Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 6 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Managerii de spitale îsi asumã riscul destituirii

Managerii de spitale îsi asumã riscul destituirii

• performantele activitãtii lor sînt evaluate anual si, dacã nu sînt apreciate pozitiv, ei pot fi înlocuiti • timp de un an, proaspetii sefi ai spitalelor din Neamt îsi pot dovedi calitãtile manageriale punîndu-si în aplicare proiectele sustinute la examenul national • ei rãspund de gestionarea fondurilor primite si de realizarea angajamentelor luate fatã de ministerul de resort •


Cei patru directori de spital din Neamt - care au promovat, recent, concursul pentru ocuparea postului de manager în unitãtile pe care le conduc si urmeazã a fi numiti în functie pînã la sfîrsitul lunii -
au la dispozitie un an pentru a face dovada de buni conducãtori, punînd în aplicare proiectul de management pe care l-au sustinut la examenul national. Conform prevederii Legii Spitalelor, performantele manageriale ale sefilor unitãtilor sanitare cu paturi vor fi evaluate anual, iar dacã aprecierile nu sînt corespunzãtoare, iar managerii nu sînt considerati competitivi, acestia pot fi înlocuiti.
Practic, evaluarea activitãtii conducãtorilor de spitale se face de vreo doi ani încoace, pe baza analizei indicatorilor de performantã, mai exact, a indicatorilor economico-financiari.
Potrivit ministrului Eugen Nicolãescu, managerii de spitale au multe responsabilitãti, dar si avantaje. Unul dintre avantajele majore ar fi acela cã primesc un buget global în functie de negocierile purtate cu Casa de Asigurãri de Sãnãtate, pe baza planului de management si indicatorilor de performantã realizati în anul anterior. În consecintã, ei rãspund pentru banii primiti si pentru realizarea angajamentelor. Pentru ca activitatea de conducere a sefilor de spitale sã aibã succes, este foarte important ca echipa cu care îsi împart sarcinile, adicã membrii comitetului director, sã fie pe aceeasi lungime de undã cu managerii. Cum numirea comitetelor directoare este fãcutã de cãtre manageri, acestia din urmã rãspund si de competenta, dar si de felul în care îsi fac datoria cei desemnati sã punã în aplicare deciziile luate pentru bunul mers al unitãtii. Potrivit unui ordin al conducerii Ministerului Sãnãtãtii Publice, managerii de spital vor fi numiti dupã data de 15 decembrie, mandatele conducerilor interimare fiind prelungite pînã atunci.
Astfel, cei patru manageri de la Spitalul Judetean Neamt, Spitalul de Pneumologie Bisericani, Spitalul Tîrgu Neamt si Spitalul Roznov vor numi noile comitete directoare ale institutiilor pe care le conduc.

„Cred cã un an este suficient pentru a dovedi dacã esti sau nu capabil sã conduci o unitate“

Comitetul director al unui spital mai este compus, în afarã de manager, din director financiar-contabil director medical si director de îngrijiri. Pentru a fi numiti pe post, si acestia trebuie sã sustinã concurs. Riscul de a fi destituiti în cazul în care rezultatele obtinute nu sînt satisfãcãtoare nu îi sperie deloc pe noii manageri ai spitalelor din Neamt.
„Asta este una dintre prevederile Legii Spitalelor, apãrute în 2006, o cunosteam dinainte de a mã prezenta la concursul de manageri, dar nu am considerat-o un impediment. Indicatorii de performantã ai unui sef de spital sînt analizati de doi ani încoace. De asemenea, nu consider o problemã perioada de un an în care trebuie sã punem în aplicare proiectul de management prezentat la concurs. Cred cã un an este suficient pentru a dovedi dacã esti sau nu capabil sã conduci o unitate, chiar dacã este cel mai mare spital din judet“, a declarat doctorul Stelian Ghitã (foto), managerul Spitalului Judetean de Urgentã Neamt.
La fel de optimistã s-a arãtat si doctorita Elena Botezatu, manager al Spitalului de Pneumologie Bisericani. „Proiectul pe care l-am propus este realizabil, asa cã astept sã îl pun în aplicare si sînt convinsã cã va avea rezultate. Realizarea angajamentelor luate depinde de mai multi factori. Unul dintre acestia este numãrul de bolnavi internati, pe care nu îl poate influenta nici un manager“.
„Nu mã sperie nici faptul cã an de an mi se evalueazã activitatea de conducere si nici cã, la un moment dat, as putea fi înlocuitã. Atît timp cît am numai bune intentii si muncesc alãturi de sefii de sectii si de membrii comitetului director pentru ca activitatea noastrã sã fie performatã, nu cred cã este posibil sã nu iasã lucrurile asa cum îmi doresc“, a afirmat doctor Mihaela Antohi, managerul Spitalului Tîrgu Neamt, care mai considerã cã dacã reforma în sãnãtate a început cu directorii de spitale, înseamnã cã rolul acestora este foarte important în sistem.
Reamintim cã la concursul pentru ocuparea postului de manager au participat, recent, doar sase directori din Neamt - cel al Spitalului Judetean, al Spitalului Roman, al Spitalului Bisericani, al Spitalului Tîrgu Neamt si ai unitãtilor cu paturi din Roznov si Bicaz, promovînd patru. Doctorul Virgil Trofin, directorul Spitalului Municipal de Urgentã Roman, si doctorul Constantin Radu, directorul Spitalului Orãsenesc Bicaz, au fost declarati respinsi la acest concurs. În aceste conditii, la cele douã unitãti sanitare, conducerile rãmîn interimare timp de 90 de zile, dupã care se va organiza un alt concurs, iar comitetele directoare au acelasi statut, în acest interval.

Articol afisat de 2761 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective