Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 13 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
CUM SÃ „FACI“ 500.000.000 de lei

CUM SÃ „FACI“ 500.000.000 de lei

• un angajat al Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului Neamt a tras un tun de peste o jumãtate de miliard • Georgian Anãstãsoaiei este bãnuit cã modifica datele de pe discheta cu salariile asistentilor maternali • interventia directorului executiv Mihai Hanganu a fãcut ca escrocheria sã fie stopatã • conducerea CJ si Politia au fost sesizate cu privire la faptele angajatului, care si-a prezentat demisia •

Georgian Anãstãsoaiei, angajat al Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului Neamt este acuzat de cãtre sefii sãi cã a dat un tun de sute de milioane de lei, prejudiciind bugetul de stat. „Eu precizez clar: la mijloc este vorba de furt“, a declarat Mihai Hanganu, directorul institutiei si cel care a descoperit manevrele lui Anãstãsoaiei. Verificãrile efectuate, pînã în acest moment, au scos la ivealã un prejudiciu de aproximativ 500 de milioane de lei, însã acesta poate sã creascã, întrucît ancheta va cuprinde toatã perioada în care Anãstãsoaiei a fost angajatul institutiei. De asemenea, rãmîne de stabilit si vinovãtia celor doi complici ai sãi, sotia, respectiv un fin, ambii angajati ai Directiei. „Este un furt, pe care eu l-am descoperit. Am avut inspiratia sã calculez niste borderouri de salarii ale asistentilor maternali. Bãnuiesc cã s-a actionat aici, pentru cã sînt foarte multi asistenti, respectiv 545, care îsi primesc salariile pe card. La începutul lunii decembrie, Anãstãsoaiei a venit la mine cu borderorurile de carduri si l-am întrebat dacã sînt în regulã. El a rãspuns pozitiv si am socotit unul, constatînd cã nu sînt probleme. Am insistat sã socotesc toate borderourile, ocazie cu care am constatat frauda. Mai exact, dupã ce am adunat toate sumele, mi-a dat un plus de 70 de milioane de lei. Atunci, l-am sunat imediat pe directorul bãncii si l-am rugat si pe el sã verifice. Ulterior, domnul director m-a anuntat cã nu ar fi probleme, dar sînt cîtiva angajati cu salarii mult mai mari decît în borderouri. Asa am vãzut cã, în borderou, în dreptul lui Anãstãsoaiei figurau 447 ron (4.470.000 de lei vechi - n.r.), iar pe discheta dusã la bancã avea 4.447 ron (44.470.000 de lei vechi - n.r.) Un alt angajat, finul lui, figura cã are de încasat 4.216 ron, desi trebuia sã încaseze numai 1.216 ron. La fel si în cazul sotiei lui Anãstãsoaiei, care era trecutã pe card cu 3.000 ron, desi trebuia sã ia numai 609 ron. ÃŽn total, cei trei urmau sã ia 11.500 ron, adicã 115 milioane de lei vechi. Ca urmare a celor constatate, am anuntat imediat banca ca sã blocheze conturile, ceea ce s-a întîmplat. Am reverificat toate borderorurile si am constatat cã banii erau luati din impozitul pe salarii. Anãstãsoaiei avea un program de contabilitate nesecurizat si fãcea borderourile cum dorea el“, a declarat directorul Hanganu.

Posibil prejudiciu doar la bugetul de stat

Odatã sesizate neregulile, seful institutiei a dispus sigilarea biroului unde lucra angajatul, a calculatorului si a fost sesizatã Politia si conducerea Consiliului Judetean Neamt. Apoi, pe 6 decembrie, s-a instituit o comisie de control intern, aceasta avînd misiunea de a stabili valoarea prejudiciului si persoanele implicate. „Bãnuiesc cã lucreazã de multã vreme în sistemul ãsta, iar prejudiciul, numai în acest an, se ridicã la aproximativ 500 de milioane de lei“, a mai opinat Mihai Hanganu.
Trebuie precizat cã Georgian Anãstãsoaiei prezenta la bancã borderorurile pentru carduri si o dischetã pentru ca angajatilor bãncii sã le fie mai usor atunci cînd opereazã tranzactiile în conturile angajatilor. Pe dischetã, sumele erau mai mari, ele fiind înscrise în dreptul lui Anãstãsoaiei si a acolitilor sãi. Fapta a fost mai greu de descoperit, întrucît angajatii nu erau prejudiciati, singurul care avea de „suferit“ fiind bugetul de stat. Pe data de 7 decembrie, Anãstãsoaiei si-a înaintat demisia, directorul institutiei invitîndu-l la sediu pentru clarificarea situatiei, dar fostul angajat nu a dat curs demersului directorului. „Asteptãm ca verificãrile interne sã fie finalizate, dupã care vom înainta raportul Politiei. Vreau sã precizez doar cã este vorba de un angajat, pentru care nu trebuie sã plãteascã toatã institutia. A furat, l-am prins, iar acum va plãti. Nu stim cît a furat, însã acest lucru va fi stabilit cu certitudine, la fel cum vom stabili si modalitatea de recuperare a prejudiciului“, a mai spus directorul executiv Mihai Hanganu. Din documentele puse la dispozitia ziaristilor, reiese cã ar fi vorba de nereguli, extrasele de cont bancar confirmînd faptul cã cei trei si-au însusit, nemeritat, sume de bani. Rãmîne ca organele de cercetare penalã sã se pronunte si sã stabileascã despre ce infractiuni este vorba. Mentionãm cã încercãrile de a-l contacta si pe cel incriminat au esuat.

Articol afisat de 2218 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D.MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de eugen la data 13.12.2006 21:18
FELICITARI TOVARASE HANGANU...
...DEGEABA SE CACA PE EL TOV.HANGANU SI II DA INAINTE CU LEGEA MAI ALES PENTRU CEI CARE NU STIU CA RESPECTIVUL A FOST SEF LA GOSPODARIA DE PARTID A PCR SI DUPA 1989 A FURAT DE A STINS IN FOSTA /DEFUNCTA AGROINDUSTRIALA SA...PRIETENII STIU DE CE ...ASA CA TOVARASE, LAS-O DEOPARTE CU ELEGEA CA INCA ITI MAI PUTE CACATUL PE CARE L-AI MANCAT ATATIA ANI...RUSINE!!!!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective