Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Noiembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Pomenirea mortilor, în cimitirele din Piatra Neamt

Pomenirea mortilor, în cimitirele din Piatra Neamt

• în seara de dinaintea sãrbãtorii de Vovidenie, crestinii au împãrtit bucate si vin sãracilor, pentru sufletele rudelor trecute în lumea dreptilor

Potrivit traditiei crestine, seara de luni, 20 noiembrie, a fost consacratã pomenirii mortilor. N-a fost frig, n-a fost zãpadã, n-a bãtut vîntul. Oamenii s-au pregãtit cu ce-au putut, cu bucate de post si vin, si au venit la mormintele celor dragi. Cimitirul „Eternitatea“ era ticsit de lume, iar strada Stefan cel Mare era supraaglomeratã de masini. Unii au venit cu taxiul, iar altii au preferat sã parcurgã pe jos drumul pînã la cimitir. ÃŽn seara de Vovidenie, pietrenii au fãcut pomanã pentru sufletele rudelor trecute în lumea dreptilor si au aprins lumînãri la locurile lor de odihnã. Oamenii au trecut printre morminte cum au putut, urmati de cersetori, parcã mai putini ca în alti ani. Rudele celor decedati le-au împãrtit colaci, prãjituri de post, vãrzãri si colivã. Ba chiar si sarmale si vin fiert. Cimitirul a fost pregãtit pentru acest moment din Postul Crãciunului, au fost mãturate frunzele uscate, iar copacii au fost curãtati. Mii de candele au pîlpîit pînã tîrziu, în întuneric. Aproape de pe nici un mormînt nu lipseau lumînãrile. Lumina lor a îmbrãcat acest loc al tristetii ca de Paste.
Dupã popasul fãcut la locurile de odihnã vesnicã, rudele celor plecati în lumea de dincolo au pornit cãtre case. Treptat, peste „Eternitatea“ s-a lãsat linistea.
Prãznuirea Intrãrii Maicii Domnului în Bisericã este celebratã atît de crestinii ortodocsi, cît si romano-catolici, an de an, pe 21 noiembrie, si marcheazã un moment important din viata copilei de trei ani, cea care avea sã devinã mama Mîntuitorului Iisus Hristos si anume ziua în care pãrintii ei, dreptii Ioachim si Ana, au adus-o la Templul din Ierusalim, dupã fãgãduintã. Traditia Bisericii ne spune cã, atunci cînd îngerul Gavriil i-a zis Anei cã pîntecul ei va rodi, ea a exclamat cu bucurie: „Dacã voi naste prunc, bãiat sau fatã, îl voi dãrui lui Dumnezeu spre a-L sluji toate zilele vietii sale!“ Astfel, dupã ce Maria a împlinit trei ani, pãrintii au dus-o în Bisericã, încredintînd-o preotilor. Fecioara a rãmas în Templul Domnului timp de doisprezece ani, pînã la apropierea vestirii cã în pîntecul ei se zãmisleste Fiul lui Dumnezeu. Sãrbãtoarea Intrãrii Maicii Domnului în Bisericã este numitã de popor Vovidenie sau Ovidenie, cuvînt tradus din vedenie, adicã luminã. De aceea, este consideratã o zi a luminii, cînd credinciosii se roagã sã nu fie învinsã de întuneric si ca moartea sã nu înfrîngã viata. Traditia popularã religioasã mai spune cã, în noaptea de Vovidenie, cerul îsi deschide portile si oamenii credinciosi pot sã îl vadã chiar si pe Iisus Hristos. De aceea, în noaptea de Vovidenie, se dã de pomanã pentru sufletul celor morti chiar în cimitire si se aprind lumînãri la morminte, care nu se vor stinge niciodatã.

Articol afisat de 2451 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective