Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 27 Noiembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Proces de 50.000 de euro la CEDO

Proces de 50.000 de euro la CEDO

• un pietrean a dat în judecatã statul român la Curtea Europeanã a Drepturilor Omului de la Strasbourg • Mihai Darie solicitã daune de 50.000 de euro • pentru a-si recupera un autoturism, acesta s-a judecat în tarã timp de 11 ani • el considerã cã nu a avut parte de procese echitabile •

Statul român a fost dat în judecatã la Curtea Europeanã a Drepturilor Omului de la Strasbourg, reclamant fiind Mihai Darie, de 63 de ani, din Piatra Neamt. „Subsemnatul Darie Mihai (...), în calitate de parte vãtãmatã formulez plîngere împotriva statului român pentru încãlcarea Art. 6, paragraful 1, din Conventia pentru apãrarea drepturilor omului si al libertãtilor fundamentale, în care am fost privat de dreptul la judecarea în mod echitabil si într-un termen rezonabil a cauzelor civile si penale în care am fost parte“, se aratã în petitia trimisã pe adresa instantei internationale, în octombrie 2006. Zilele trecute, acesta a primit la domiciliu confirmarea înregistrãrii cauzei. Demersul pietreanului este motivat de faptul cã 11 ani, din 1995, s-a tot judecat pentru a intra în posesia propriului autoturism, el considerînd cã nu a avut parte de procese echitabile. Mihai Darie a solicitat ca statul român sã fie obligligat la plata a 50.000 de euro, bani ce reprezintã daune materiale.
„Dupã atîtia ani pierduti fãrã rost pe la diverse instante, m-am hotãrît sã dau în judecatã statul. Fãrã sã mã laud, în acest moment stiu mai multe lucruri despre procedurile judecãtoresti decît cunoaste un proaspãt avocat stagiar. Stiu pe de rost mare parte din Codul civil si penal. Sînt sigur cã voi avea cîstig de cauzã la Strasbourg. Instantelor din România le-au trebuit 11 ani sã decidã cã procesele intentate de mine au avut temei real. Mai sînt sigur cã de la magistratii de la Strasbourg voi primi în timp record o solutie. O scrisoare în care am expus cazul meu am trimis-o si la Uniunea Europeanã, la Bruxelles, mentionînd ca o pãrere personalã cã Justitia în România nu functioneazã“, a declarat Mihai Darie.

ÃŽnceputul

Primul „contact“ cu justitia, Mihai Darie l-a avut în 1995, dupã ce i-a dat sã foloseascã unui cunoscut din Bicazu Ardelean, Neculai Chindea, un autoturism Aro. Pentru cã acesta a refuzat sã mai restituie bunul, a fost reclamat penal, acuza adusã fiind abuz de încredere. Organele de urmãrire penalã au considerat cã în cauzã nu este vorba despre comiterea acestei infractiuni si neîntelegerile fac obiectul unei spete civile. Anul urmãtor, reclamantul a promovat o cerere de ordonantã prezidentialã prin care a solicitat restituirea bunului, cerere care i-a fost admisã, pentru ca în 1997 sã promoveze alta, avînd si de aceastã datã cîstig de cauzã. Se pãrea cã va reusi în acest moment sã-si recupereze autoturismul, însã cele douã hotãrîri au fost contestate, Chindea, avînd cîstig de cauzã. A urmat o contestatie din partea lui Darie, în cele din urmã masina a ajuns la proprietar, dar din ea, desi fuseserã aplicate sigilii, dipãruserã o multime de piese. Pentru cã autoturismul nu putea fi utilizat, au urmat alte plîngeri împotriva lui Chindea, pentru rupere de sigilii si distrugerea bunului, ceea ce a însemnat alti ani de procese. Abia în vara acestui an, Mihai Darie a considerat cã i s-a fãcut dreptate, cînd Tribunalul Neamt a emis o hotãrîre definitivã si irevocabilã prin care i s-au acordat despãgubiri de 1.248 de dolari pentru piesele lipsã de la Aro. ÃŽn cei 11 ani de procese, pietreanul spune cã a cheltuit circa 300 milioane de lei.

Alt proces cu statul

Acum doi ani, considerînd cã procesele sale treneazã, Mihai Darie s-a adresat cu o plîngere si la Sectia comercialã si contencios administrativ, din cadrul Tribunalului Neamt. Petentul cheama în judecatã statul, ca acesta, prin Ministerul de Finante, sã-i acorde despãgubiri morale si materiale: „Solicit obligarea Ministerului de Finante la plata despãgubirilor materiale în valoare de 2.133 de dolari, cu dobînda din 1996 pînã în prezent si plata a 150 de milioane despãgubiri morale care sã recupereze si prejudiciul moral produs prin tergiversarea în mod nejustificat a solutionãrii cazurilor“.
Succes prea mare nu a avut. „Plîngerea am depus-o la Tribunal, dar mi-a fost respinsã pe motiv cã nu aceastã instantã este competentã sã judece o asa cauzã, ci Judecãtoria Piatra Neamt. Am formulat apel, la Curtea de Apel Bãcãu, mi-a fost respins si am fost trimis pentru rejudecare la Judecãtoria din Piatra. Iarãsi n-am avut cîstig de cauzã, considerîndu-se cã plîngerea este nefondatã. Am declarat apel si dosarul a ajuns iarãsi la Tribunalul Neamt. Cred cã nu o sã-mi fie favorabilã hotãrîrea. Recent, am cerut strãmutarea cauzei de la Tribunal si suspendarea judecãtii pînã se va da o solutie de instanta de la Strasbourg“, a mai afirmat Mihai Darie.

Articol afisat de 2686 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dan SOFRONIA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective