Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Noiembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Rãzboi cu Inspectoratul Scolar

• în Raportul privind starea învãtãmîntului în anul scolar trecut, educatoarele din Roman au fost „urecheate“ pentru îndrãzneala de a se fi adresat senatorului Ioan Chelaru • acestea au fost acuzate cã se opun reformei scolare • educatoarele sustin cã s-a declansat o anchetã internã pentru a se afla cine a furnizat date parlamentarului •

Educatoarele din Roman s-au arãtat extrem de nemultumite de faptul cã, urmare a unei decizii de ultimã orã, conducerea Inspectoratului Scolar al Judetului (ISJ) a înlocuit toti sefii de cercuri pedagogice de la învãtãmîntul prescolar. Cei revoltati au sustinut cã aceastã mãsurã ar fi fost luatã deoarece o parte dintre fostii sefi s-au plîns senatorului Ioan Chelaru despre distrugerea învãtãmîntului prescolar, prin arondarea pe lîngã scoli. „Pe 23 octombrie, ISJ ne-a trimis o planificare a desfãsurãrii cercurilor pedagogice, în care apãreau ca responsabili, la învãtãmîntul prescolar, educatoarele: Maria Zabocalschi, Dana Stoleru, Margareta Stoica, Maria Amariei, Ana Cenusã, Valeria Gheorghiu, Ecaterina Suster, Doina Lupes, Gabriela Buga si Ileana Hanganu. ÃŽn 30 octombrie ni se trimite o nouã planificare a desfãsurãrii cercurilor, în care au fost schimbati aproape toti sefii de cercuri pedagogice. ÃŽn aceste functii, de altfel neremunerate, apar numele educatoarelor: Viorica Adiaconitei, Dana Stoleru, Maria Craiu, Valentina Humã, Ana Cenusã, Ciresica Raclaru, Doina Lupes, Tatiana Curpãn si Elena Dascãlu. Toatã lumea stie cã aceastã schimbare a fost fãcutã urmare a nemultumirilor manifestate de conducerea ISJ privitoare la faptul cã educatoarele au adus la cunostinta domnului senator Ioan Chelaru disfunctiile majore apãrute în învãtãmîntul prescolar, din cauza desfiintãrii posturilor de directori de grãdinite si a arondãrii unitãtilor pe lîngã o serie de scoli. Acest lucru a supãrat în asa mãsurã conducerea ISJ, încît s-a realizat o anchetã internã, pentru a se afla cine a «miscat în front», anuntînd pe domnul senator ceea ce s-a întîmplat. Si noi, educatoarele, sîntem cetãteni ai României si este dreptul nostru sã ne adresãm unui parlamentar, atunci cînd credem cã o asemenea mãsurã afecteazã nu doar munca noastrã, ci aduce mari deservicii distrugînd sistemul de învãtãmînt prescolar, care este temelia educatiei unui om“, au declarat un grup de educatoare. Reamintim faptul cã senatorul Ioan Chelaru a interpelat pe ministrul educatiei si cercetãrii în primãvara lui 2006, sesizînd disfunctiile apãrute în învãtãmîntul prescolar, prin decizia de desfiintare a posturilor de directori la grãdinitele cu program prelungit, apreciatã a fi o eroare managerialã majorã, prin consecintele pe termen lung. Aceastã interpelare a supãrat atît de tare conducerea ISJ, încît aceasta, în Raportul anual privind starea învãtãmîntului, a „urecheat“ educatoarele din Roman, acuzîndu-le cã „se opun reformei“ învãtãmîntului.

„O nouã dovadã de abuz la ISJ“

Conducerea ISJ a refuzat sã facã comentarii pe marginea acestui aspect, sustinînd cã nu are nici o legãturã schimbarea sefilor de cercuri pedagogice cu interpelarea ministrului educatiei, Mihail Hãrdãu, în problema reorganizãrii retelei scolare din judet. „ÃŽn primul rînd, reorganizarea retelei de cercuri pedagogice s-a fãcut în întreg judetul si eu nu-mi asum cã acest lucru ar însemna o pedepsire a celor care s-au adresat senatorului Ioan Chelaru. Noi avem lucruri mult mai importante la nivelul Inspectoratului Scolar decît acela de a urmãri educatoarea «X» sau «Y». Am apreciat, însã, cã punctele de vedere oficiale trebuiau aduse la cunostinta ISJ, nu a domnului senator. Reorganizarea cercurilor pedagogice s-a fãcut la toate disciplinele si nu doar la «onorabilele» educatoare. Nu existã nici un fel de represalii asupra nimãnui. Inspectoratul se ocupã de lucruri mult mai importante decît acela de a urmãri pe cineva sau pe altcineva. Nu s-a declansat nici o anchetã. Nu întelegem de ce sesizarea nu a fost fãcutã cãtre conducerea ISJ, pentru cã li s-ar fi rãspuns. Nu le-a fost încãlcat nici un drept. Reorganizarea cercurilor nu are legãturã cu reorganizarea retelei scolare“, a precizat Maria Rusu, inspector general adjunct al ISJ, care a realizat reorganizarea cercurilor pedagogice. Aceasta a refuzat sã facã vreun comentariu privind decizia parlamentarilor PSD, din Comisia de ÃŽnvãtãmînt a Senatului, de a convoca la audieri conducerea ISJ, acuzatã de politizarea excesivã a învãtãmîntului nemtean.
Senatorul Ioan Chelaru a apreciat cã atitudinea conducerii Inspectoratului rãmîne o nouã dovadã a modului discretionar în care se lucreazã la aceastã institutie. „Nu mã mai mirã atitudinea inspectorului general, care a adoptat din nou un stil dictatorial, cu care ne-a obisnuit sã conducã. Este o nouã dovadã a faptului cã la aceastã institutie se poartã stilul stahanovist. Cum vorbeste cineva, cum îsi rupe gîtul. Este o dovadã a faptului cã cine îndrãzneste sã aibã o opinie îsi pierde sau postul sau functia. Dacã acest lucru nu înceteazã, vom sesiza Comisia de abuzuri din Senat si o vom convoca pe doamna inspector general, atît la Comisia de învãtãmînt, cum s-a propus, cît si în fata Comisiei de abuzuri, care poate merge pînã la sesizarea organelor de urmãrire penalã, dacã existã asemenea probleme. Noi am crezut cã la ISJ Neamt se lucreazã ca între colegi, dar se pare cã modul în care se poartã reprezentantul Guvernului în teritoriu cu dascãlii este abuziv“, a declarat senatorul Ioan Chelaru.

Articol afisat de 2843 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective