Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Primarul Stefan si-a prezentat proiectele de dezvoltare a municipiului

• reabilitarea infrastructurii urbane, colectarea deseurilor, iluminatul public, reabilitarea fatadelor blocurilor, construirea centrului pentru persoane vîrstnice, locuinte sociale, drumuri si utilitãti, reabilitarea sistemului termic, reabilitarea termicã a blocurilor, Sala Polivalentã, patinoarul de hochei, strandul, stadionul, reabilitarea scolilor, sînt investitii realizate, ori în derulare, la Piatra Neamt • edilul-sef a dat asigurãri cã acestea nu vor îndatora insuportabil localitatea, pentru cã multe vor începe sã producã profit •

Primãria Piatra Neamt a organizat ultima dezbatere publicã din acest an. Sala Teatrului Tineretului a fost plinã, miercuri dupã-amiazã, dovedind interesul pe care îl acordã lumea pentru tot ce se întîmplã în municipiu. Spre deosebire de dezbaterile anterioare, miercuri nu au fost prezenti doar presedinti ai asociatiilor de proprietari si consilieri locali, ci si reprezentanti ai tuturor segmentelor sociale si administrative, inclusiv sefi de institutii. De asemenea, cei care s-au adresat conducerii municipiului nu au abordat doar necazuri personale sau colective, ci mai mult au dorit un dialog cu trio-ul din fruntea primãriei, în special cu primarul Gheorghe Stefan. Din cei 12 pietreni care au luat cuvîntul, majoritatea au dorit sã atragã atentia edilului-sef si sã-si programeze audiente. Si au reusit.
Dezbaterea a început cu prezentarea obiectivelor realizate sau începute în acest an, ca si a celor programate pentru 2007. Filmul de prezentare a arãtat noul concept de dezvoltare urbanã al actualei administratii locale. S-a vorbit despre reabilitarea infrastructurii urbane (proiect de 7,1 milioane de euro, ce va fi finalizat în 2008), colectarea deseurilor, iluminatul public (2,1 milioane de euro), reabilitarea fatadelor blocurilor (200 de mii de euro, termen de finalizare 2007), construirea centrului pentru persoane vîrstnice, locuinte sociale, drumuri si utilitãti (8,6 milioane de euro, finalizare în 2008), reabilitarea sistemului termic (10,9 milioane de euro, va fi încheiatã anul viitor), reabilitarea termicã a blocurilor, Sala Polivalentã (3,5 milioane de euro, termen 2008), patinoarul de hochei (1,8 milioane de euro), strandul (3,6 milioane de euro), stadionul (5,7 milioane de euro), reabilitarea scolilor (3,3 milioane euro). Acestor teme li s-au adãugat investitiile pentru dezvoltarea durabilã a orasului: centrul de afaceri si parcarea etajatã peste Cuejdi (investitie de 6,2 milioane de euro ce va fi finalizatã anul viitor), plus proiectele de reabilitare urbanã: locuinte sociale, locuinte pentru tineri, locuinte ANL, piata centralã, amenajarea albiei Cuejdiului, telegondola si infrastructura turisticã de pe muntele Cozla, amenajarea traseului turistic pe Pietricica, restaurarea Curtii Domnesti etc. „Filmul prezintã doar o parte din realizãri, o parte din gîndurile noastre. Mai sînt si altele. Dorim sã veniti cu idei, cu propuneri si chiar cu solutii pentru cã opinia dumneavoastrã este foarte importantã. Noi am conceput aceste proiecte în urma dezbaterilor publice pe care le-am organizat si a sondajelor efectuate. Vrem sã finalizãm aceste proiecte în termen cît mai scurt, însã societãtile de constructii din tarã nu pot face fatã unui volum de lucrãri atît de mare. Poate vã întrebati cum stãm cu finantãrile. Stãm foarte bine! Avem finantãri din fondurile structurale ce vor fi alocate de anul viitor, avem fonduri proprii si credite“, a spus celor prezenti primarul Gheorghe Stefan. Dupã care a tinut sã explice publicului cã împrumuturile luate de municipiu nu vor îndatora orasul iremediabil. Spre exemplu, a explicat acesta, centrul de afaceri îsi va recupera banii dupã 3-5 ani de la finalizare, iar apoi va începe sã aducã profit. Numai din chirii se estimeazã cã vor intra la bugetul local aproximativ 1,2 milioane euro pe an. Ceea ce înseamnã alti bani pentru alte investitii. Un alt exemplu a fost telegondola: investitia va fi recuperatã în maxim cinci ani de zile, chiar mai repede dacã fluxul de turisti va fi mare, iar ulterior va aduce profit.

ÃŽn dialog cu pietrenii

Acestea fiind zise, primarul Stefan a dat cuvîntul publicului. Primul vorbitor a avut o listã lungã de probleme. ÃŽn primul rînd, a atras atentia cã în scãrile de bloc sau sub balcoanele de la parter se adãpostesc adolescenti care nu-si mai gãsesc loc în centrele de plasament. El a cerut ca din banii publici sã li se facã acestor tineri locuinte. Gheorghe Stefan i-a adus aminte cã pe lista prioritãtilor investitionale de anul viitor sînt cuprinse locuinte sociale si pentru tineri. Apoi, acesta si-a exprimat nemultumirea fatã de mirosul insuportabil de toaletã publicã din zona Cinematografului „Panoramic“, de faptul cã forta de muncã din Piatra Neamt e plecatã în strãinãtate, de azbocimentul care sînt acoperite blocurile, de faptul cã se defriseazã, dar nu se mai planteazã. Gheorghe Stefan a avut pentru fiecare aspect sesizat cîte un rãspuns: situatia de la cinematograf va fi avutã în vedere, readucerea acasã a celor plecati nu depinde de municipalitate, depozite pentru resturile de azbociment sau deseurile chimice vor fi construite, iar legea obligã autoritãtile sã planteze copaci în altã parte, dacã au defrisat o anumitã zonã pentru investitii.
Apoi, pietreanul Neculai Apopii s-a prezentat la microfon pentru a atrage atentia cã în blocul C2 de pe strada Piata Stefan cel Mare se tot pune centralã de bloc din aprilie si nu se mai terminã. „Noi avem rãbdare, nu se pune problema, dar pãcat de investitie“, a spus el. Gheorghe Stefan a recunoscut cã lucrãrile sînt întîrziate, însã vina este a reprezentantilor Distrigaz, cei de la Neamt neavînd suficienti contori, iar conducerea de la Bacãu a amînat bransamentele.
Urmãtorul vorbitor a fost directorul Casei de Culturã, Dumitru Luca. Dupã ce a subliniat cã nu împãrtãseste acelasi palier politic cu Gheorghe Stefan, ceea ce nu era o noutate, acesta a subliniat cã doreste o colaborare cu Primãria, astfel încît Casa de Culturã a Sindicatelor sã fie adusã la standarde moderne si „sã punem în luminã acest edificiu, unindu-ne eforturile si cu Biblioteca Judeteanã“. „Sîntem deschisi oricãrei colaborãri. Veniti cu propuneri concrete si discutãm“, l-a asigurat primarul Stefan.
Maricel Tablan, un presedinte de asociatie, a avut o obiectie: proiectele prezentate i s-au pãrut foarte bune, dar pentru tineri. „Noi, cei de vîrsta a treia, sîntem lãsati deoparte“, a spus el, dupã care a intrat în probleme legate de asociatia sa si de „faulturile“ primite de la functionarii Primãriei. Gheorghe Stefan l-a chemat în audientã, ca sã discute punctual fiecare chestiune. Dan Popa, cunoscut om de afaceri, i-a felicitat pe exponentii administratiei locale pentru proiecte. Constantin Bostan, directorul Bibliotecii Judetene, a venit cu propunerea de realizare a unei Case a Muntelui pe Pietricica, în armonie cu investitiile gîndite de autoritãti. Gelu Crãcanã a cerut hotãrîre de Consiliu Local pentru animalele de companie din apartamente. Seful Prodemocratia Neamt a rugat municipalitatea sã fie mai atentã cu comisia de receptie a lucrãrilor, pentru cã unele din acestea nu sînt de calitate. Costache Lupu, presedintele Clubului Ecvestru Piatra Neamt, a venit cu rugãmintea de a include si sportul cãlare în planuri, iar Constantin Acatincãi, pietrean stabilit în Irlanda de vreo 12 ani, a apreciat realizãrile autoritãtilor în acesti ultimi doi ani. Vasile Ungureanu le-a propus autoritãtilor sã se gîndeascã la cofinantare ca un instrument financiar alternativ la cele existente, iar ultimul vorbitor a adresat un mesaj mobilizator primarului Gheorghe Stefan: „Sãnãtate, putere de muncã, dusmani sînt multi în jur, dar împreunã vom izbîndi!“.
„Sperãm sã continuãm sã dezvoltãm aceastã zonã, iar cetãtenii municipiului Piatra Neamt sã trãiascã mai bine. Meritul realizãrilor fãcute pînã acum este al tuturor, al consilierilor locali, al angajatilor Primãriei si, nu în ultimul rînd, al cetãtenilor orasului. Sînt deschis pentru toate proiectele care sînt benefice pentru cetãteni. Vã multumesc“, a încheiat primarul Stefan.

Articol afisat de 2410 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Roxana Doarbes la data 15.12.2006 09:39
numai bine si...
Va felicit pentru acest articol!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective