Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Noiembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
IARNÃ GREA ÎN BUZUNARE

IARNÃ GREA ÎN BUZUNARE

• facturile la întretinere vor fi si în aceastã iarnã foarte mari • la un apartament cu douã camere cãldura va costa în jur de 2 milioane de lei • plata celorlalte utilitãti va da alti fiori proprietarilor • salariile nu tin pasul cu cresterea vertiginoasã a facturilor •

La început de iarnã, scumpirea gazelor naturale reprezintã o loviturã grea pentru nemteni. Cele peste opt procente ce vor fi adãugate de la 11 noiembrie reprezintã începutul lunilor de cosmar pentru cel care trebuie sã suporte scrîsnind din dinti toate aberatiile statului si ale institutiilor acestuia. Dupã gaze, urmeazã curentul, iar de aici deja putem spune cã tot ce înseamnã produs de bazã ia avînt din punct de vedere al preturilor. Asta în conditiile în care tarifele sînt din ce în ce mai aproape de cele europene, dacã nu chiar le si depãsesc, iar salariul minim pe economie rãmîne la nivelul celor 3,7 milioane de lei.

Gigacalorie mai scumpã

Facturile la utilitãti vor creste, în perioada urmãtoare, în ritm ametitor. Gazele se vor scumpi cu 8,5%, desi asta era programat sã se întîmple abia de la 1 ianuarie 2007. Se pare cã atunci nu se vor mai scumpi, dar nu ne putem baza pe asta. În acelasi timp, pretul gigacaloriei a crescut si el, odatã cu aplicarea pretului local de referintã facturat populatiei. La Piatra Neamt, gigacaloria va fi taxatã - în cazul oamenilor rãmasi cu casele la sistemul centralizat de încãlzire - cu 1.196.400 de lei. În fapt, ea este produsã de Aqua Calor la 2.043.900, însã diferenta este subventionatã de Consiliul Local (aproximativ douã sute de mii de lei) si Guvern (cam sase sute de mii, pentru gazul folosit în productie). Acelasi Guvern a calculat si cîte gigacalorii consumã, în fiecare lunã, un locatar din Piatra Neamt. Potrivit socotelilor de la Palatul Victoria, un pietrean care stã în garsonierã se încãlzeste pe timp de iarnã cu 1,01 Gcal/ lunã. Consumul maxim lunar pentru apartamentul cu douã camere le-a iesit guvernantilor la 1,49 Gcal, pentru trei camere - 1,94 Gcal, iar pentru apartamentul cu patru camere - 2,7 Gcal. Practica iernilor de sub Pietricica aratã, însã, cã în lunile cu geruri crunte, cam toate locuintele au nevoie de mult mai multe gigacalorii ca sã fie încãlzite la limita decentei. Si atunci, socoteala din tîrg aratã cã facturile pietrenilor vor fi pe mãsurã, adicã mai mari cu cel putin 11% decît iarna trecutã, numai pe partea de cãldurã. Calculele sînt aproximative, iar cheltuielile sînt medii, pentru cã depinde de situatia fiecãrei locuinte în parte. Dacã sînt repartitoare, va fi facturat consumul indicat de contor. Dacã nu sînt repartitoare la calorifere, consumul se factureazã în functie de suprafata utilã. În orice caz, rezultatele sînt îngrijorãtoare.

Facturi lunare mai mari decît duce leafa

ÃŽncãlzirea unei garsoniere va costa, lunar, 1.208.400 de lei. La asta se adaugã cheltuielile cu apa rece, apa caldã, lumina, curãtenia pe scara blocului si eventual liftul (dacã vorbim de garsonierele de la blocurile turn din oras). La apartamentele cu douã camere, deja, cifrele se ridicã, odatã cu costurile. Sã presupunem cã o familie obisnuitã (pãrinti plus doi copii) trãieste lunar din douã salarii minime pe economie. Alocatia copiilor e pusã deoparte pentru sandvisuri la scoalã, desi nu este de ajuns. Ce are de plãtit familia respectivã din 7,4 milioane de care dispune în fiecare lunã? ÃŽn primul rînd întretinerea: 1,8 milioane de lei cãldura, 180.000 de lei doi metri cubi de apã caldã, 45.000 de lei trei metri cubi de apã rece, 35.000 de lei salubrizarea, 60.000 de lei liftul de pe scarã (dacã e cazul), cîteva sute de mii de lei plata gazului metan la comun, plus alte cîteva zeci de mii de lei pentru lumina de pe palier, femeia de serviciu care spalã scãrile si alte necesitãti stricte ale asociatiei din care face parte. ÃŽn total, peste 2,5 milioane în conditii de economie. La asta se mai adunã factura la energia electricã a locuintei - în medie cam un milion de lei, avînd în casã dotãri minime (un frigider, un televizor, o masinã de spãlat, o combinã audio si cîteva becuri), dar si 300.000 de lei - abonamentul la cablu, tot vreo 300.000 - abonamentul la telefonul fix. Deja s-a depãsit un salariu minim. Dacã familia respectivã mai are si un telefon mobil sau un calculator în casã, eventual si conectat la internet, deja costurile cresc proportional. Mai rãmîne, asadar, un salariu - 3,7 milioane - pentru mîncare si lucrurile care se terminã mereu prin casã (hîrtie igienicã, detergenti, chibrituri, saci pentru aspirator), precum si pentru consumabilele „bilunare“ - rechizite pentru scoala copiilor, haine, încãltãri, medicamente de strictã necesitate etc.
Acelati tip de familie, pe acelasi gen de cheltuieli auxiliare si tot la modul economicos, dar locatarã într-un apartament cu trei camere, deja are probleme cu douã salarii minime, pentru cã numai cãldura va fi 2.321.000 lei. La patru camere, întretinerea sare de patru milioane lunar, pentru cã doar cãldura va costa 3,3 milioane.

„Scump, doamnã, scump...“

Rezultatele de mai sus au pornit de la pretul de 1.196.400 de lei pe gigacalorie. Sigur, familia în cauzã poate beneficia de ajutorul pentru încãlzire oferit de Guvern, care va fi cam 30% din valoarea facturii. ÃŽnsã lucrurile nu se opresc aici. Este posibil ca pretul local de referintã pentru gigacalorie sã fie modificat odatã cu scumpirea gazului, pentru cã Aqua Calor consumã gaz ca sã dea cãldurã. Directorul unitãtii nu crede cã se va proceda astfel, dar nici nu exclude aceastã posibilitate. „Majorarea pretului la gazul metan prin ordinul ANRGN ne va pune în situatia ca Aqua Calor sã facã propunerea de majorare cãtre Consiliul Local si Primãrie, care vor dispune ca aceste majorãri sã fie recuperate prin tarif. Cred, însã, cã asta nu va influenta pretul local de referintã, fiind vorba doar de majorarea pretului la combustibil“, a declarat inginer Petru Zelinca.
Asta ar însemna ca Guvernul sã suplimenteze subventia pentru combustibil datã Aqua Calor. Ceea ce e greu de crezut, avînd în vedere cã acelasi Guvern a primit aprobare de la UE sã scumpeascã gazele „cu mãsurã pînã în 2008“ si vedem cu totii la buzunare cum s-a achitat de sarcinã. Aceleasi buzunare care sînt uscate de cele peste patru sute de taxe si impozite pe care le are de plãtit muritorul de rînd si de preturile care cresc de la lunã la lunã, numai ca sã fim europeni cu totii.

Mai sãraci, mai flãmînzi

Utilitãtile sînt doar rampa de lansare a scumpirilor ce stau sã se prãvale. De la gaze si curent ni se trag facturi mai încãrcate, tot de acolo si burtile goale. Tot ce înseamnã produs de bazã se va scumpi vãzînd cu ochii. Deja, patronatele din industria alimentarã au anuntat cã se gîndesc nu dacã sã creascã preturile, ci cu cît sã le ridice. Carnea se scumpeste, pîinea cea de toate zilele va tine pasul, lactatele deja sînt un lux pentru foarte multi, oul este 3.600 de lei în magazine, fasolea este 60.000 în piatã, iar cartofii costã cel putin zece mii kilogramul, depinde din ce zonã a orasului e cumpãrat. Vom fi, însã, europeni peste mai putin de douã luni de zile.

Articol afisat de 1954 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective