Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 12 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Focar de oreion la Grupul Scolar Administrativ

Un focar de oreion evolueazã de cîteva zile la Grupul Scolar Administrativ (fostul Liceu Economic) din Piatra Neamt. Opt dintre cei 25 de elevi ai unei clase a a X-a au fost diagnosticati de cãtre medicii de familie cu respectiva boalã, iar doi, care deocamdatã prezintã doar febrã, sînt suspectati ca fiind în perioada de incubatie a afectiunii. Asistenta medicalã de la cabinetul scolar al unitãtii de învãtãmînt a anuntat, ieri dimineatã, cadrele medicale ale Biroului Epidemiologie al Autoritãtii de Sãnãtate Publicã Neamt, care au demarat ancheta epidemiologicã si au luat mãsurile care se impun atunci cînd într-o colectivitate se manifestã o boalã contagioasã. Astfel, în clasa respectivã s-a fãcut dezinfectie, iar ceilalti elevi, care încã nu manifestã simptome ale bolii, vor fi urmãriti din punct de vedere al stãrii de sãnãtate, în perioada rãmasã pînã la vacantã, de cãtre asistenta scolii, iar apoi de cãtre medicii de familie.
„Practic, elevii la care acest diagnostic a fost dat de cãtre medicul de familie prezintã forme usoare si medii ale bolii clasice, care nu dã complicatii de nici un fel. Drept dovadã, ei nici nu au ajuns la Contagioase. Cu toate acestea, trebuie urmãriti si ceilalti membri ai familiilor lor, îndeosebi copiii de vîrstã prescolarã care, de regulã, fac aceastã boalã, cunoscutã de fapt drept una a copilãriei. Nefiind vorba despre complicatii, nici nu este nevoie de tratament, ci doar cel mult de antitermice, avînd în vedere cã febra este mare“, a declarat medicul Roxana Pipirigeanu, sef al Biroului Epidemiologie din cadrul Autoritãtii de Sãnãtate Publicã Neamt.
Oreionul, numit si parotiditã epidemicã, este o boalã contagioasã, provocatã de virusul urlian. Acesta se transmite pe cale aerianã (inhalarea picãturilor de salivã emise de un bolnav) sau prin obiecte contaminate. Se întîlneste mai ales la copii, în particular în colectivitãti (scoli). Grupa de vîrstã cea mai afectatã este 5-15 ani.
Boala se manifestã printr-o inflamatie a glandelor parotide (principalele glande salivare), dar mai pot fi afectate pancreasul, sistemul nervos si gonadele. Bolnavul cu oreion este contagios 6 zile înainte de debut si 9-10 zile în perioada de stare. Perioada de incubatie este de 12-23 zile, în medie 14-18 zile. Debutul bolii este relativ brusc, cu febrã, dureri de cap, musculare si senzatia de tensiune dureroasã a zonei parotidiene.
Inflamatia si tumefactia glandelor parotide provoacã durere la masticatie. Febra se mentine cîteva zile la valori de 38-39 grade Celsius, iar durerile de cap sînt frecvente. Evolutia este de cele mai multe ori benignã, iar boala regreseazã de la sine în vreo zece zile.
Bolnavii de oreion trebuie sã beneficieze de izolare la domiciliu 14 zile, timp în care este bine ca hrana sã continã mai putine lipide si glucide si sã se insiste mai mult pe igiena cavitãtii bucale.
Cei care au intrat în contact cu bolnavii de oreion trebuie supravegheati timp de 21 de zile, cît tine perioada maximã de incubatie.

Articol afisat de 1870 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective