Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Noiembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

SCANDAL PE BANII CAR

• CAR-ul salariatilor de la fabrica Mecanica Ceahlău a fost zguduit de un conflict • o contabilă este acuzată că a făcut împrumuturi foarte mari din banii salariatilor • aceasta respinge acuzatiile si a cîstigat un proces •

Casa de Ajutor Reciproc (CAR) a salariatilor de la fabrica Mecanica Ceahlău traversează o perioadă mai putin fastă, un scandal zguduind institutia. Desi asa-zisul conflict a avut loc în luna iulie a acestui an, el nu s-a stins nici în acest moment, pe rolul instantei existînd mai multe procese. Totul a izbucnit la începutul lunii iulie, cînd inginera Aurelia Murariu, presedintele obstesc al CAR Mecanica Ceahlău, a descoperit că Manuela Marcoci, contabila CAR-ului, a luat mai multe credite, se pare fără a respecta normele interne ale institutiei. Pornind de aici, presedintele CAR-ului spune că dezvăluirile privind posibile ilegalităti comise de Manuela Marcoci au curs valuri, valuri. De partea cealaltă, Manuela Marcoci recunoaste că a luat mai multe credite, însă spune că a respectat regulile si că suma pe care o datora a achitat-o integral. „Au fost, într-adevăr, niste probleme pe care le-a făcut Manuela Marcoci. Ea a încălcat statutul CAR-ului, precum si Contractul Colectiv de Muncă al Uniunii Judetene a CAR. În ceea ce priveste împrumutul pe care si l-a acordat, pot spune că a încălcat clar statutul CAR-ului nostru. Conform tipului de contract B, ea putea să ia un împrumut de pînă la 15 de milioane de lei si a făcut patru. A semnat si ca împrumutat si în calitate juridică de persoană care împrumută. Împrumuturile au fost foarte mari, peste posibilitătile ei. De aceea, cînd am descoperit ce a făcut, am cerut garantii imobiliare pentru a fi siguri că se recuperează acesti bani. Ne-a tot dus cu vorba pînă cînd am fost nevoiti să-i luăm apartamentul drept garantie. Ulterior, ea l-a vîndut si si-a achitat creditele. În acest moment, ne mai datorează aproximativ 50 milioane de lei, ca urmare a unor drepturi salariale pe care le-a luat ilegal. Este vorba de cel de-al 13 salariu si premiile pe care si le-a acordat. De asemenea, i-am imputat dobînda la un împrumut de 300 de milioane de lei pe care l-a făcut de la Uniunea Judeteană a CAR în numele CAR-ului nostru. Banii au ajuns, într-adevăr, la oameni, însă împrumutul nu a fost aprobat de Comitetul Director. Ca urmare a acestor constatări, am luat măsura schimbării ei din functie, însă instanta nu a fost de acord. Am numit-o în functia de casier, iar instanta a hotărît că măsura nu a fost legală. De atunci, adică de pe data de 2 august, nu a mai venit la serviciu, fiind în concediu medical. Acum avem un alt proces în care am solicitat să ne restituie cei 50 de milioane de lei, pentru că banii si i-a însusit ilegal. Asteptăm să vină la serviciu să i se clarifice situatia. O să-i desfacem contractul de muncă, pentru că nu poti să ai încredere într-un astfel de om“, a declarat Aurelia Murariu, presedintele CAR-ului Mecanica Ceahlău.

„Acele drepturi salariale le merit si nu sînt nejustificate, asa cum se spune“

Contactată de reporterii cotidianului „Monitorul de Neamt“, contabila Manuela Marcoci a prezentat o altă variantă a povestii. A recunoscut împrumuturile făcute, însă a precizat că acestea au fost achitate integral. „În primul rînd, vreau să precizez că acele drepturi salariale le merit si nu sînt nejustificate, asa cum se spune. În ceea ce priveste creditele, pot spune că este adevărat că am luat trei împrumuturi a 200 de milioane de lei, însă le-am achitat anticipat tocmai pentru a stinge acest conflict. În toată această poveste, consider că sînt absolut nevinovată. Nu stiu de ce mi se impută aceste împrumuturi atîta vreme cît ele au fost luate cu respectarea normelor CAR-ului. Am beneficiat de credit ca orice membru al CAR-ului, fără a fi favorizată în vreun fel. Drepturile salariale mi se cuveneau, pentru că asa este prevăzut în Contractul Colectiv de Muncă. Si vreau să mai spun că în nici un caz nu-mi asum neglijenta Comitetului Director. Am 15 ani de vechime în meseria de contabil la CAR Mecanica Ceahlău, iar în toti acesti ani nu mi-a reprosat nimeni nimic. Faptul că am avut nevoie de bani, datorită situatiei familiale si a problemelor de sănătate cu care mă confrunt, asta nu înseamnă că am comis vreo ilegalitate. În ceea ce priveste celelalte acuzatii, pot să spun că sînt nefondate. Mai mult, nu mi-am mai luat salariul din luna iulie si nu înteleg de ce se întîmplă acest lucru. M-au schimbat din functie fără un motiv clar, iar instanta a stabilit acest lucru“, a declarat Manuela Marcoci.
Vizavi de scandalul de la Mecanica Ceahlău, directorul economic al Uniunii Judetene CAR a subliniat: „Acolo a existat un conflict datorat în primul rînd faptului că aceia care coordonează activitatea CAR-ului nu si-au îndeplinit asa cum trebuie atributiunile. Din această cauză, totul a căzut în sarcina contabilului ca, în iulie, să se descopere că s-a întîmplat nu stiu ce probleme. Noi am trimis revizori să facă un control acolo. S-a constatat că împrumuturile au fost făcute cu respectarea legii. Chiar dacă erau niste restante, împrumuturile nu erau iesite din termen. S-a mai constatat că Manuela Marcoci a luat un avans pe care nu l-a restituit. De fapt, de aici a plecat tot scandalul. Avansul a fost, într-adevăr, nejustificat, însă banii au fost returnati. În ceea ce priveste asa-zisele drepturi salariale necuvenite, lucrurile nu stau chiar asa. Atît al treisprezecilea salariu, cît si premiile sînt legale. Din cîte stiu eu, contabila si-a achitat toate datoriile, iar pentru acest lucru si-a vîndut apartamentul. Nu a fost vorba de comiterea vreunei infractiuni, pentru că am fi sesizat organele în drept. Nici cu acel împrumut luat de la noi de către CAR Mecanica Ceahlău nu se poate spune că este ilegal. Si asta pentru că banii au fost folositi pentru a împrumuta muncitorii de la Mecanica Ceahlău. Mai trebuie precizat că presedintele de acolo a luat o decizie gresită, aceea de a o schimba din functie pe doamna Manuela, iar instanta a stabilit acest lucru. Eu cred, si i-am recomnadat si doamnei Marcoci acest lucru, că cel mai bine ar fi să-si găsească un alt loc de muncă, pentru că acolo este o atmosferă ostilă“.

Articol afisat de 2070 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Daniel MURARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective