Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Noiembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Cîinele“ Borcea s-a împiedicat în gunoaiele Pietrei

„Cîinele“ Borcea s-a împiedicat în gunoaiele Pietrei

• austriecii de la Branter se vor ocupa de salubrizarea si deszãpezirea orasului • licitatia a fost contestatã de Romprest Service SA Bucuresti, care a participat în asociere cu Salubritas Piatra Neamt, dar rezultatul nu s-a schimbat • este a doua oarã cînd dinamovistul Cristi Borcea nu reuseste „din prima“ sã-si dezvolte afacerile în Piatra Neamt •

Cunoscutul om de fotbal Cristi Borcea a ratat startul curãteniei municipiului Piatra Neamt. Pentru a doua oarã, una din firmele la care dinamovistul este actionar rateazã prima strigare la licitatiile organizate de municipalitate. De aceastã datã, este vorba despre derularea proiectului ISPA, privind managementul deseurilor la Piatra Neamt. Finantatã cu 17 milioane de euro, gestionarea deseurilor din Piatra Neamt este un proiect care implicã organizarea unei licitatii internationale pentru desemnarea operatorului de salubritate. Licitatia a avut loc în varã si a fost adjudecatã de Brantner. Holdingul austriac a concurat la licitatie cu Romprest Service SA Bucuresti, în asociere cu Salubritas SA Piatra Neamt, societate a Consiliului Local. Romprest Service este firma la care Cristi Borcea detine 20% din pachetul de actiuni. Nemultumitã de rezultat, societatea bucuresteanã a fãcut contestatie, dar nu a schimbat cu nimic rezultatul initial.

Austriecii ne fac curat

Brantner a semnat contractul cu Primãria Piatra Neamt si, în urmãtoarele douã sãptãmîni, se va apuca de treabã. Salubrizarea pe care austriecii s-au angajat sã o facã presupune atît colectarea selectivã a gunoaielor din oras, transportul acestora pînã la depozitul ecologic de la Vînãtori, cît si curãtenia cãilor publice, deszãpezirea, dezinsectia, dezinfectia, deratizarea, colectarea cadavrelor de animale mici si predarea acestora la unitãti specializate. Prin regulamentul de salubrizare aprobat prin hotãrîre a Consiliului Local, dar si prin caietul de sarcini pentru licitatie, municipalitatea a stabilit foarte clar ce trebuie sã facã austriecii si ce mijloace sã foloseascã. Desi, conform caietului de sarcini, ar trebui sã preia numai 95% din salariatii societãtii Salubritas, cea care s-a ocupat pînã acum de curãtenia orasului, austriecii s-au arãtat dispusi sã îi pãstreze pe toti cei 198 de angajati. Viceprimarul Mihaela Stoica a precizat, ieri, cã a fost transmis ordinul de începere a activitãtii celor de la Brantner si termenul de gratie cuprinde primele zece zile ale lunii viitoare. În prezent, se deruleazã predarea-primirea gestiunii. Managerul economic al Salubritas, Tatiana Ciucanu, a declarat cã actiunea va fi finalizatã în scurt timp, urmînd ca, apoi, noul operator de salubritate sã înceapã sã încheie contracte cu populatia si firmele din Piatra Neamt. Întelegerile contractuale vor fi semnate, rînd pe rînd, cu toate asociatiile si, pe mãsura perfectãrii hîrtiilor, vor fi amplasate si containerele pentru colectarea selectivã a gunoaielor. Cu aceasta, Salubritas se retrage spre împrejurimile orasului. La fel, si Publiserv, Urban si Aqua Calor vor rãmîne fãrã o parte din obiectul muncii, pentru cã tot austriecii trebuie sã deszãpezeascã strãzile. Societãtile Consiliului Local sînt pregãtite, însã, sã dea o mînã de ajutor, dacã holdingul austriac le va cere sprijinul pe timp de iarnã. Potrivit contractului, Brantner are dreptul de a da în subantreprizã o parte din servicii.

17 milioane de euro si Romprest Service

Piatra Neamt este primul oras din tarã care a accesat un proiect ISPA pe sistem integrat de management al deseurilor. Scopul declarat este ca municipiul resedintã de judet sã atingã standardul de localitate ecologicã de nivel european. Proiectul de management al deseurilor solide este finantat de UE prin ISPA. Valoarea totalã depãseste 17 milioane de euro, din care 10,4 milioane de euro sînt bani nerambursabili, 2,2 milioane au fost puse la dispozitie de agentia danezã pentru Protectia Mediului, alte 2,4 milioane de euro au fost alocate de Guvernul României, iar contributia municipalitãtii pietrene se ridicã la 2,3 milioane de euro. Datã fiind miza - crearea unui mediu protejat, a unui oras mai curat si faptul cã „O Românie verde începe cu Perla Moldovei“, este explicabilã nemultumirea societãtii Romprest Service SA Bucuresti. Firma a fãcut contestatie, avînd acest drept, potrivit legii. ÃŽn Compania Romprest Service SA Bucuresti au fost asociate, pînã de curînd, sase persoane juridice, iar alte 11 persoane fizice sînt administratori sau cenzori. Persoanele juridice asociate erau CN Aeroportul „Henri Coandã“ Bucuresti SA, Detaco LLC din Statele Unite, Comap SRL Bucuresti, GCG Consulting 57 SRL Bucuresti, Eurus Consulting GmBH din Germania si Crimbo Sav Gas SRL Ilfov, societate la care Cristi Borcea este actionar unic si administrator. Prin septembrie, Crimbo Sav Gas Ilfov a vîndut pachetul de 20% din actiunile Romprest Service, pentru 7,2 miliarde de lei, lui... Cristi Borcea, acesta devenind, astfel, al doilea actionar ca greutate, dupã Detaco LLT (cu 70%) si înaintea Companiei Nationale Aeroportul Henri Coandã (care are doar 10%). Romprest este o firmã specializatã în servicii de salubritate industrialã si civilã, depoluare, întretinere drumuri, piscine, amenajare spatii verzi. Societatea are 2.400 de angajati si a obtinut din partea ANRSC licentã pentru salubrizarea localitãtilor cu peste 350 de mii de locuitori, conform informatiilor publicate pe site-ul propriu. Printre clientii companiei se numãrã aeroportul „Henri Coandã“, Transelectrica, Ministerul Mediului, Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino, CFR Cãlãtori, CFR Gevaro, Metrorex, Autoritatea Aeronauticã Civilã Românã, etc. Potrivit datelor Ministerului de Finante, cifra de afaceri realizatã de Romprest Service SA, în 2005, a fost de aproximativ 17,3 milioane de euro, aproape cît ISPA implementat la Piatra Neamt, iar profitul net a fost de circa un milion de euro. Directorul executiv al Clubului Dinamo Bucuresti controleazã alte douã companii, care activeazã pe piata carburantilor: Crimbo Gas 2000 si Crimbo Gaz International, companii specializate în comertul cu GPL (gaz petrolier lichefiat).

A doua oarã e cu noroc

Experienta lui Cristi Borcea, neplãcutã în primã fazã, cu Piatra Neamt este strîns legatã tot de o licitatie. Este vorba de statia de lîngã spital pentru comercializarea de GPL, unde initial Borcea a pierdut. Cîstigatorul primei licitatii a dat în judecatã Primãria, care a organizat altã licitatie, cîstigatã în final de una dintre Crimbo. Dupã obtinerea victoriei în prelungiri si în deplasare, Crimbo Gas 2000 a solicitat Consiliului Judetean Neamt acordul de vecinãtate ca sã-si ridice benzinãrie în statia de troleibuz de la Spitalul Judetean. Alesii judeteni s-au pus de-a curmezisul si nu i-au dat hîrtia. Totusi, firma a început amenajarea statiei de carburanti si GPL în locul cu pricina, de unde tot bolnavul va putea sã-si procure cîte gaze doreste. Si în acestã a doua afacere începutã în Neamt s-ar putea ca Borcea sã cîstige. Dupã cum a explicat viceprimarul Mihaela Stoica, austriecii de la Bratner se vor ocupa de deszãpezire, curãtenia strãzilor, ridicarea cîinilor morti de pe sosea, strîngerea gunoaielor din oras si transportul acestora pînã la Vînãtori, dar ce se va întîmpla acolo este altã poveste. Primãria Piatra Neamt va organiza o nouã licitatie pentru desemnarea firmei care va rãspunde de celula II a depozitului ecologic, parte integrantã a proiectului ISPA. Unde Borcea poate participa din nou.

Articol afisat de 2418 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective