Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 6 Noiembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Noul Cod penal prevede rãspunderea persoanei juridice

• noile reglementãri au intrat în vigoare de la jumãtatea lunii octombrie • rãspunderea penalã a persoanei juridice nu exclude rãspunderea penalã a persoanei fizice vinovate • amenzile pot ajunge la 20 miliarde de lei •

Noile dispozitii ale Codului penal, recent modificat si care au intrat în vigoare la jumãtatea lunii octombrie, prevãd rãspunderea persoanei judidice. Conform legii publicate în Monitorul Oficial persoanele juridice rãspund pentru majoritatea infractiunilor prevãzute de Codul penal. Textul de lege prevede cã „persoanele juridice, cu exceptia statului si autoritãtilor publice, rãspund penal pentru infractiunile savîrsite în realizarea obiectului de activitate sau în interesul ori în numele persoanei juridice“. Se prevede pentru fiecare infractiune în parte dacã aceasta atrage si rãspunderea persoanei juridice. Deoarece nu se specificã despre ce fel de persoane juridice este vorba, se întelege cã rãspund penal inclusiv partidele politice, sindicatele, patronatele ori organizatiile religioase sau cele apartinînd minoritãtilor. Rãspunderea penalã a persoanei juridice nu exclude rãspunderea penalã a persoanei fizice care a contribuit, în orice mod, la savîrsirea aceleiasi infractiuni. Pentru noua categorie de infractori sînt prevãzute si pedepsele care sã-i linisteascã. De exemplu, tentativa se pedepseste cu amendã cuprinsã între minimul special si maximul amenzii pentru infractiunea consumatã. Pedeapsa principalã este amenda de la 25 de milioane de lei la cel mult 20 de miliarde de lei. ÃŽn functie de gravitatea infractiunii sãvîrsite se pot adãuga una sau mai multe pedepse complementare. Acestea sînt: dizolvarea persoanei juridice, suspendarea activitãtii sau a uneia dintre activitãtile persoanei juridice pe o durata de la unu la trei ani, interzicerea de a participa la procedurile de achizitii publice, pe o durata de la unu la trei ani, precum si interzicerea accesului la anumite resurse financiare, pe o duratã de la unu la trei ani. Tot pedeapsã complementarã este afisarea hotãrîrii de condamnare sau publicarea acesteia în Monitorul Oficial.

Activitatea partidelelor, sindicatelor si patronatelor nu poate fi suspendatã

Executarea pedepselor complementare începe dupã dupã rãmînerea definitivã a hotãrîrii de condamnare.
Aplicarea uneia sau mai multor pedepse complementare este obligatorie dacã amenda stabilitã de instantã este mai mare de un miliard de lei, iar în celelalte cazuri se aplicã dacã instanta constatã cã, fatã de natura si gravitatea infractiunii, precum si de împrejurãrile cauzei, aceste pedepse sînt necesare. Pedepsele complementare se pot aplica cumulativ, integral sau partial. În ce priveste pedeapsa dizolvãrii persoanei juridice, aceasta se aplicã atunci cînd persoana juridicã a fost constituitã în scopul sãvîrsirii de infractiuni, cînd obiectul sãu de activitate a fost deturnat în scopul savîrsirii de infractiuni sau atunci cînd nu au fost executate, cu rea-credintã, alte pedepse complementare. Interzicerea participãrii la procedurile de achizitii publice se poate aplica pe o durata de la 1 la 3 ani si constã în interdictia de a participa, direct sau indirect, la procedurile pentru atribuirea contractelor de achizitii publice.
Afisarea hotarîrii definitive de condamnare sau a publicarea ei în Monitorul Oficial, prin presã ori audiovizual, se va face pe cheltuiala persoanei juridice condamnate. Afisarea sau difuzarea hotãrîrii nu poate dezvãlui identitatea victimei sau a reprezentantului legal al acesteia fãrã consimtãmîntul lor. Pedeapsa amenzii constã în sume de bani pe care persoana juridicã trebuie sã le plãteascã. Cînd legea prevede pentru persoana fizicã pedeapsa închisorii de cel mult 10 ani sau amenda, minimul special pentru persoana juridicã este de 50 de milioane de lei, iar maximul ajunge la 6 miliarde de lei. Dacã infractiunea sãvîrsitã de persoana fizicã se sanctioneazã cu detentia pe viatã sau închisoarea mai mare de 10 ani, persoana juridicã poate primi un minim de 100 de milioane de lei sau un maxim de amendã de 9 miliarde de lei. Legiuitorul are grijã sã mentioneze, într-un articol separat cã, dizolvarea si suspendarea activitãtii persoanei juridice nu se pot aplica partidelor politice, sindicatelor, patronatelor si organizatiilor religioase ori apartinînd minoritãtilor, constituite conform legii.

Articol afisat de 4540 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective