Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Politica 13 Noiembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Partidul Democrat a lansat programul „Vino să vorbim despre Europa“

• PD Neamt a lansat ieri programul realizat de euro-observatorii democrati în colaborare cu Partidul Popular European • „Tinta tuturor cetătenilor români trebuie să fie nu doar binele, ci mai binele lor“, a declarat deputatul Marius Rogin, presedintele PD Neamt •

Cu mai putin de două luni înaintea intrării oficiale a României în Uniunea Europeană, eforturile oficialilor se concentrează pe a-i explica românului ce va însemna pentru el să fie cetătean european. În acest sens, Partidul Democrat vine în fata oamenilor nu doar cu informatii, ci si cu propriul program post-aderare, pentru că trebuie să muncim mult să devenim cu adevărat europeni.

Oamenii
trebuie informati


Partidul Democrat a lansat un program post-aderare, care vine ca o completare a guvernării. Democratii consideră că acest lucru este absolut necesar, pentru că trebuie să ne adaptăm cu totii la noile conditii post-aderare. „Vino să vorbim despre Europa“ este un program realizat de parlamentarii PD observatori în Parlamentul European, în colaborare cu Partidul Popular European. El se derulează în toate judetele tării, iar scopul principal este să arate implicatiile integrării României în Uniunea Europeană, cu aspecte pragmatice. Programul a fost prezentat si dezbătut în Neamt ieri, în cadrul unei reuniuni organizate de conducerea PD Neamt. Euro-observatorul Roberta Atanase a venit în fata nemtenilor, explicînd parte din mecanismele UE si răspunzînd totodată întrebărilor. „Considerăm că e necesar ca fiecare cetătean din România să cunoască avantajele si dezavantajele intrării în Uniunea Europeană. Acesta este motivul pentru care un euro-observator al Partidului Democrat va încerca să lămurească o parte din aspectele asupra cărora planează îndoieli sau nelămuriri. Este important ca noi să informăm populatia, ca să o scutim de frămîntări, de neîntelegeri sau nelămuriri, pentru că stă în puterea noastră să facem acest lucru“, a declarat deputatul Marius Rogin.

Cheia integrării stă în implicare

În începutul prezentării sale, Roberta Atanase a explicat scopul principal al îndemnului „Vino să vorbim despre Europa“. „Aceste întîlniri se înscriu în programul national care îsi propune să provoace discutii despre ceea ce înseamnă intrarea în Uniunea Europeană. Ideea este de a fi cu totii mai bine informati. Cheia integrării stă în modul în care decidem să ne implicăm, iar pentru a face asta trebuie să avem informatii. Nu doar institutiile trebuie să răspundă criteriilor europene, ci si noi, ca oameni“, a spus euro-observatorul democrat. Roberta Atanase a avut apoi scurte interventii pe politicile europene, nationale si, nu în ultimul rînd, locale, strict pe judetul Neamt. Rezultatele asteptate sînt cît mai multe proiecte prin care autoritătile să răspundă cerintelor comunitătilor pe care le reprezintă. Roberta Atanase a descris pe scurt fiecare institutie europeană si activitatea principală, mai ales că toate forurile îsi au corespondentă în România. Parlamentarul democrat a precizat că este foarte importantă găsirea unor căi de comunicare între cei de la Bruxelles si cei din tară, iar acestea pot fi parlamentarii europeni, în măsura în care îsi îndeplinesc mandatul. Roberta Atanase nu priveste integrarea României în UE cu scepticism sau teamă si e convinsă că finalitatea va fi modernizarea tării.

Democratii au muncit mult pentru integrare

„Partidul Democrat a avut si are în continuare un dusman în ceea ce înseamnă binele cetătenilor si acesta este... mai binele lor. Acesta ar trebui să fie un target pentru toti cetătenii României - mai bine! Partidul Democrat s-a evidentiat prin prestatia ministrilor săi, mai ales că am avut ministere greu încercate - Ministerul Integrării, al Justitiei sau de Interne. Cel putin acesta din urmă a avut un rol foarte important, pentru că România a devenit tara cu cea mai lungă frontieră a Uniunii Europene. Am devenit paznicul securitătii tărilor europene si am avut destule motive de îngrijorare. Cu toate acestea, am reusit să avem cel mai performant sistem de securizare a frontierelor, fapt apreciat pînă si de cei mai vehementi contestatari ai intrării noastre în Uniunea Europeană. Totodată, Ministerul Integrării s-a implicat foarte mult în stabilirea unei căi de comunicare dintre institutiile noastre si cele europene. Sigur, există o problemă care se învîrte în jurul celor patruzeci miliarde de euro care vor fi alocati României. Nu stiu dacă vom fi capabili să accesăm toate fondurile, dar «Vrem să ne fie mai bine» ar trebui să fie dictonul după care să ne călăuzim“, a declarat Marius Rogin, deputat PD de Neamt. Presedintele democratilor nemteni a amintit si despre politicile sociale aplicate de PD în tară: recalcularea pensiilor, intrarea în activitate a încă patru sute de mii de români reducîndu-se astfel numărul si asa mare al asistatilor social, grija fată de posibilitatea cetăteanului de a-si plăti facturile curente, programul intens de investitii majore în infrastructura si dotarea scolilor, schimbarea din temelii a bazei materiale din unitătile de învătămînt, salarizarea profesorilor, noua metodologie pentru testele nationale si bacalaureat, etc. „Usor, usor, vom implementa tot ce înseamnă standard european“, este convins Marius Rogin.

Judetul Neamt - judet european

Este deja cunoscut faptul că de anul viitor, UE ne dă foarte multi bani. Singura conditie este să stim să-i luăm. În acest sens, autoritătile locale trebuie să fie pregătite să redacteze proiecte pentru a primi finantarea europeană. Acesta este de altfel scopul programului de informare lansat de PD. Partidul vine să pregătească administratiile locale pentru absorbtia celor 40 de miliarde de euro care îi vor fi alocate României în următorii cinci ani. Conditia e ca banii să fie ceruti pe proiecte concrete, fezabile si bine alcătuite. Judetul Neamt are experientă în asta, desi se poate si mai bine. Pasii făcuti de judetul nostru pe calea europeană, evidentiati de consilierul judetean Valerică Frătilă, arată că Neamtul este teren propice pentru fondurile europene: apă curentă, canalizare si gaz în peste 30 de localităti prin programul SAPARD, multe scoli modernizate, reabilitarea unor drumuri, un număr mare de pensiuni turistice dezvoltate în ultimii ani, plus proiectele de viitor. „La nivelul judetului a început să fie implementat programul de coeziune prin care se speră ca în 2020 toate comunele să aibă apă, canalizare si gaz metan. Ne putem lăuda cu primarii PD care au reusit să atragă fonduri peste cele de la judet si sîntem siguri că si pe viitor cei 21 de primari democrati, oameni de toată isprava, vor accesa si mai multe fonduri. Vor veni foarte multi bani si nu trebuie să-i trimitem înapoi, ci să-i fructificăm la maxim“, a declarat democratul Valerică Frătilă.

Noi în Europa

Prezentarea programului „Vino să vorbim despre Europa“ nu s-a dorit a fi o simplă expunere, ci un dialog între auditoriu si parlamentarii democrati Atanase si Rogin. O primă problemă ridicată de Daniel Apetrei, angajat al Consiliului Judetean pe probleme de integrare europeană, a fost eventuala scutire de TVA a autoritătilor locale ce vor cofinanta proiectele din 2007. Roberta Atanase a răspuns că, din păcate, pe actuala formulă de accesare a fondurilor structurale, nu există nici o initiativă care să scutească de la plata TVA autoritătile locale. Proiectul ales va beneficia de 85% finantare europeană si 15% românească (13% de la guvern si 2% de la comunitatea locală, care va trebui să suporte si cheltuielile neeligibile care includ si TVA). Un alt aspect a fost adus în prim-plan de scriitorul Constantin Munteanu - prea putine informatii oferite publicului cu privire la intrarea în UE. Scriitorul a propus ca pe viitor institutiile să aloce măcar 1 - 2% din buget pentru promovarea activitătii si a regulilor europene care le privesc. Roberta Atanase i-a dat dreptate, însă a explicat că „este foarte greu să ridici nivelul de informare a cetătenilor în timp foarte scurt“. S-a amintit si faptul că România este dorită în UE pentru că are fortă de muncă ieftină si calificată. Roberta Atanase consideră însă că principalele avantaje ale României europene sunt altele: puterea de a contribui la constructia politică europeană si pozitia geopolitică menită să aducă un plus de stabilitate în această zonă a Uniunii. A fost ridicată si problema preturilor românesti care le depăsesc pe cele europene, în spetă la gaze naturale si electricitate. Marius Rogin a explicat că tara noastră are o autoritate care reglementează pretul la gaz si că n-ar fi rău ca sindicatele să-i mai ceară socoteală. Per ansamblu, întîlnirea organizată de democrati a fost de bun augur pentru toată lumea, prin simplul fapt că publicul a putut adresa întrebări si a primit răspunsuri pe care poate nu le-ar fi primit din altă parte. Totodată, s-a creat si o cale de dialog cu euro-observatorii, care de anul viitor au mari sanse să devină parlamentari europeni. Propunerile, întrebările, problemele pe care au ocazia să le asculte în cadrul acestor întîlniri le vor folosi cu sigurantă în mandatul Parlamentului European.

Articol afisat de 1543 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective