Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 1 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Trei zile de manifestãri pentru persoanele cu dizabilitãti

Trei zile de manifestãri pentru persoanele cu dizabilitãti

• Fundatia Motivation organizeazã, astãzi, un spectacol demonstrativ privind sporturile pe care le pot practica persoanele cu dizabilitãti • la eveniment vor participa si copiii din centrele de plasament •

Ziua Nationalã a României va fi sãrbãtoritã si altfel la Piatra Neamt, în principal de cãtre cei mai speciali dintre noi. Fundatia Motivation, în colaborare cu autoritãtile judetene de la Asistentã Socialã si cei de la Cãminele de Copii Cãlin si Smãrãndita, organizeazã mai multe actiuni prin care persoanele cu dizabilitãti si copiii institutionalizati sã serbeze Ziua Nationalã. Seria manifestãrilor debuteazã, astãzi, cu un spectacol demonstrativ privind abilitãtile si sporturile pe care le pot practica persoanele aflate în scaun cu rotile. Copiii de la Cãlin si Smãrãndita, dar si pusti de 2-3 ani, se vor întrece alãturi de persoanele cu handicap locomotor într-un maraton organizat în împrejurimile Scolilor Normale. Mîine, 2 decembrie, patru copii vor merge împreunã cu cei de la Fundatia Motivation Neamt la Tîrgu Neamt, pentru a participa la Jocurile Special Olympics, competitie pentru persoane cu dizabilitãti. Fundatia Motivation reuneste sportivi aflati în scaun cu rotile, în timp ce Fundatia Special Olympics se ocupã de persoanele cu retard mintal (IQ sub 70). Vor avea loc meciuri demonstrative de baschet, tenis de cîmp si de masã între persoane aflate în scaun rulant, demonstratii de utilizare a unui scaun rulant în diferite conditii, demonstratii sportive ale unor persoane cu deficiente mintale si prezentarea programelor Special Olympics.
„Scopul acestor actiuni este de schimbare a mentalitãtii societãtii civile privind imaginea persoanelor cu deficiente. Vrem sã arãtãm cã persoanele cu handicap, fizic sau mintal, pot practica aceleasi sporturi si activitãti ca si persoanele valide si pot ajunge chiar si la performantã. Putem spune, totodatã, cã se pun bazele si dezvoltãrii acestui tip de terapie, prin sport. Asa cum în alte tãri sînt organizate olimpiade pentru persoanele cu handicap, vrem ca si la noi aceste evenimente sã ia amploare. Din acest motiv, încercãm sã implicãm în aceste actiuni cît mai multi colaboratori“, a declarat Ionela Gheorghiasa, kinetoterapeut la Motivation Neamt.
Actiunile prin care persoanele cu nevoi speciale marcheazã Ziua României vor continua inclusiv duminicã, mai ales cã 3 decembrie este si Ziua Internationalã de sprijin a persoanelor cu dizabilitãti. Toti cei implicati în activitatea de la Fundatia Motivation, voluntari, copiii de la Cãlin si Smãrãndita, prieteni si parteneri de proiect se vor întîlni, duminicã, pentru a petrece cîteva ceasuri împreunã, sã danseze, sã se întreacã la table si rummy.
Fundatia Motivation a luat fiintã în 1995 si, de atunci, s-a specializat în ajutorarea persoanelor cu handicap locomotor. Filiala din judetul Neamt a luat fiintã în 1998, iar cu un an mai tîrziu a fost inauguratã si sala de kinetoterapie. Fundatia îsi desfãsoarã activitatea în clãdirea casei de copii, însã echipa a ajuns prin tot judetul. Printr-un program cu finantare externã, Motivation a reusit sã facã la Neamt un Centru comunitar pentru copii si adulti cu dizabilitãti motorii, o tabãrã accesibilã celor care folosesc fotolii rulante si un program de turism rural accesibil persoanelor cu dizabilitãti, prin care acestea pot merge în excursii organizate special la mãnãstirile Agapia, Vãratec, Neamt, Sihãstria si Secu si la pensiunile din satul Vãratec.

Articol afisat de 2565 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective