Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 5 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Proiectul „analize gratuite“, apreciat de lumea medicalã

• exponenti din Sãnãtate considerã acest proiect extrem de util si de benefic, cu conditia ca banii sã fie folositi corect

Mult controversatul proiect privind evaluarea stãrii de sãnãtate a populatiei care va demara de la începutul anului viitor, genereazã multe semne de întrebare si în rîndul lumii medicale nemtene.
Astfel, pentru multi medici specialisti din judet suma de 900 de mii de lei noi pe care cnducerea Ministerului Sãnãtãtii vrea sã o aloce punerii în operã a acestui proiect pare fabuloasã si stîrneste invidie, dat fiid fptul cã multi sînt de pãrere cã initiativa lui Nicolãesu nu aduce nimic nou în sistem. Investigatiile hematalogice complete pe care fiecare nemtean, ca de altfel fiecare lucuitor al tãrii va trebui sã le facã, spun unii, cã se efectueazã de cîtiva ani încoace, de cînd fiecare asigurat cu vîrstã mai mare de 30 de ani are dreptul si obligatia ca o datã pe an sã se prezinte la examenul de bilant fãcut de medicul de familie. Apoi, ideea informatizãrii cu forta a cabinetelor medicilor de familie, nu este privitã cu ochi buni de multã lume, deoarece, dupã pãrerea unora, reprezintã doar o sursã de comision consistent pentru diverse persoane din Ministerul Sãnãtãtii.
„Suma despre care se face vorbire, este ce e drept, imensã, dar dacã toti banii acestia vor fi folositi exact pentru acest program de evaluare a stãrii de sãnãtate a populatiei va fi foarte bine. La ora actualã informatizarea corectã, functionalã, care sã asigure la orice orã comuniarea între cabinetele medicilor de familie si cele ale medicilor specialisti din spitale si chiar cabinete private, este foarte utilã. Este avsolut normal ca un medic de familie sã poatã furniza la orice orã date despre un pacient al sãu oricãrui spital din tarã unde merge acesta sã se trateze, ba chiar si unui spital din strãinãtate“, a declarat doctorul Iosif Köszeghi, presedintele Colegiului Medicilor Neamt. La initiativa conducerii Ministerului Sãnãtãtii, de la începutul anului viitor, va demara un program national de efectuare gratuitã a analizelor, costul acestora fiind suportat din sumele provenite din colectarea „taxei pe viciu“. Scopul acestuia este acela de a evalua starea de sãnãtate a tututor românilor, dar cu precãdere acela de a depista afectiuni în stare incipientã si nu avansatã, pentru tratarea cãrora sã nu fie nevoie de sume mari.
Fiecare pacient va primi scrisoare acasã, cu douã taloane. Pe unul vor fi trecute analizele de laborator, iar pe al doilea medicul. Cu aceste taloane se va prezenta la medicul de familie, iar acesta îi va prescrie pe primul talon, în raport cu vîrsta, analizele pe care trebuie sã le facã. Cei sub 18 ani beneficiazã de un pachet de analize, iar persoanele peste aceastã vîrstã, de un altul. Analizele se pot face în laboratoarele spitalelor, iar acolo unde nu fac fatã, se vor selecta ofertele laboratoarelor private. Cert este cã valoarea unui set de analize nu va depãsi 500 de mii de lei.

Articol afisat de 2410 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective