Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Inspectorul Drexler, la judecatã

Inspectorul Drexler, la judecatã

• Inspectoratul Scolar, peste o sutã de directori si Consiliul Judetean au fost actionati în justitie de sindicatul din învãtãmînt • sindicalistii cer drepturi cuvenite pentru douã categorii de dascãli • ISJ a rãmas fãrã jurist si, dacã nu va angaja repede unul, peste o sutã de directori vor fi nevoiti sã-si angajeze avocati • „eu îmi angajez avocat care sã mã reprezinte pe mine“, a spus inspectorul general Drexler •

ÃŽnvãtãmîntul nemtean se pare cã a intrat în cel mai mare scandal de pînã acum. Sindicatul din aceastã ramurã a dat în judecatã conducerile a peste o sutã de scoli, Inspectoratul Scolar si Consiliul Judetean, pe motiv cã educatoarele si învãtãtorii cu vechime de peste 25 de ani în învãtãmînt, si care au gradul didactic I, nu beneficiazã de un drept care li se cuvine. Din acest motiv, sindicalistii din scoli au adunat datele celor care se considerã nedreptãtiti pentru cã nu încaseazã un spor financiar - 857 de dascãli - si au pregãtit dosarul pentru actiunea în instantã. De douã zile, în zeci de scoli, dar si la Inspectoratul Scolar, au ajuns citatiile pe baza cãrora pîrîtii sînt chemati la judecatã. Cum unele scoli n-au primit, încã, plicurile cu pricina, în cadrul sedintei cu directorii de scoli, inspectorul general al Inspectoratului Scolar al judetului Neamt, Luminita Drexler, a anuntat numele scolilor în care vor ajunge chemãrile în judecatã. Ea a dat citire unei liste cu circa 100 de unitãti de învãtãmînt din judet, în afara celor care, deja, au fost înstiintate. ÃŽn conceptia conducerii Inspectoratului Scolar, vinovati de toatã aceastã tevaturã sînt directorii scolilor, care nu au fost atenti la ceea ce se întîmplã în unitãtile pe care le conduc si din a cãror neglijentã s-au putut scurge informatii despre dacãlii care nu beneficiazã de toate drepturile legale. „Sindicatul este foarte important pentru Inspectoratul Scolar al judetului Neamt si pentru cadrele didactice, fiind principalii colegi de dialog. Fac precizarea cã liderii de sindicat din scoli sînt cadre didactice, care trebuie sã respecte programul si disciplina internã. Directorii de scoli trebuiau sã stie de semnãturile date de dascãli. V-am solicitat la sedinta anterioarã sã nu dati datele personale ale unor colegi celor de la sindicat. Ei au zis cã le folosesc în cadrul negocierilor, dar de fapt ne-au dat în judecatã. Cum circulã aceste date cu caracter personal?“, a întrebat Luminita Drexler, sefa Inspectoratului Scolar al judetului Neamt.

ISJ n-are jurist, directorii n-au apãrare

De cîteva zile, Inspectoratul Scolar al judetului Neamt a anuntat cã scoate la concurs postul de consilier juridic în cadrul institutiei, cel care ocupase acest post intrînd în avocaturã. Astãzi este ultima zi în care se mai pot înscrie candidatii, dupã care, marti, 19 decembrie, va avea loc concursul. Dacã dupã aceastã datã postul nu va fi ocupat, directorii scolilor chemate în instantã vor trebui sã îsi angajeze cu bani proprii avocati care sã îi apere. „Rugati-vã sã angajãm marti, 19 decembrie, jurist, pentru cã altfel nu are cine sã vã reprezinte. Dacã nu, eu îmi angajez avocat care sã mã reprezinte pe mine, iar directorii de scoli vor trebui sã-si angajeze singuri avocati. Pe cei nemultumiti de cum sînt plãtiti nu-i tine nimeni în sistemul de învãtãmînt. Dar ei puteau face o notã persoanlã pe care sã ne-o transmitã, nu sã se plîngã la sindicat. Directorii de scoli din care s-au scurs informatii nu ati fost suficient de atenti cu ce se întîmplã sub nasul dumneavoastrã. N-ati coordonat suficient de ferm activitatea din unitãtile pe care le conduceti“, a mai spus generalul Drexler.
Situatia de la Neamt nu este unicã în tarã. În alte judete, procesele dintre sindicat si inspectoratele scolare sînt mult mai avansate, în cazul unora dîndu-se, deja, sentintele. În unele cazuri cîstigãtori sînt sindicatele, iar în altele, dregãtorii învãtãmîntului. Am încercat de nenumãrate ori sã-l contactãm pe liderul de sindicat al FSLI Neamt, Florin Florescu, dar acesta nu a fost de gãsit.
Gabriel Ploscã, liderul FSLI pe zona Roman, a precizat cã Federatia Sindicatelor Libere din ÃŽnvãtãmînt (FSLI) a chemat în judecatã atît Inspectoratul Scolar al Judetului (ISJ) Neamt, cît si directorii de scoli, care au clase I-IV si grupe de grãdinitã, pentru a fi obligati sã plãteascã, pentru 857 de educatoare si învãtãtori, ore suplimentare. „Conform Statutului cadrelor didactice, atît profesorii, cît si învãtãtorii si educatoarele cu gradul didactic I au dreptul, atunci cînd îndeplinesc criteriile de vechime, la norma didacticã de 16 ore pe sãptãmînã, în loc de 18-24, cît presteazã în prezent. ÃŽn aceste conditii, am actionat în judecatã conducerile unitãtilor de învãtãmînt si pe cea a Inspectoratului Scolar al Judetului, pentru a fi obligate de lege sã plãteascã asa cum se cuvine munca acestei categorii de personal didactic“, a precizat Gabriel Ploscã, lider zonal al FSLI. Acesta a mai declarat cã toate cadrele didactice care sînt în aceastã situatie au început sã primeascã citatii pentru a se prezenta la Tribunalul Neamt, la termenele de judecatã. „Primim din ce în ce mai multe apeluri telefonice, de la unii colegi, care sînt foarte alarmati cã sînt citati la proces, ca martori. Nu trebuie sã se sperie, ci trebuie sã stie cã sînt citati pentru a fi audiati, de cãtre instanta care verificã toate datele legate de vechimea în învãtãmînt, pregãtirea, gradele didactice, conditiile de lucru si altele“, a declarat liderul de sindicat. Gabriel Ploscã a mai tinut sã arate dificultatea cu care au fost obtinute din scoli datele necesare formulãrii cererilor de chemare în judecatã, tinînd cont de refuzul unor conduceri de institutii de a le pune la dispozitie sindicatelor. Aceasta, avînd în vedere ordinul inspectorului general al ISJ, Dorina Luminita Drexler, dat conducerilor de scoli, într-o sedintã cu directorii: „Doamna inspector general iar a gresit grav, în acest sens. Toatã baza de date legatã de încadrarea unui cadru didactic sau pentru oricare din salariatii din acest sector de activitate ne privesc, asa cã, în conformitate cu Legea transparentei, fiind date de interes public, trebuie sã ne fie puse la dispozitie“, a mai precizat Gabriel Ploscã.

Articol afisat de 2560 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective