Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 4 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Solutia imoralã“ renuntã la guvernare

• Partidul Conservator a decis sã se retragã de la guvernare • presedintele PSD Neamt vede în februarie un tandem PSD - PD • liderul PD Neamt, deputatul Marius Rogin, nu prea e de acord, dar considerã cã gestul conservatorilor are la bazã situatia ministrului Seres • deputatul Vasile Pruteanu, vicepresedintele PNL Neamt, se astepta la retragerea PC în ianuarie si se gîndeste la bugetul pe 2007 si intrarea în UE •

Conservatorii se retrag de la guvernare dupã ce au tot amenintat cã vor face acest lucru de vreun an. Biroul Politic al Partidului Conservator a votat duminicã în unanimitate iesirea de la guvernare a formatiunii si trecerea în opozitie. Toti reprezentantii PC în actualul guvern ar urma sã demisioneze, lãsînd astfel Executivul minoritar. Reprezentantii PC au anuntat însã cã vor sustine demersurile pentru stabilitatea politicã a tãrii si cele pentru integrarea europeanã a României. Dacã se va duce la bun sfîrsit rezolutia Biroului Politic al PC si conservatorii care au functii în Guvern vor demisiona, urmeazã sã rãmînã vacante destule posturi. ÃŽn primul rînd o functie de vice prim-ministru (ocupatã de Bogdan Pascu), una de ministru (de la Economie, unde este Codrut Seres), sase fotolii de ministri secretari de stat (la Economie, la Educatie, la Culturã, la Sãnãtate, la Comunicatii si la Finante), precum si la mai multe agentii guvernamentale în care conservatorii aveau presedinti ori vicepresedinti (printre care Protectia Consumatorului, Agentia Nationalã pentru Sport, Loteria Românã, Protectia Copilului, Autoritatea Sanitar-Veterinarã, AVAS si Agentia Nationalã de Turism). Lideri ai principalelor forte politice din tarã au declarat la unison cã retragerea PC de la guvernare era previzbilã. PSD, prin vocea vicepresedintelui Mihai Tãnãsescu, nu vede cum vor trece de acum înainte prin Parlament proiectele de acte normative, avînd în vedere cã Opozitia si-a îngrosat rîndurile, în timp ce Mircea Geoanã considerã cã „o restructurare de guvern va fi probabil primul pas“. Partidul Democrat va decide implicatiile politice ale gestului PC în urmãtoarea sedintã a Biroului Permanent National, dupã cum a declarat presedintele Emil Boc. Liberalii recunosc cã a apãrut o crizã politicã, deoarece Guvernul nu mai are majoritate parlamentarã. Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat cã „decizia PC nu face bine României“, adãugînd cã „sîntem în situatia unui guvern minoritar, orice proiect de lege va trebui negociat“.

„Partidul Conservator a avut întotdeauna o atitudine duplicitarã“

ÃŽn Neamt, pãrerea liderilor politici locali este cam aceeasi. Presedintele PSD Neamt crede cã guvernul Tãriceanu va supravietui în minoritate cam o lunã - douã, dupã care este foarte posibil ca lucrurile sã se schimbe. „Decît sã-i dea Bãsescu afarã de la guvernare, cã tot i-a numit «solutie imoralã» de cîte ori a avut ocazia, au preferat sã se retragã, dupã ce au ajuns si la un acord cu Tãriceanu. Dovada în acest sens este cã au anuntat cã vor vota bugetul pe 2007. Sînt mai multe scenarii posibile. Cred cã o lunã - douã se va merge pe guvern minoritar, în formula actualã, iar dupã este posibil sã vedem un prim ministru PSD cu PD. Fãrã nimeni altcineva, cã nu mai e nevoie. Partidul Democrat eventual sustinut de echipa lui Flutur. Ar mai fi si varianta PD cu «fluturasii», cu UDMR si cu alte minoritãti decît cea maghiarã. A treia posibilã este un Guvern minoritar PNL, sustinut din spate de un partid sau douã. Nu le spun care. Poate fi si PSD, cã si noi am guvernat minoritar“, a declarat deputatul Ioan Munteanu.
„Personal, consider cã Partidul Conservator a avut întotdeauna o atitudine duplicitarã si a urmãrit de fiecare datã satisfacerea propriilor interese. Cred cã adevãratul motiv al retragerii PC de la guvernare îl reprezintã situatia în care se aflã ministrul Codrut Seres. Nu stiu cu exactitate ce efect va avea în plan parlamentar retragerea lor. Un lucru este cert: cã PC se va situa mãcar de data aceasta într-o pozitie declaratã, cã pînã acum se aflau în pozitii nedeclarate“, a spus deputatul Marius Rogin, presedintele PD Neamt, adãugînd cã democratii nu si-au propus niciodatã o guvernare cu PSD.
„Este un gest neasteptat pentru aceastã perioadã, pentru cã ei spuneau cã se vor retrage de la guvernare dupã 1 ianuarie 2007. Principala preocupare a Parlamentului în aceastã perioadã este bugetul pe 2007 si integrarea în Uniunea Europeanã. Din cîte am putut sã ascult secvential, conservatorii au spus cã vor vota bugetul. Vor urma consultãri între liderii partidelor aflate la guvernare si sperãm cã se vor gãsi solutii. Sînt foarte multi factori de care trebuie sã se tinã cont“, a declarat si deputatul Vasile Pruteanu, vicepresedintele PNL Neamt.
Senatorul PC de Neamt, Silvia Ciornei, care este si presedintele interimar al organizatiei judetene Neamt, nu a putut fi contactat.

Articol afisat de 1675 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective