Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Noiembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
REGELE, „DOMNIE“ LA AGAPIA

REGELE, „DOMNIE“ LA AGAPIA

• Mihai I al României, însotit de regina Ana si principesa Margareta, au participat la slujba de la Mãnãstirea Agapia • regele a fost prezent la asezãmîntul de cult pentru a-si serba onomastica • asearã, la receptia care a avut loc la Seminarul Teologic de la Mãnãstirea Neamt, prefectul a oferit cadouri familiei regale •

Ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril a fost una specialã pentru mii de oameni din Neamt si nu numai, pentru autoritãtile judetene si comunitatea din Agapia. La aceastã mãnãstire, la slujba oficiatã cu ocazia hramului, a participat un distins oaspete - regele Mihai I al României. Majestatea Sa a venit pe plaiuri nemtene în urma invitatiei fãcute de prefectul Toader Mocanu, încã din primãvara acestui an. El a venit însotit de regina Ana si de principesa Margareta. Vestea cã la Mãnãstirea Agapia va ajunge familia regalã a adunat multe sute de oameni la lãcasul de cult. Ieri, încã de la prima orã, în curtea mãnãstirii se adunaserã credinciosi de toate vîrstele si din toate zonele judetului.

Pîine si sare pentru familia regalã

Familia regalã a ajuns cu putin înainte de ora zece. Autoritãtile locale din Agapia s-au pregãtit din timp, astfel cã toate aleile din incinta mãnãstirii erau împodobite cu crengute de brad, peste care fuseserã presãrate flori de toamnã. ÃŽnaltii oaspeti au fost primiti de copiii de la scolile Agapia si Filioara, care l-au întîmpinat cu pîine si sare. Dat fiind faptul cã regele este un mare iubitor al traditiilor, pîinea si sarea au fost asezate pe stergare fãcute la rãzboaie de tesut, fiindu-le oferite de elevii Rãzvan Mosneagu, Brîndusa Cucos, Elena Ionitã, Ana Maria A-Anei si Stefan Mosneagu. Efortul lor a fost rãsplãtit de membrii familiei regale cu îmbrãtisãri si sãrutãri. Nici ceilalti elevi din cele douã scoli, circa 280 la numãr, nu au fost indiferenti fatã de vizita regelui. Ei au venit îmbrãcati în costume nationale si s-au asezat de o parte si de alta a aleii care era acoperitã cu rãmurele de brad si crizanteme rosii, cafenii si galbene. Copiii au fost coordonati de profesoarele Elvira Airinei, Dragna Ardeleanu si de directoarea Elena Ilea. Dupã ce a trecut pe lîngã copii, Majestatea Sa regele a intrat în mãnãstire, unde pînã la ora 11.30 a participat la slujba religioasã. Datã fiind prezenta distinsilor oaspeti, slujba a fost oficiatã de ÃŽnalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. La sfîrsitul ceremonialului religios, corul de fete de la Seminarul Teologic, împreunã cu preotii care au slujit si oamenii participanti la slujbã i-au cîntat regelul „Multi ani trãiascã!“, cu ocazia zilei onomastice. ÃŽn acest an, pentru prima datã dupã zeci de ani, regele Mihai I al României a acceptat sã-si aniverseze ziua numelui în afara Palatului Elisabeta. Totusi, pentru a pãstra traditia, a fost prinsã în program „Ziua portilor deschise“, ocazie cu care cei interesati au avut prilejul sã-l felicite personal pe rege. Urmãriti îndeaproape de sepepisti, simpatizantii regelui s-au încolonat si în balconul Muzelui Nicolae Grigorescu i-au strîns mîna si i-au adresat traditionala urare „La multi ani!“. Majestatea Sa a smuls de douã ori ropote de aplauze, cînd i-a fãcut cu mîna poporului care a rãmas în curtea mãnãstirii. Conform programului, de la ora 12.30, membrii Casei Regale, însotiti de apropiati, prefectii din sase judete apropiate Neamtului, mitropolitul Daniel, primarul de Agapia, prefectul Toader Mocanu si stareta mãnãstirii Agapia au luat prînzul în sala de mese a lãcasului. ÃŽntrucît totul s-a petrecut într-o zi de miercuri, mîncãrurile servite au fost de post si pe bazã de peste.

Oameni de toate vîrstele au venit sã-l vadã pe rege

Aglomeratia din curtea mãnãstirii Agapia a fost una de zile mari. ÃŽn bisericã, dupã intrarea majestãtii, nu era loc sã arunci un ac. „E prea mult ce ni-i dat nouã sã vedem astãzi aici. De ani de zile mi-am dorit sã-l vãd pe rege. Stiu din experienta mea proprie, din ce mi-au povestit pãrintii, din ce-am mai auzit de la cunoscuti despre cum a fost pe vremea regelui. Noi, acum, nu mai însemnãm mare lucru pentru el. Sîntem niste oameni care am venit sã-l vedem. Poate îi tresare inima cînd vede cîte un bãtrîn, veteran, despre care gîndeste cã l-ar mai fi putut vedea în tineretea lui. Din pãcate, acesti bãtrîni, pe care tinerii din ziua de azi nu dau doi bani, au luptat pentru fiecare bucatã de pãmînt românesc si si-au riscat viata. Ar merita mai mult respect, dar, din pãcate, desi au mai rãmas veterani cît sã-i numeri pe degete, ei nu se bucurã de nici o apreciere din partea celor din jur“, a spus un sãtean din Agapia. Lîngã el, o femeie venitã sã-l vadã pe rege, a completat: „N-au nici un sprijin veteranii în ziua de azi. Primesc cîtiva bãnuti, nici de pîine nu le ajung, si atîta tot. Se plîng cei tineri cã-i tin în cîrcã, dar nimeni nu analizeazã cît au fãcut ei pentru tãrisoara asta“.
În ciuda înghesuielii la care se astepta toatã lumea, la Mãnãstirea Agapia, în curte, erau oameni de toate vîrstele. Erau si copilasi de un an, purtati de pãrinti pe umeri, dar si bãtrîni care abia îsi puteau tîra picioarele. Spre bucuria tuturor, vremea a fost superbã. Nici pe departe atmosfera de altãdatã, cînd nãmetii erau pe 8 noiembrie pînã la genunchi. A fost soare, a fost cald, iar cei prezenti, dupã 12.30 s-au retras care pe unde au putut: unii au stat la masã cu regele, altii la masa asiguratã de Prefectura Neamt, oamenii din sat au fost invitati la praznic la mãnãstire, dar cei mai multi au mers pe la casele lor, acolo unde i-au asteptat bucate alese, gãtite de Ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril.
Seara de ieri a fost una specialã, prefectul Toader Mocanu oferind o receptie oficialã în onoarea Majestãtii Sale Regele Mihai I, la Sala Seminarului Teologic de la Mãnãstirea Neamt. Cu aceastã ocazie, regele, sotia sa si principesa Margareta au primit cadouri constînd într-o cuverturã românescã, o fatã de masã cu tot cu servetele, ornamente de pus pe pereti realizate de copii cu dizabilitãti si o distinctie, pe care erau trecute felicitãrile adresate Majestãtii Sale cu ocazia zilei numelui si, dedesubt, era scris numele prefectului Toader Mocanu.
Principesa Margareta nu a fost însotitã de principele Radu întrucît acesta, în calitate de reprezenatnt special al Guvernului României, a plecat de marti, 7 noiembrie, într-o vizitã oficialã în Republica Popularã Chinezã, la invitatia Institutului Diplomatic al Poporului Chinez. În timpul vizitei la Beijing, principele Radu se întîlneste cu vicepresedintele Conferintei Consultative Politice a Poporului Chinez, cu ministrul asistent al Afacerilor Externe si cu membri ai conducerii municipiului Beijing. Principele va vizita Mausoleul Mao Zedong si mormiontele împãratilor Dinastiei Ming. Vizita, care va dura o sãptãmînã, va continua cu întîlniri politice, economice si culturale în Shanghai.

Articol afisat de 2560 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ, Aliona GOLUB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective