Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 11 Noiembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Gunoiul de sub pres

Spre lauda lor, de cîtiva anisori se chinuie ACVATERM si Primãria sã rezolve problema gunoiului menajer, introducerea europubelelor constituind un pas înainte spre alinierea la pretentiile pe care le vom avea dupã Sfîntul Vasile. Un alt pas baban se face acum prin achizitionarea unui nou autocompactor, masinã fainã care ne va ridica gunoiul de sub nasul nostru de trei ori pe sãptãmînã. Se poate si mai des dacã e cazul, dar în nici un caz nu poate fi vorba de moluz sau resturi din constructii ce ar deteriora compactorul. Care bagã marfã naspa în pubelã, o s-o care personal! O idee bunã a fost renuntarea la vechile containere mari, puturoase si unsuroase, unde arunca gunoiul care cum vroia muschiul lui, indiferent dacã aveau sau nu contract cu ACVATERM. Aceste containere au fost înlocuite la fiecare bloc cu mici containere, astfel încît vom plãti transportul gunoiului nostru si nu al altora.
Necazurile însã nu sînt putine, provenite datoritã unor minti bolnãvioare sau aburite de tulburel. ÃŽntr-o noapte a fost surprinsã o masinã înmatriculatã la Suceava, care furase douã pubele cu gunoi cu tot în care intentiona gospodarul sã bage curechi. Din pãcate, desi au dispãrut containerele mari, unii aruncã gunoiul tot pe vechile amplasamente, exemplu grãitor fiind lîngã complexul „Unirea“, adevãratã rampã de gunoi la liber. Pubelele mici sînt deseori rãsturnate de unii domni si doamne minoritare, care pãrãsesc prundul Ozanei ca sã serveascã masa în oras. Fel de fel de oameni, mazaci din nãscare si fãrã dragoste de oras si curãtenie, nu vor sã înteleagã faptul cã nu-i vom lãsa sã ne mai mînjeascã urbea, cum si cînd vor. Cînd nãvãlesc unii lunea la tîrg e un adevãrat dezastru, strãzile sînt pline de gunoaie de tot felul, trebuie de urgentã sã se treacã la amenzi usturãtoare, dacã vrem sã eradicãm comportamentul mãrlãnesc de toloacã.
Nu va trece mult si vom trece la depozitarea selectivã a gunoiului, organic si anorganic. Conform normelor europene prin 2012 va dispare groapa de gunoi a orasului si va apare rampa de transfer de la epurare, de unde gunoiul va fi transportat si distrus la rampele ecologice judetene.
Cu cît vom trece mai rapid la acest sistem nou, vechi de o sutã de ani pentru cei din vest, cu atît mai repede vom trãi nu neapãrat „bine“, ci mãcar „curat“.

Articol afisat de 1515 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Mihai ILIESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective