Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Noiembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

SCANDAL PE BANII CAR

• CAR-ul salariatilor de la fabrica Mecanica Ceahlãu a fost zguduit de un conflict • o contabilã este acuzatã cã a fãcut împrumuturi foarte mari din banii salariatilor • aceasta respinge acuzatiile si a cîstigat un proces •

Casa de Ajutor Reciproc (CAR) a salariatilor de la fabrica Mecanica Ceahlãu traverseazã o perioadã mai putin fastã, un scandal zguduind institutia. Desi asa-zisul conflict a avut loc în luna iulie a acestui an, el nu s-a stins nici în acest moment, pe rolul instantei existînd mai multe procese. Totul a izbucnit la începutul lunii iulie, cînd inginera Aurelia Murariu, presedintele obstesc al CAR Mecanica Ceahlãu, a descoperit cã Manuela Marcoci, contabila CAR-ului, a luat mai multe credite, se pare fãrã a respecta normele interne ale institutiei. Pornind de aici, presedintele CAR-ului spune cã dezvãluirile privind posibile ilegalitãti comise de Manuela Marcoci au curs valuri, valuri. De partea cealaltã, Manuela Marcoci recunoaste cã a luat mai multe credite, însã spune cã a respectat regulile si cã suma pe care o datora a achitat-o integral. „Au fost, într-adevãr, niste probleme pe care le-a fãcut Manuela Marcoci. Ea a încãlcat statutul CAR-ului, precum si Contractul Colectiv de Muncã al Uniunii Judetene a CAR. ÃŽn ceea ce priveste împrumutul pe care si l-a acordat, pot spune cã a încãlcat clar statutul CAR-ului nostru. Conform tipului de contract B, ea putea sã ia un împrumut de pînã la 15 de milioane de lei si a fãcut patru. A semnat si ca împrumutat si în calitate juridicã de persoanã care împrumutã. ÃŽmprumuturile au fost foarte mari, peste posibilitãtile ei. De aceea, cînd am descoperit ce a fãcut, am cerut garantii imobiliare pentru a fi siguri cã se recupereazã acesti bani. Ne-a tot dus cu vorba pînã cînd am fost nevoiti sã-i luãm apartamentul drept garantie. Ulterior, ea l-a vîndut si si-a achitat creditele. ÃŽn acest moment, ne mai datoreazã aproximativ 50 milioane de lei, ca urmare a unor drepturi salariale pe care le-a luat ilegal. Este vorba de cel de-al 13 salariu si premiile pe care si le-a acordat. De asemenea, i-am imputat dobînda la un împrumut de 300 de milioane de lei pe care l-a fãcut de la Uniunea Judeteanã a CAR în numele CAR-ului nostru. Banii au ajuns, într-adevãr, la oameni, însã împrumutul nu a fost aprobat de Comitetul Director. Ca urmare a acestor constatãri, am luat mãsura schimbãrii ei din functie, însã instanta nu a fost de acord. Am numit-o în functia de casier, iar instanta a hotãrît cã mãsura nu a fost legalã. De atunci, adicã de pe data de 2 august, nu a mai venit la serviciu, fiind în concediu medical. Acum avem un alt proces în care am solicitat sã ne restituie cei 50 de milioane de lei, pentru cã banii si i-a însusit ilegal. Asteptãm sã vinã la serviciu sã i se clarifice situatia. O sã-i desfacem contractul de muncã, pentru cã nu poti sã ai încredere într-un astfel de om“, a declarat Aurelia Murariu, presedintele CAR-ului Mecanica Ceahlãu.

„Acele drepturi salariale le merit si nu sînt nejustificate, asa cum se spune“

Contactatã de reporterii cotidianului „Monitorul de Neamt“, contabila Manuela Marcoci a prezentat o altã variantã a povestii. A recunoscut împrumuturile fãcute, însã a precizat cã acestea au fost achitate integral. „ÃŽn primul rînd, vreau sã precizez cã acele drepturi salariale le merit si nu sînt nejustificate, asa cum se spune. ÃŽn ceea ce priveste creditele, pot spune cã este adevãrat cã am luat trei împrumuturi a 200 de milioane de lei, însã le-am achitat anticipat tocmai pentru a stinge acest conflict. ÃŽn toatã aceastã poveste, consider cã sînt absolut nevinovatã. Nu stiu de ce mi se imputã aceste împrumuturi atîta vreme cît ele au fost luate cu respectarea normelor CAR-ului. Am beneficiat de credit ca orice membru al CAR-ului, fãrã a fi favorizatã în vreun fel. Drepturile salariale mi se cuveneau, pentru cã asa este prevãzut în Contractul Colectiv de Muncã. Si vreau sã mai spun cã în nici un caz nu-mi asum neglijenta Comitetului Director. Am 15 ani de vechime în meseria de contabil la CAR Mecanica Ceahlãu, iar în toti acesti ani nu mi-a reprosat nimeni nimic. Faptul cã am avut nevoie de bani, datoritã situatiei familiale si a problemelor de sãnãtate cu care mã confrunt, asta nu înseamnã cã am comis vreo ilegalitate. ÃŽn ceea ce priveste celelalte acuzatii, pot sã spun cã sînt nefondate. Mai mult, nu mi-am mai luat salariul din luna iulie si nu înteleg de ce se întîmplã acest lucru. M-au schimbat din functie fãrã un motiv clar, iar instanta a stabilit acest lucru“, a declarat Manuela Marcoci.
Vizavi de scandalul de la Mecanica Ceahlãu, directorul economic al Uniunii Judetene CAR a subliniat: „Acolo a existat un conflict datorat în primul rînd faptului cã aceia care coordoneazã activitatea CAR-ului nu si-au îndeplinit asa cum trebuie atributiunile. Din aceastã cauzã, totul a cãzut în sarcina contabilului ca, în iulie, sã se descopere cã s-a întîmplat nu stiu ce probleme. Noi am trimis revizori sã facã un control acolo. S-a constatat cã împrumuturile au fost fãcute cu respectarea legii. Chiar dacã erau niste restante, împrumuturile nu erau iesite din termen. S-a mai constatat cã Manuela Marcoci a luat un avans pe care nu l-a restituit. De fapt, de aici a plecat tot scandalul. Avansul a fost, într-adevãr, nejustificat, însã banii au fost returnati. ÃŽn ceea ce priveste asa-zisele drepturi salariale necuvenite, lucrurile nu stau chiar asa. Atît al treisprezecilea salariu, cît si premiile sînt legale. Din cîte stiu eu, contabila si-a achitat toate datoriile, iar pentru acest lucru si-a vîndut apartamentul. Nu a fost vorba de comiterea vreunei infractiuni, pentru cã am fi sesizat organele în drept. Nici cu acel împrumut luat de la noi de cãtre CAR Mecanica Ceahlãu nu se poate spune cã este ilegal. Si asta pentru cã banii au fost folositi pentru a împrumuta muncitorii de la Mecanica Ceahlãu. Mai trebuie precizat cã presedintele de acolo a luat o decizie gresitã, aceea de a o schimba din functie pe doamna Manuela, iar instanta a stabilit acest lucru. Eu cred, si i-am recomnadat si doamnei Marcoci acest lucru, cã cel mai bine ar fi sã-si gãseascã un alt loc de muncã, pentru cã acolo este o atmosferã ostilã“.

Articol afisat de 2350 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Daniel MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective