Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 9 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Elevã de la Roman Vodã în streang

Elevã de la Roman Vodã în streang

• o colegã a Luizei V., romanvodista care s-a spînzurat în liceu, a ales si ea streangul • fata si-a înnodat tot un fular de gît si a încercat sã se omoare în zona în care si colega ei a comis gestul sinucigas • U.L. a fost salvatã de un trecãtor si a ajuns la spital • se pare cã eleva, din an terminal, nu era la prima asemenea tentativã • conducerea CNRV analizeazã cazul, în conditiile în care un grup de colegi ai celor douã fete sînt monitorizati • „nu ne picã nici nouã bine un asemenea eveniment“, a declarat directorul adjunct al CNRV •

O elevã de clasa a XII-a, de la Colegiul National „Roman Vodã“, a fost salvatã in-extremis de la moarte, joi seara, 7 decembrie, dupã ce si-a improvizat un streang dintr-un fular si a încercat sã îsi curme zilele, atîrnîndu-se de creanga unui copac din zona Favorit. Fata a fost vãzutã la timp de un trecãtor cu prezentã de spirit, care a salvat-o si a alertat Ambulanta. Incredibilul caz socheazã prin prisma faptului cã victima tentativei a fost colegã cu Luiza V., una dintre liceencele de la CNRV care s-au spînzurat anul acesta, chiar în scoalã, cu un fular, dupã o tentativã nereusitã în zona Favorit, la cîtiva metri de locul ales, joi searã, de U.L. „Fata a fost adusã la Centrul de Primire Urgente, în jurul orei 20, de un echipaj al Statiei de Ambulantã Roman. Aceasta a încercat sã se spînzure cu un fular, de o creangã, în zona Favorit, pe lîngã un atelier de covoare. Am înteles cã în zonã lucra mama sa. Salvatorul, care nu stim cine e, pentru cã nu s-a prezentat la spital, a observat-o în momentul în care îsi înnodase deja fularul de gît si a încercat sã-si lege streangul de creangã. Bãrbatul a alergat spre dînsa imediat ce a observat gestul si a salvat-o de la moarte, în ultima clipã, dupã care a anuntat Salvarea. Fata era constientã si am întrebat-o de ce a vrut sã-si ia zilele, dacã e însãrcinatã sau are un alt motiv. Ne-a spus doar cã s-a sãturat de viatã, întinzînd carnetul de note, unde am observat cã avea 9 si 10. Am încercat s-o linistim si s-o întrebãm cum putem lua legãtura cu mama sa, sã-i spunem eventual cã a fãcut o cãdere de calciu. Atunci ne-a dat telefonul mobil, cu numãrul mamei sale. Femeia a venit la spital, imediat ce am sunat-o si, cum a vãzut fularul, a spus «unde dracu' l-ai gãsit, cã eu l-am ascuns» si am aflat ulterior de la femeie cã tînãra a mai încercat sã se spînzure. La un moment dat, pe fatã a pufnit-o rîsul, avea o privire destul de ciudatã. Ne-a spus cã a fost prietenã cu Luiza, o fatã care s-a spînzurat. A primit îngrijirile medicale, fiind dusã ulterior la Psihiatrie“, au precizat cadrele medicale.
Ce anume a determinat-o pe aceastã tînãrã de 19 ani sã vrea sã moarã rãmîne un mister, ca, de altfel, întreaga serie incredibilã de astfel de fapte care au socat cel mai prestigios colegiu romascan.
U.L. are cîteva absente, însã are rezultate bune la învãtãturã, chiar în ziua respectivã, la teza de istorie, fiind notatã cu opt. De mentionat cã gestul ce se putea dovedi fatal s-a produs în conditiile în care sase copii, din clasa din care a fãcut parte Luiza, fata ce s-a spînzurat în liceu, erau monitorizati si supravehgeati de profesorul diriginte. Motivele sînt diverse, printre care si faptul cã unii liceeni au pãrintii plecati în strãinãtate. „Deocamdatã, analizãm cazul si nu am ce declara mai mult. Fata este elevã în clasa a XII-a. Nu pot preciza alte amãnunte, sîntem în faza de investigatii, trebuie sã vedem care este situatia. Nu am predat la clasa elevei, personal nu am informatii directe despre ea. Vã dati seama cã nu ne picã nici nouã bine un asemenea eveniment. ÃŽn etapa aceasta, nu as avea ce sã vã declar. Abia vineri dimineatã, la prima orã, am aflat si de atunci facem investigatii, deocamdatã nu posed toate informatiile. De regulã, asemenea probleme trebuie abordate cu mult tact si rãbdare, sînt chestiuni extrem de delicate, care, din punctul meu de vedere, în etapa asta nu fac subiectul presei. Vorbesc în calitate de psiholog. Categoric, în etapa aceasta, nu este subiect de presã. Din punct de vedere psihologic, la vîrsta aceasta este o perioadã de cãutare a imaginii de sine, a rezolvãrii tuturor problemelor, de naturã profesionalã, instructivã si materialã. ÃŽn general, se întîmplã astfel de lucruri în adolescentã. Este o vîrstã a furtunilor si a pasiunilor. E o totalã rãscolire si reasezare în plan emotional. Statisticile demonstreazã acest lucru, sînt foarte multe reactii de genul acesta, de comportament aberant. Adolescentii gãsesc modele, de multe ori în mass media. De aceea trebuie sã abordãm cu mult tact si rãbdare, pentru cã nu face nici un serviciu tinerei, pentru cã acea «pecete» îi rãmîne pe viatã, rãmîne o traumã cu care tînãra îsi continuã tot traseul. Sub acest aspect nu sînt de acord cu mediatizarea, pentru cã trãim într-o comunitate micã, e o suficient sã spui cã e elevã la Roman Vodã. Asa, este ca în mediul rural, se stie orice, despre oricine. Nu cunosteam personal eleva, avem 1.400 de liceeni. Stiu cã fata a venit mai tîrziu în clasa respectivã, nu e de la început în colectiv, transferîndu-se anul trecut, chiar în prejma evenimentelor. Vom vedea exact cum decurg evenimentele, noi vrem sã întindem o mînã de ajutor acestui copil“, a declarat directorul adjunct al CNRV, Maria Lozincã.
Reamintim cã, în primãvara acestui an, acelasi colegiu a fost zguduit de douã cazuri de suicid prin spînzurare, dintre care unul chiar pe holul scolii si douã tentative de sinucidere, victimele fiind eleve de clasa a XI-a. La scurt timp, la fel de inexplicabil pînã în prezent, o fatã de la Grupul Scolar „Vasile Sav“ si-a luat zilele tot în streang. Tragediile au socat opinia publicã si au dus la mãsuri sporite de securitate în scoli, fiind luatã în calcul ideea unei mai bune supravegheri din punct de vedere psihologic a elevilor.
De mentionat cã, în luna noiembrie, s-a petrecut un alt caz de tentativã de suicid „în scop demonstrativ“, cu antidepresive, tot la CNRV, victima fiind o fiicã de magistrat. Gestul a fost pus pe seama unei depresii posibil sentimentale a victimei, consideratã „suprasolicitatã“ de cãtre medici.
FOTO: Colegiul „Roman Vodã“ a fost zguduit, a cîta oarã anul acesta, de o dramã

Articol afisat de 2744 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara BUGA, Tudor CIOBOTARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de getasart la data 10.12.2006 04:53
Niic nu ne mai mira
unde dracu' l-ai gãsit, cã eu l-am ascuns;din aceste cuvinte,im dau seama ca nici parintii fetei nu au nimic in comn c credinta si cu Dumnezeu;pentru ca nu poti slujila doi imparati-lui Iisus si lui mamona--;ori mama fetei,chemind pe satana,este clar ca se inchina lui mamona;nu ar trebui sa fie socata de fapta copilei;ar tebui sa mearga sa ceara ajutorul unui preot cit mai este timp;copila,poate repeta acest gest;
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective