Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 14 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
26.000 de hectare de pãdure pentru familia printilor Sturdza

26.000 de hectare de pãdure pentru familia printilor Sturdza

• decizia apartine unei instante de la Tribunalul Neamt • aceasta a admis recursul intentat de reprezentantii familiei nobiliare, care contestau o sentintã a Judecãtoriei Bicaz • Directia Silvicã sustinea cã acestora li se cuvin doar 16.436 de teren împãdurit •

Mostenitorii familiei Sturdza sînt, de cîteva zile, proprietarii a 26.100 de hectare de pãdure situatã în judetul Neamt. Decizia a fost luatã de Tribunalul Neamt, pe 4 decembrie, care a judecat recursul formulat de reprezentantii sturdzenilor împotriva unei sentinte emise de Judecãtoria Bicaz, în care se specifica faptul cã împroprietãrirea trebuia sã se facã doar cu 16.436 de hectare, dupã cum sustinea Directia Silvicã Piatra Neamt. Avînd în vedere costul minim al unui hectar de teren împãdurit, de circa 300 milioane de lei vechi, rezultã cã cele detinute acum de printii Sturdza ar valora enorm.Noii proprietari ai celor 26.100 de hectare de pãdure sînt urmasii printului Mihai D. Sturdza, Elena Sturdza, Mihai Sturdza, Margareta Sturdza, Dimitrie Sturdza, Gheorghe Sturdza si Eric Sturdza. Ei sînt descendentii uneia din cele mai faimoase familii nobiliare din România, mare parte a reprezentantilor sãi find nevoiti sã pãrãseascã tara odatã cu instaurarea regimului comunist.
Demersurile pentru intrarea în posesia a ceea ce a apartinut familiei pînã în 1948 s-au intensificat în 2000, odatã cu intrarea în vigoare a Legii Lupu (1/2000). De atunci, printii Gheorghe si Dimitrie Sturdza, împreunã cu procuratorul familiei, Nicolae Bujor, au fãcut nenumãrate drumuri în Neamt, pe la diverse institutii, pentru a urma pasii legali ceruti. „Consider cã sentinta datã de Tribunalul Neamt este cea legalã. Urmãtorii pasi vor fi fãcuti pentru intrarea efectivã în posesie si stabilirea amplasamentelor. Exploatarea pãdurilor se va face de acum pe baza unor planuri bine stabilite, în comformitate cu legislatia românã“, a declarat procuratorul Nicolae Bujor. Suprafetele obtinute se aflã în comunele Poiana Teiului, Hangu, Ceahlãu, Grinties, si Tulghes, judetul Harghita.
ÃŽn nenumãrate rînduri, reprezentantii familiei Sturdza au afirmat cã, odatã primite proprietãtile, vor face investitii foarte mari. ÃŽncepînd de la înfiintarea de fabrici de prelucrarea a lemnului, pînã la amenajarea unor pîrtii de schi în statiunea Durãu si dezvoltarea unei retele de turism si agroturism. Valoarea investitiilor s-ar cifra, într-o primã fazã, la circa 10 milioane de euro. „Pãdurile au fost ale noastre timp de sute de ani. Eu, copil fiind, am trãit la Hangu si pot spune cã sînt din Neamt. A fost un moment greu pentru noi, atunci cînd a trebuit sã fugim din tarã. Vrem sã trãim în continuare aici si sã dãm de lucru oamenilor din localitãtile de pe Valea Muntelui“, afirma printul Gheorghe Sturdza. Prefectul de Neamt, în calitate de presedinte al Comisiei Judetene de Aplicare a Legilor de Fond Funciar, a declarat, ieri, cã nu stia nimic despre decizia Tribunalului Neamt, însã, opinia sa este cã Directia Silvicã nu se va opri aici, ci va face apel. „Directia Silvicã îsi apãrã interesul, iar solicitantii de pãdure au venit în instantã cu acte doveditoare cã li se cuvin terenurile. Probabil cã Directia Silvicã va ataca aceastã sentintã“, a declarat prefectul Toader Mocanu.

Articol afisat de 2014 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective