Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Olimpici nemteni, premiati de ministrul Educatiei

Judetul Neamt a fost nominalizat la festivitatea de premiere a elevilor români laureati ai concursurilor internationale pe discipline, prin rezultatele obtinute de Luiza Iuliana Panoschi, absolventã a Colegiului National „Calistrat Hogas“, si Gabriel Ioan Mihãilescu, absolvent al Colegiului National „Petru Rares“. Luiza Panoschi a cîstigat, în 2006, cînd era în ultimul an de liceu, premiul al II-lea la faza internationalã a Concursului la limba si literatura românã „Mihai Eminescu“. Gabriel Mihãilescu a adus acasã medalia de bronz la Olimpiada Internationalã de Fizicã de la Yakutia. Eforturile meritorii ale celor doi elevi au fost rãsplãtite cu sume importante de bani: Luiza Panoschi - cu 28 milioane de lei, iar Gabriel Mihãilescu - cu 45 milioane de lei.
Ministerul Educatiei si Cercetãrii a organizat luni, 11 decembrie 2006, la ora 14, în Sala Mare a Palatului National al Copiilor, în prezenta ministrului Mihail Hãrdãu, festivitatea de premiere a elevilor români laureati ai concursurilor internationale pe discipline. Cu prilejul acestei gale, au fost recompensati 65 de olimpici care au obtinut, în anul 2006, medalii de aur, argint si bronz sau mentiuni la olimpiadele internationale sau regionale de matematicã, biologie, geografie, chimie, fizicã, informaticã, astronomie si limba românã.
Potrivit reglementãrilor în vigoare, si în acest an, prin ordin al ministrului educatiei si cercetãrii, valorile premiilor acordate medaliatilor la olimpiadele internationale sau regionale pe discipline au fost indexate. Astfel, noile cuantumuri pentru premiantii la olimpiade internationale sînt de 93 milioane de lei - premiul special pentru punctaj maxim si medalie de aur, 72 milioane de lei - premiul I/ medalie de aur, 61 milioane de lei - premiul II/ medalie de argint, 44 milioane de lei - premiul III / medalie de bronz, si 30 milioane de lei - mentiune sau diplome echivalente.
Elevii premiati la competitiile regionale (olimpiade balcanice, Olimpiada Internationalã Pluridisciplinarã Yakutia, Olimpiada de Informaticã a Europei Centrale, Olimpiada „D.I. Mendeleev“ si Concursul de limba si literatura românã „Mihai Eminescu“ - etapa internationalã) vor fi recompensati cu 38 milioane de lei - premiul special pentru punctaj maxim si medalie de aur, 33 milioane de lei - premiul I/ medalie de aur, 28 milioane de lei - premiul II/ medalie de argint, 22 milioane de lei - premiul III /medalie de bronz, respectiv 19 milioane de lei - mentiune (sau diplome echivalente). Aceleasi sume de bani au primit profesorii care i-au pregãtit pe olimpicii români, dar si scolile din care acestia provin. Fondul total de premiere alocat de MEdC este de aproximativ 10 miliarde de lei vechi.
Reusitã nemteanã la Olimpiada Internationalã de Fizicã
Ion Gabriel Mihãilescu, care a absolvit în aceastã varã Colegiul National „Petru Rares“, a obtinut medalia de bronz la Olimpiada Internationalã de Fizicã. El a fãcut parte din lotul restrîns la României, format din cinci tineri, care s-au întrecut cu echipe din 85 de tãri, la cea de-a 37-a editie a olimpiadei. Competitia s-a desfãsurat între 8 si 17 iulie, în Singapore. „De fizicã am fost atras din clasa a VI-a, primul an în care se studiazã aceastã materie. Ca sã-i captiveze pe elevi, profesorii de fizicã încep cu povestile: care au fost primii fizicieni, cum au ajuns sã descopere legile care guverneazã aceastã stiintã, drumul pînã la fizica nuclearã, la teoria relativitãtii... Asa m-a atras. Rezultatul a fost cã, din clasa a VII-a, am început sã particip la concursuri si olimpiade de fizicã. Am luat mentiune în clasa a VIII-a la olimpiada nationalã, premiul II, tot la nationalã, în clasele a X-a si a XI-a, anul trecut m-am calificat prima datã în lotul lãrgit si, tot anul trecut, m-am calificat la olimpiada pluridisciplinarã din Yakutia, unde am obtinut o medalie de bronz“, declara Ion Gabriel Mihãilescu.
Desi i-a lipsit posibilitatea de a se pregãti cu specialisti, profesori universitari, el s-a bucurat de sprijinul constant pe care l-a primit de la profesoara sa de fizicã, Sanda Spiridon, care a avut un rol covîrsitor în conturarea acestei pasiuni, rezultatele sale fiind si rezultatul eforturilor constante, sustinute, riguroase, de ani de zile.
Datoritã meritelor sale, pietreanul Gabriel Mihãilescu a fost acceptat, pentru studii, de cãtre „Columbia University“ din New York. Luiza Panoschi este studentã în Bucuresti si frecventeazã cursurile a douã universitãti prestigioase.

Articol afisat de 2025 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective