Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Noiembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Biserica - monument din Vãleni, la ceas de sãrbãtoare

Biserica - monument din Vãleni, la ceas de sãrbãtoare

• PS Arhiereu Vicar Ioachim Bãcãuanul a sãvîrsit slujba de resfintire a sfîntului lãcas vechi de aproape 500 de ani • lucrãrile de consolidare si de reparatii au fost efectuate în circa un an • planul de reabilitare a pãstrat vechea arhitecturã a bisericii, ctitoritã în 1519 •

Peste 500 de localnici, fii ai satului, invitati si oficialitãti locale au asistat, duminicã, 5 noiembrie, la un moment de o înaltã încãrcãturã emotionalã, a doua sfintire a Bisericii- monument arhitectonic, din Vãleni, ce a primit, la ctitorire, hramul binecuvîntat de Dumnezeu a „Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia“. Actul de „renastere“ a acestui sfînt lãcas, aflat la marginea Parcului Dendrologic din Vãleni, a fost parafat si sigilat si apoi „lãsat“ generatiilor viitoare în sfînta masã a altarului, acolo unde se gãseste si actul primei resfintiri din 1864. Slujbele tipice unui asemenea important eveniment au fost sustinute de cãtre PS Arhiereu Vicar Ioachim Bãcãuanul, secondat de preotul protopop Florin Tuscanu si un sobor de alti 18 preoti. ÃŽn timpul sãvîrsirii serviciilor religioase, credinciosii ortodocsi din Vãleni, cu mare smerenie si pocãintã, au ascultat în genunchi cuvintele si rugãciunile sfintilor pãrinti. Biserica primenitã si cu un aer nou a fost înconjuratã de cei care n-au mai putut pãtrunde în interior si au rãmas afarã pentru a asculta Sfînta Liturghie. Ionel Stoleru, primarul localitãtii Vãleni, vizibil emotionat, a precizat cã nu multi sefi de administratie publicã au privilegiul de a semna si parafa un act de resfintire. „Nu poti decît sã fii «miscat» la gîndul cã peste sute de ani, cineva va rosti numele tãu de pe actul de resfintire. Pentru mine este o experientã unicã“, a declarat primarul Stoleru, poreclit în sat „Troitã“ sau „Fîntînã“, deoarece a reusit pînã acum sã fie ctitorul a 17 troite si nouã fîntîni. Gospodarul sef al comunei, cu un picior în ghips, ajutat de douã cîrje, a fost mereu în mijlocul cetãtenilor. Dupã ce PS Ioachim Bãcãuanul a sfintit aghiazma, biserica a primit „botezul“, fiind stropitã cu apã sfintitã si unsã cu mir sfînt. Apoi, soborul de preoti, a urcat la tribuna amenajatã în curtea bisericii si a oficiat Sfînta Liturghie solemnã. Vocile preotilor au fost acompaniate de psalmii cîntati cu mare pricepere de un mic cor de elevi ai Seminarului Teologic Ortodox „Sfîntul Gheorghe“.

Distinctie binecuvîntatã pentru preotul paroh

Dupã sãvîrsirea Sfintei Liturghii, PS Ioachim Bãcãuanul a dat citire unui act prin care preotul paroh Gheorghe Paleu, cel care a condus cu mult suflet si cu multã trudã „santierul“ de la Vãleni, a fost înaintat la rangul de preot iconom stavrofor si de acum, la slujbe va avea dreptul sã poarte un brîu albastru si sfînta cruce. Micut de staturã, firav, preotul Gheorghe Paleu pãrea cã descinde din icoanele sfinte fixate pe peretii interiori ai sfîntului lãcas. Timid, ca întotdeauna, acesta a lãsat laudele altora însã, în realitate, el a fost „pionul principal“ care a supravegheat, zi si noapte, ca lucrãrile sã fie fãcute conform proiectului. Pe lîngã aceasta, preotul Paleu a trebuit sã-i convingã pe enoriasi sã cedeze, din putinul lor, cîte ceva pentru consolidarea sfintei zidiri dumnezeiesti. Cu rãbdare si har a reusit, ca si la Valea Enei, ca în scurt timp, biserica sã arate aproape asa cum si-a dorit. „N-am crezut cã vor fi finalizate aceste lucrãri care au necesitat adevãrate «inginerii», pentru ca zidurile sã prezinte un grad de rezistentã sporit. Dupã tot calvarul îndurat pot sã afirm cã sînt multumit de felul în care, într-un timp, record acest sfînt lãcas a fost reabilitat. Demn de remarcat cã interventia de acum, a omului, nu a schimbat cu nimic arhitectura initialã de la 1519. Eforturile financiare au fost deosebite, însã am reusi sã ducem lucrarea la bun sfîrsit cu aportul Consiliului Local Vãleni, al Ministerului Culturii si Cultelor, precum si al enoriasilor ce au contribuit cu diverse sume de bani pentru repararea sfintei biserici“, a declarat preotul paroh Gheorghe Paleu. Dupã terminarea slujbei, toti cei prezenti, împãrtãsiti sau nu, în sfîntul lãcas, au fost invitati la praznic, la o ciorbã caldã si sarmale fierbinti, „stinse“ cu tuicã si vin natural de „Vãleni.“

Biserica din Vãleni, arc peste timp

A doua sfintire a Bisericii din Vãleni, inestimabil monument istoric, a constituit pentru comunitatea localã un nou act de nastere, o micã recunostintã adusã Bunului Dumnezeu. Enoriasii au spus cã noua fatã a sfîntului lãcas va face ca Domnul sã fie mereu aproape de bucuriile si de necazurile acestora. Actul de resfintire, pecetluit si închis în sfîntul altar, a lãsat, cu smerenie si încredere, generatiilor viitoare sacrul „testament“ de pãstrare nestirbitã a „Casei Tatãlui Ceresc“ ÃŽn pisania originalã, datînd de la 1519, inscriptionatã în piatrã deasupra intrãrii în nava bisericii, fiecare credincios poate citi: „Cu voia lui Dumnezeu, eu robul lui Dumnezeu Cozma Sarpe, postelnic, am zidit acest hram la curtea din Scheia, în numele Sfintilor celor 40 de Mucenici din Sevastia, pe vremea binecredinciosului Domn, Io Stefan Voievod, si s-a început a zidi la 7027 (1519) luna lui Martie 30 si s-a sãvîrsit în acelasi an, luna iunie 22.“ Biserica, construitã în formã de navã, fãrã abside laterale si fãrã nici o turlã, a pãstrat forma originalã de la fondare pînã astãzi, desi vitregiile vremii nu au ferit-o de unele stricãciuni. De fiecare datã, atunci cînd dintele nemilos al timpului a afectat-o, s-au gãsit oameni cu fricã de Dumnezeu care au restaurat si înfrumusetat sfîntul lãcas. Acesta a mai fost reparat în 1864, prin grija boierilor Elisabeta si Ion Stîrcea. Anii au trecut, iar biserica a fost din nou acoperitã de stricãciuni si lipsuri.

Oameni potriviti sã ... plineascã podoaba casei Sale

ÃŽn curgerea timpului s-a înscris si veacul al XX-lea, cu cei cinzeci de ani de comunism, cînd acestor strãvechi ziduri li s-au adîncit rãnile. „Plinirea vremii“ a sosit tocmai la începutul mileniului al III-lea, cînd Prea Milostivul Dumnezeu si-a adus aminte si de zidirea aceasta în care s-a slãvit Sfînt Numele Lui de atîtea veacuri. A trimis locului acestuia oameni potriviti, sã împlineascã podoaba casei Sale. Astfel, cu binecuvîntarea PS Eftimie, Episcopul Romanului, s-au început demersurile pentru întocmirea documentatiilor tehnice de consolidare si restaurare a bisericii. Misiunea pãrea imposibilã, datã fiind anvergura lucrãrilor. Dificila responsabilitate de coordonare a „santierului“ a fost încredintatã preotului Gheorghe Paleu, care, cu ajutorul lui Dumnezeu, a înfãptuit, în timp util, toate formalitãtile necesare, iar de la 1 august 2005 au demarat lucrãrile. Rînd pe rînd, au fost decopertati peretii din interior si exterior ai bisericii, a fost consolidatã întreaga zidãrie prin injectarea a peste 50 tone de ciment lichid, încît structura clãdirii a cãpãtat o nouã rezistentã. Doi tiranti transversali au fost uniti cu o centurã perimetralã la nivelul podului, iar întreaga sarpantã si acoperisul au fost înlocuite. Vechile cruci din cupru, reconditionate, au fost reasezate pe acoperis. A fost retencuitã întreaga zidãrie, atît în interior, cît si în exterior, cu tencuialã de epocã (mortar compus din nisip, cîlti si var), au fost înlocuite toate ferestrele vechi cu tîmplãrie termopan si stejar si a fost reconditionatã catapeteasma si mobilierul din interior. Sfînta masã, dupã interventia necesarã, a pãstrat forma initialã, aceea din 1519. Biserica a fost împodobitã cu obiecte de cult, icoane, cãrti si vesminte. De asemenea a fost refãcut zidul împrejmuitor care apãrã biserica ca o cetate.Cu ajutorul nevãzut al Bunului Dumnezeu, care a lucrat prin mîinile celor ce iubesc bunãcuviinta casei Domnului, dupã mai bine de un an de muncã asiduã, au fost încheiate lucrãrile la biserica din Vãleni.

Articol afisat de 1766 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective