Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 30 Noiembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Atacati de cîini periculosi

Atacati de cîini periculosi

• de la începutul anului si pînã în prezent, mai multi nemteni au fost atacati de cîini extrem de periculosi • în aceste conditii, politistii le atrag atentia proprietarilor de cîini cu privire la obligatiile pe care trebuie sã le respecte • în cazuri grave, oamenii legii pot sã întocmeascã chiar dosare penale •

Numãrul tot mai mare de nemteni cãzuti victime patrupedelor, si ne referim la cele din categoria cîinilor periculosi, i-a determinat pe politisti sã tragã un semnal de alarmã, prin intermediul presei. Mai exact, oamenii legii le reamintesc proprietarilor de cîini riscurile la care se supun atunci cînd nu respectã legea. Si toate acestea dupã ce, în judetul Neamt, s-au înregistrat mai multe incidente grave. Unul dintre acestea a avut loc pe data de 6 ianuarie, în municipiul Piatra Neamt. Aflat în fata unui bloc din localitate, M.P. a fost atacat de un cîine rasa bullterrier care era dezlegat si nu purta botnitã. Victima a sesizat cele întîmplate la Politie, unde a si prezentat un certificat medico-legal în care se preciza cã necesitã 5-6 zile de îngrijiri medicale. Proprietarului cîinelui i s-a întocmit dosar penal care a fost înaintat instantei, cu propunere de trimitere în judecatã.
Pe 4 octombrie, C.S., din Roman, a sesizat Politia despre faptul cã a fost muscat de un cîine rasa Doberman, proprietatea lui B.C., din aceeasi localitate. Victima a prezentat un certificat medico-legal care atesta faptul cã necesitã 17-18 zile de îngrijiri medicale. Politistii au întocmit un dosar penal ce urmeazã sã fie înaintat cu propunerea legalã Parchetului Roman.
Acum o lunã, respectiv pe 30 octombrie, B.R., din Piatra Neamt, se deplasa pe o stradã din localitate cînd a fost atacat de un cîine rasa pitbull care era dezlegat si nu purta botnitã. Cum victima si proprietarul animalului s-au împãcat, politistii au dispus neînceperea urmãririi penale.

Pedepse aspre pentru proprietarii de cîini care nu respectã legea

Multi dintre proprietarii de cîini nu cunosc Ordonanta de Urgentã a Guvernului nr. 55 din 30 aprilie 2002, care reglementeazã regimul de detinere a cîinilor periculosi sau agresivi. Conform legii, existã douã categorii de cîini agresivi: categoria I-cîinii de luptã si de atac, asimilati prin caracterele morfologice cu cîini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog si metisii lor; b) categoria a II-a: cîinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobãnesc Caucazian, Cane Corso si metisii lor. Prin cîini agresivi se întelege orice cîine care, fãrã sã fie provocat, muscã sau atacã persoane, ori animale domestice în locuri publice sau private, si cîinii care participã la lupte.
Trebuie spus cã, în cazul în care, în urma unui atac al unui cîine, victima decedeazã, proprietarul riscã o pedeapsã cu închisoarea de la 2 la 7 ani. De asemenea, amenzile în cazul în care proprietarul cîinelui nu ia mãsurile necesare menite sã elimine riscul unui atac din partea patrupedului pot ajunge pînã la 30 de milioane de lei sau chiar se poate întocmi dosar penal.

Articol afisat de 3919 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de getasart la data 30.11.2006 04:50
Ghici,ghicitoare....
Dar ciine care roiesc prin jurul blocurilor si ne ataca cind mergem cu gunoiul,sau fugaresc copii care se joaca?;Domnii politisti,pe cine amendeaza?;
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective