Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 20 Noiembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Existã mari interese pentru slãbirea PNL si a guvernãrii“

„Existã mari interese pentru slãbirea PNL si a guvernãrii“

• interviu realizat cu senatorul PNL de Neamt Serban Stratilã • vã prezentãm scrisoarea deschisã trimisã lui Theodor Stolojan de „seniorii“ partidului •

Reporter: Este PNL în derivã, asa cum s-a titrat la televiziuni dupã demisiile de vineri dupã-amiazã?
Serban Strãtilã:
Nu stiu dacã PNL este în derivã, însã în mod cert existã mari interese pentru slãbirea PNL si a guvernãrii. Se fac „apeluri la unitate“ si se sustin parteneriate cu asa-zisa platformã care, de fapt, afirmã topirea PNL într-un curent populist menit doar sã asigure mentinerea la putere a sustinãtorilor lui.
Dacã adãugãm la aceste fapte si manipularea prin presã si sondaje de opinie, precum si refuzul oricãrui dialog pe baze principiale si statutare de cãtre grupul d-lui Stolojan, sînt obligat sã fiu de acord cu reputata jurnalistã Ioana Lupea, care sesizeazã folosirea aceleiasi tactici de la revenirea în politicã a d-lui Stolojan în 2000, si anume cea bazatã pe „«Grupurile de initiativã» plãsmuite în 2000 de spin-doctorii comunisti Vasile Secares si Vladimir Pasti...“
Nu pot nega faptul cã si în PNL, ca în toate partidele din România, existã probleme legate de promovare, dezbateri libere si management, dar sã nu uitãm cã, în ultima perioadã, conducerea PNL si presedintele Tãriceanu s-au ocupat prioritar de guvernare si de problemele integrãrii europene, iar rezultatele pozitive încep sã se vadã.
Eu am crezut cã principala stire a sfîrsitului de sãptãmînã ar fi trebuit sã fie cresterea pensiilor cu 16,8% din luna decembrie, conform rectificãrii bugetare si a unui proiect de ordonantã a Guvernului. ÃŽn loc de aceasta, existã o foarte mare preocupare pentru mediatizarea unor probleme care tin de PNL. Personal, nu sînt deloc în derivã, stiu foarte bine pentru ce m-am înscris în PNL si pentru ce am intrat în politicã. Cred cã nimeni nu este de neînlocuit, iar ideile liberale nu pot sã nu se regãseascã într-o formatiune politicã distinctã, oricîte apeluri la „unitate de nezdruncinat“ s-ar face.
Rep.: Ce credeti cã se va întîmpla în continuare?
S.S.:
Mie îmi este clar cã domnul Stolojan nu doreste dialogul, ci scindarea PNL. La sedinta de asearã (vineri, 17 noiembrie - n.r.) a Comitetului Executiv al PNL Neamt, am fãcut apel la colegii mei sã citeascã foarte atent propunerile platformei la care au fost de acord sã fie parteneri. Am fost surprins sã constat cã nu se cunoaste continutul acesteia, dar cei mai multi dintre colegi au achiesat la parteneriat. Cred cã, pentru a hotãrî în cunostintã de cauzã soarta partidului, membrii PNL si toti cei interesati trebuie sã citeascã atent si sã desluseascã printre criticile nefondate la adresa d-lui Tariceanu - care reprezintã peste 50% din material - adevãratele obiective ale „platformistilor“: disparitia PNL si instaurarea unui regim autoritarist.
Poate cea mai bunã dovadã pentru dorinta sincerã de a se rezolva diferendul este scrisoarea adresatã d-lui Stolojan de cãtre „seniorii“ partidului care în nici un caz nu pot fi bãnuiti de apartenentã la vreuna din grupãri.
Vã transmit textul acesteia în speranta cã lectura lui ar putea contribui la conturarea unei opinii bazate pe propria judecatã.

Scrisoare deschisã cãtre Theodor Stolojan

Domnule Theodor Stolojan,
Facem parte nu dintr-o generatie de sacrificiu, ci dintr-una sacrificatã. Sîntem cei care au aflat într-un mod brutal ce este comunismul si care au vãzut fata hidoasã a dictaturii. Dar am supravietuit. Iar odatã cu noi, a supravietuit si liberalismul care îi pune laolaltã pe cei ca noi si pe cei ca dumneavoastrã. Nu este un merit cã am suferit de pe urma sistemului, la fel cum nu este o vinã cã ati fãcut parte din el.
Desi nu ne-a fost usor, am învãtat sã privim cu luciditate trecutul si sã ne preocupãm de viitor. Am lucrat pentru unificarea PNL si am cîntãrit bine toate deciziile pe care le-am luat, avînd în minte un singur obiectiv: sã redãm valorilor liberale importanta pe care o meritã în orice societate democraticã si, prin aceasta, sã consolidãm un partid liberal puternic si mai ales unit.
Privim astãzi cu deosebitã atentie întreaga dezbatere legatã de posibila revenire a domniei voastre în PNL. Vedem pe de-o parte cã sînteti dorit de unii colegi si respins de altii. De asemenea, ne este cunoscutã si ezitarea domniei voastre în a accepta revenirea.
Un singur lucru nu întelegem. Spuneti cã luptati pentru aceleasi valori ca si noi, cã doriti un PNL puternic si, mai ales, liberal, cã aveti solutii pentru partid si cã sînteti capabil sã le puneti în practicã. Cu toate acestea, vã ascundeti ezitãrile în spatele unor conditii de neacceptat. Sustineti dezbaterea, însã doar ca parantezã a propriilor idei. Doriti un dialog, însã, prin tot ceea ce spuneti, îl ucideti încã înainte ca el sã se nascã. Vã jigniti interlocutorul încã înainte de a-l saluta si vreti ca asa sã reconstruiti PNL.
Cu tot respectul pe care îl avem pentru dumneavoastrã, nu credem cã sînteti pe drumul cel bun. Nu stim ce anume vã hrãneste ura pentru conducerea partidului. Dar stim cã acest PNL nu este nici al lui Cãlin Popescu Tãriceanu si nici al lui Theodor Stolojan. Nu vã cerem nimic altceva decît sã-i respectati pe cei care fac parte din PNL si care sînt acum nevoiti sã vadã cum dumneavoastrã si cei care vã înconjoarã încercati sã vã sfîsiati adversarii. Si culmea, în numele valorilor comune!
Poate cã sînt multe lucruri care vã despart de Cãlin Popescu Tãriceanu. Dar bunele intentii ar trebui sã vã apropie. Nu vã cerem mult. Doar sã aveti aceeasi responsabilitate fatã de PNL pe care a avut-o si partidul fatã de dumneavoastrã. Nu am uitat cã ati devenit premier cu girul unei mineriade care a dezonorat România si cã în 1996 l-ati sustinut, sub propria semnãturã, pe Ion Iliescu. Nu am uitat cã anii pe care i-ati petrecut ca liberal sînt mai putini decît anii de închisoare ai multora dintre noi. Mult mai greu ne este sã uitãm cum v-ati retras în campania electoralã, cum v-ati ascuns la Cotroceni, refuzînd orice contact cu partidul, cum ati acceptat sã fiti subalternul lui Traian Bãsescu si conducãtorul unui grup de al cãrui valori ne îndoim.
Cu toate acestea, noi nu respingem revenirea domniei voastre în PNL. Dacã vã angajati sã respectati tot ceea ce nu ati respectat pînã acum, începînd cu statutul si terminînd cu colegii, putem trece peste barierele care au apãrut între noi si domnia voastrã în acest moment. Dacã puteti demonstra cã veti lupta pentru consolidarea partidului si a valorilor liberale, subscriem invitatiei de a vã alãtura din nou PNL.
Nu vã împiedicã nimeni sã reveniti. Nu vã împiedicã nimeni sã vã sustineti propriile idei si nici sã luptati pentru a le pune în aplicare din functia de presedinte de partid. Sînteti liber oricînd sã faceti acest lucru, în interiorul PNL, într-o manierã democraticã si civilizatã. Aveti la dispozitie Congresul si votul liber exprimat al majoritãtii din partid.
Aveti în noi garantia democratiei interne din PNL, a respectãrii valorilor liberale si a corectitudinii oricãrei dezbateri oneste. Însã nu vã puteti astepta sã girãm opinii, oameni si atitudini care nu au nimic în comun cu liberalismul.

„Cei de vîrsta noastrã vin dintr-o lume în care ideile contau mai mult decît procentele“

Domnule Stolojan, cei de vîrsta noastrã vin dintr-o lume în care ideile contau mai mult decît procentele, iar partidul mai mult decît liderii. Politica, asa cum o stim noi, ar trebui sã fie civilizatã. Liberalismul, asa cum îl stim noi, ar trebui sã fie distinct de alte doctrine. Iar PNL, asa cum îl stim noi, ar trebui sã fie unit. Dacã sînteti sincer în demersul domniei voastre de a sustine partidul, renuntati la o atitudine si la un limbaj strãine de orice principiu liberal. Dacã sînteti onest, acceptati dialogul si nu inventati conditii si pretexte care sã-l blocheze. Dacã aveti onoare, nu vã negociati bunele intentii!
Sanda Negroponte Tãtãrãscu, Mircea Ionescu Quintus, Prof. Neagu Djuvara, Radu Cîmpeanu, Dinu Zamfirescu

Articol afisat de 1566 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
()
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective