Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Noiembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Deschiderea minei de uraniu de la Grinties, motiv de referendum

Deschiderea minei de uraniu de la Grinties, motiv de referendum

• presedintele CJ se va consulta cu administratiile locale • dacã nu va gãsi ecou, Vlad Marcoci va cere pãrerea localnicilor •

Ideea de redeschidere a minei de uraniu de la Grinties, pentru exploatarea minereului, provoacã reactii tot mai dure în mediul administrativ judetean. Dupã recentele declaratii ale vicepresedintelui Consiliului Judetean, Dumitru Badea, care a afirmat cã va aduce argumente ferme împotriva redeschiderii minei, a iesit la atac si presedintele Vlad Marcoci. „Luînd la cunostintã intentia Companiei Nationale a Uraniului de redeschidere a minei de la Grinties, noi, cei din conducerea Consiliului Judetean Neamt, dorim sã ne exprimãm un punct de vedere care sã fie luat în seamã la dezbaterea efectelor unei astfel de intentii, dacã aceastã redeschidere a minei nu va aduce dezavantaje majore în ceea ce priveste dezvoltarea turismului în Neamt. Prin reluarea exploatãrii, se spune cã vor fi asigurate locuri de muncã pentru cîteva sute de oameni din zonã, dar s-ar bloca altele aproximativ 5.000, atîtea cîte s-ar înfiinta în urma dezvoltãrii turismului. Dacã se dã drumul la minã, se va distruge turismul în Neamt. Ideea de a exista, la o distantã atît de micã de arealul turistic al muntelui, o zonã cu radioactivitate va descuraja intentiile turistilor de a veni pe Valea Muntelui. Fac un apel deschis cãtre Ministerul Mediului, Agentia pentru Protectia Mediului si cãtre toate institutiile implicate sã ia în serios cererea Consiliului Judetean si sã nu se deschidã acest obiectiv care ar bloca dezvoltarea Neamtului. Singura posibilitate ca judetul nostru sã se reabiliteze este punerea pe picioare a turismului“, a declarat presedintele Vlad Marcoci.
Presedintele si cei doi vicepresedinti ai Consiliului Judetean au împutenicit serviciile de specialitate ale acestei institutii - Serviciul de Administrare a Parcului National Ceahlãu si Serviciul Salvamont - sã facã o analizã pertinentã la Grinties asupra impactului pe care îl va avea redeschiderea minei. Pentru ca punctul de vedere al autoritãtilor judetene nemtene sã aibã greutate, Vlad Marcoci a mai spus cã, în perioada urmãtoare, intentioneazã sã discute cu toti consilierii locali ai comunelor de pe Valea Muntelui despre acest subiect. ÃŽn cazul în care pãrerea acestora va fi în avantajul redeschiderii minei de uraniu, seful Consiliului Judetean mai are o sperantã la oamenii din preajma Muntelui Ceahlãu. „Intentionez sã organizez un referendum în comune. Pentru început, voi discuta cu consilierii locali, iar dacã ei vor aproba reluarea exploatãrii, atunci voi stabili organizarea unui referendum al populatiei în comunele Ceahlãu, Grinties, Poiana Teiului, Hangu, Borca, Farcasa, Bicazu Ardelean, Bicaz Chei si Tasca. Sper sã fie doar o idee în mintea mea, aceea cã este cineva care ne vrea rãul. De cîte ori am vrut sã facem un program pentru ridicarea judetului nostru - asa cum s-a întîmplat la Sinaia, Poiana Brasov etc - s-a întîmplat ceva. Sã fie o mînã criminalã care vrea sã stopeze dezvoltarea turismului în Neamt si dezvoltarea durabilã a zonei?“, a mai spus presedintele Vlad Marcoci.
În urmã cu circa douã sãptãmîni, Compania Nationalã a Uraniului a cerut Agentiei pentru Protectia Mediului Harghita sã întocmeascã documentatiile pentru realizarea studiului de impact necesar pentru redeschiderea minei de uraniu de la Grinties, din care nu s-a mai exploatat din 2001. Decizia de închidere a minei a fost luatã acum cinci ani, datoritã nerespectãrii de cãtre Compania Nationalã a Uraniului a conditiilor prevãzute de lege privind exploatarea si ca urmare a lipsei mãsurilor de protectie a oamenilor si animalelor din zonã.

Articol afisat de 1898 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective