesizat calitatea interpretãrii, membrii cvartetului au sustinut numeroase concerte si recitaluri atît în tarã cît si pe podiumurile din Austria, Belgia, Franta, Germania, Marea Britanie, Italia, Japonia, Rusia, Slovacia, Spania, Turcia, Ungaria, Polonia, Croatia, Olanda, Elvetia.
Cvartetul „Gaudeamus“ are si un bogat palmares competitional, fiind distins cu Premiul special al juriului la Concursul International de Cvartete de coarde „Mozart“, de la Salzburg, Premiul al doilea la Concursul International de muzicã de camerã „Vincenzo Bellini“ de la Caltanisseta-Italia, Marele Premiu al Concursului International de Muzicã de camerã „Rovere d'Oro“ de la San Bartolomeo al Mare-Italia si a cucerit toate premiile întîi la competitiile specializate din România.
Cele peste o sutã de lucrãri din repertoriu si numeroasele înregistrãri Radio si Televiziune, din România, Italia si Rusia, completeazã bogata si onoranta carte de vizitã a unei formatii camerale de autenticã tinutã artisticã.
ÃŽn cadrul concertului de la Piatra Neamt, Cvartetul „Gaudeamus“ a propus numerosului public prezent într-o salã rece, strãjuitã de calorifere jinduind dupã apa fierbine, un program în care au figurat: Cvartetul de coarde în do minor op. 18 nr. 4 si Cvartetul de coarde în la minor op. 132 de Ludwig van Beethoven.
Cele sase cvartete din ciclul op. 18, începute prin 1798, pot fi considerate replici ale cvartetelor mozartiene dedicate în 1785 lui Joseph Haydn. Cvartetul în do minor este unul dintre cele mai populare lucrãri camerale beethoveniene, fiind dominat de transpunerea muzicalã a ideilor curentului „Sturm und Drang“ si de pregnanta dimensiunilor romantismului lui Goethe, reliefate în adevãrata modã a timpului declansatã de „Suferintele tînãrului Werther“.
Alãturi de opusul 130, cvartetul în la minor op. 132 reprezintã încununarea unui efort suprem de desãvîrsire a genului cameral în creatia beethovenianã. Depãsirea durerii, a marilor zbuciume omenesti si a conflictelor sufletesti, trecerea într-o zonã superioarã de întelegere a sensurilor vietii, fac din aceastã lucrare elaboratã, un teritoriu al expresiei desãvîrsite, de o înaltã abstractiune si un continut filosofic de suprem rafinament. Cea mai edificatoare expresie a desãvîrsirii formelor de traditie, superb îmbinate cu modalitãtile renascentist-baroce de tratare, o constituie partea a treia, care stã sub titlul: „Heiliger Dankgesang eines Genesenden an die Gottheit, in der lyrischen Tonart“ (Odã de multumire a unui convalescent cãtre Dumnezeire, scrisã în mod lidic“).
De bunã seamã cã abordarea unor asemenea capodopere beethoveniene presupune si pietate, dar si profesionalism din partea interpretilor. Cvartetul „Gaudeamus“, în al cãrui repertoriu se înscrie si o integralã a cvartetelor titanului de la Bonn, a demonstrat cã este o formatie care îsi poate permite sã transfigureze sonor partituri geniale. O bunã sonoritate a ansamblului, o coordonare logicã si fãrã cusur, o judicioasã subliniere a discursului solistic, o tehnicã instrumentalã bine însusitã, o dinamicã aptã sã punã în evidentã esentialul expresiv al lucrãrii si liniile de fortã, sînt numai cîteva dintre atu-urile unei formatii camerale valoroase si, de ce nu?, reprezentative pentru fenomenul muzical contemporan. Bravo!

Articol afisat de 2190 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective