Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Noiembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Imagini macabre si preturi prohibitive pentru descurajarea fumatului

Fumãtorii ar putea ca, de la începutul anului viitor, sã nu-si mai savureze ca pînã acum tigãrile, ci sã simtã de fiori pe sira spinãrii, atunci cînd îsi vor aprinde tigãrile. Acest lucru se va întîmpla deoarece Ministerul Sãnãtãtii a elaborat un proiect de lege prin care se doreste obligarea producãtorilor si importatorilor de tigãri sã aplice pe fiecare pachet a unor imagini socante sau chiar macabre, care sã prezinte efectele tutunului asupra organismului uman. Scopul declarat al acestui proiect este, în primul rînd, de a face pachetele de tigãri cît mai putin atractive pentru minori, deci implicit de a descuraja acest viciu în rîndul copiilor. Pe de altã parte, se doreste diminuarea numãrului de fumãtori, în general, întrucît, an de an, tot mai multi români capãtã acest viciu. Proiectul de lege este, deocamdatã, postat pe site-ul ministerului, fiind în dezbatere publicã, ceea ce înseamnã cã ar putea sã mai sufere unele modificãri. Actul normativ contine 42 de imagini socante care avertizeazã asupra riscurilor fumatului. Astfel, imaginile prezintã un bãrbat pe un pat de spital, în stadiul avansat al unei maladii incurabile, efectele devastatoare pe care le are fumatul asupra danturii, tenului si ochilor, dar si imagini de-a dreptul oribile cu unele tumori sau excrescente determinate de fumat. În plus, sînt si imagini menite a sensibiliza pãrintii, arãtînd efectele cumplite pe care le poate avea inhalarea fumului de cãtre copii, atît în viata intrauterinã, cît si dupã aceea. Din cele 42 de imagini absolut deprimante, urmeazã a fi selectate 14 care vor fi aplicate pe pachetele de tigãri.
Noile reglementãri intrã în vigoare de la anul
Reprezentantii Ministerului Sãnãtãtii sustin cã este posibil sã mai aparã modificãri ale proiectului de lege, în functie de opinia publicã, dar si de initiativele producãtorilor si importatorilor. Totusi, ei sînt convinsi cã actul de lege va intra în vigoare, iar pozele sugestive vor fi aplicate pe pachete si îsi vor atinge scopul. Tot ca sã descurajeze fumatul, lucrãtorii din Sãnãtate propun ca, odatã cu imaginile sinistre, sã fie majorat si pretul tigãrilor, pînã la 5 euro pentru fiecare pachet, fapt care ar atrage o reducere semnificativã a numãrului de fumãtori. Se sperã cã toate aceste reglementãri vor fi aplicate cît de repede, în primele luni ale anului viitor, poate chiar din ianuarie. Totusi, de la începutul anului 2007, cu sigurantã se va regãsi pe fiecare pachet de tigãri o inscriptie ce va reprezenta o treime din mãrimea acestuia si care va atrage atentia asupra riscurilor la care se expun fumãtorii. Astfel, pe pachete va sta scris cu caractere foarte vizibile sloganuri de genul „Fumatul ucide“, „Fumatul provoacã cancer“ etc. Tot de la începutul anului viitor, publicitatea la tigãri va fi interzisã cu desãvîrsire, atît în mass-media, cît si pe stradã, prin intermediul afiselor, bannerelor etc. Producãtorii sau reprezentantii celor mai importanti importatori considerã ideea Ministerului Sãnãtãtii cu aplicarea imaginilor socante drept degradantã pentru consumatori care, în acest fel, s-ar putea considera umiliti. ÃŽn plus, spaima lor cea mai mare ar fi aceea cã vor scãdea dramatic vînzãrile, ceea ce ar putea duce la eliminarea de pe piatã a unor firme de profil. Cert este cã statisticile demonstreazã cã, de la an la an, în România, numãrul fumãtorilor a crescut spectaculos, în ciuda faptului cã preturile au fost majorate substantial.

Articol afisat de 4159 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective