Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 6 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Taxã „verde“ pentru electrocasnice

Taxã „verde“ pentru electrocasnice

• de la anul, aceasta va fi evidentiatã separat pe facturã • aparatele electrocasnice nu vor mai putea fi aruncate la întîmplare, ci în locuri special amenajate • în tãrile UE, taxa ecologicã variazã în functie de produs • ea este de 3 euro pentru imprimante si DVD, 8 euro la televizoarele cu plasmã, 9 euro la laptop-uri, 10 euro la cuptoare cu microunde si aragazuri, iar, la frigidere, de 10 euro •

Din 2007, pretul fiecãrui aparat electrocasnic va trebui sã includã si taxa de colectare sau reciclare, denumitã generic „taxa verde“. Aceasta va deveni obligatorie odatã cu aderarea, adicã de la 1 ianuarie 2007, cînd România va face parte din Uniunea Europeanã. Respectiva taxã va fi utilizatã pentru toate tipurile de aparate electrocasnice sau electrice si va fi folositã, în final, la reciclarea produselor care nu vor mai fi utilizate si vor fi înlocuite de populatie. Taxa verde va fi inclusã în pretul produsului, dar va fi la vedere pentru orice cumpãrãtor, deoarece comerciantii au obligatia de a o afisa în mod distinct. Aceasta se calculeazã în functie de greutatea produsului si va fi de cel mult 20 de euro, dacã este sã ne luãm dupã taxele aplicabile, deja, în tãrile UE. Maximele vor fi atinse la electrocasnice, cum ar fi frigidere, combine sau lãzi frigorifice, precum si aparatele de aer conditionat. La polul opus vor fi produsele de tehnicã de calcul, ale cãror taxe vor fi considerabil mai mici, dar si alte aparate mai mici ca dimensiuni, cum ar fi cafetiera, aparatul de prãjit pîine sau fierul de cãlcat. Taxa ecologicã va fi vizibilã pentru consumatori, fiind separat si clar specificatã pe facturã. Costurile suplimentare vor fi suportate de cumpãrãtor si vor fi folosite de importatori sau de comercianti pentru a acoperi cheltuielile cu colectarea, transportul si reciclarea produselor. ÃŽn paralel cu aceastã mãsurã, legea obligã autoritãtile locale sã creeze în fiecare oras din tarã puncte de colectare a deseurilor electronice, precum si rampe ecologice, unde vor fi adunate toate electrocasnicele care nu mai sînt folosite de populatie si care nu trebuie aruncate la tomberonul de gunoi. Cuantumurile noilor taxe vor fi stabilite în perioada imediat urmãtoare de asociatiile colective care vor gestiona tot procesul de reciclare si în contul cãrora vor fi vãrsate aceste sume.

Produse „gri“ si „maro“

Aceste organizatii sînt, acum, în proces de acreditare la Ministerul Mediului, iar în privinta taxei se apreciazã cã aceasta va fi la valori apropiate, dacã nu identice, cu cele practicate, deja, în Uniunea Europeanã. ÃŽn prezent, existã trei asociatii care intentioneazã sã preia responsabilitatea în colectarea si reciclarea electronicelor si electrocasnicelor, una care va gestiona produsele „gri“ (IT), o alta care se va ocupa de produsele „de culoare maro“ (frigidere, aragazuri sau aspiratoare), iar cea de-a treia va fi axatã, în principal, pe produsele si echipamentele de iluminat. De la începutul anului viitor, toti aceia care îsi vor schimba aparatura electrocasnicã din casã si vor renunta, de exemplu, la vechiul aragaz, în favoarea unuia nou, nu vor putea arunca produsul uzat la tomberonul de gunoi din spatele blocului. Acesta va trebui dus la centrul de colectare sau de reciclare, special amenajat în acest sens.
ÃŽn altã ordine de idei, si comerciantii vor contribui la colectarea electrocasnicelor uzate. Acestia ar putea fi obligati sã accepte vechile aparate ale clientilor, în schimbul cãrora ar putea acorda reduceri de pret la achizitionarea unui nou produs, dar numai din aceeasi categorie. Sistemul este, deja, practicat cu succes în Europa. Tãrile din Uniunea Europeanã au introdus de mai multi ani acest tip de taxã, iar produsele electrice si electrocasnice sînt strînse în locuri special amenajate, iar apoi sînt reciclate. ÃŽn majoritatea tãrilor UE, taxa ecologicã variazã în functie de produs si este de un euro pentru o cafetierã, de 3 euro pentru imprimante si DVD, la televizoarele cu plasmã taxa este de 8 euro, în timp ce valoarea unui laptop creste cu 9 euro. Cuptoarele cu microunde sau aragazul e taxat cu 10 euro, iar frigiderele au o „taxã verde“ dublã, de 20 de euro. „Prea multe nu stim despre ce va fi în viitorul apropiat cu noua taxã. Dar dacã asa este legislatia, nu avem ce face. Este posibil ca noua taxã sã fie privitã cu reticentã de consumatori“, a declarat reprezentantul unei firme pietrene care comercializeazã electrocasnice.

Articol afisat de 5796 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective