Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 15 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Porc cu trichinelozã, pe masa unei familii cu opt suflete

• opt membri ai unei familii au mîncat carne de porc infestatã cu parazitul care provoacã aparitia trichinelozei • cel care a cumpãrat porcul a dus mostra de carne la examenul trichineloscopic abia la cîteva zile dupã ce a mîncat din ea • investigatiile medicale au arãtat cã nici unul dintre cei opt nu este bolnav de trichinelozã, dar toti fac tratament preventiv •

Opt membri ai unei familii din Roman, adulti si copii, au ajuns la spital, ieri, si au solicitat investigatii medicilor infectionisti, fiind panicati de faptul cã ar putea avea trichinelozã. Cu o zi înainte, acestia au aflat cã au mîncat carne de porc infestatã cu Trichinella Spiralis, parazitul care provoacã, atît la animal, cît si la om, aparitia bolii numite trichinelozã. Examenul trichineloscopic al cãrnii a fost fãcut în piata din Roman, la cîteva zile dupã ce familia respectivã a consumat carnea infestatã. Animalul a fost cumpãrat de la un necunoscut, a fost sacrificat, spãlat, curãtat, portionat, iar dupã ce gospodarii au pregãtit tot ce trebuie pentru prepararea produselor din porc, au mîncat si o fripturã gãtitã din carnea respectivã. Cu toate cã nici unul dintre consumatori nu a avut probleme, proprietarul, care a auzit cã în piatã se poate efectua examen trichineloscpic, a vrut sã se convingã cã porcul pe care l-a cumpãrat si din carnea cãruia a mîncat nu avea trichinelozã.
Surprins de rezultatul acestui examen, gospodarul a mai avut si socul de a primi acasã vizita reprezentantilor Directiei Sanitar Veterinare care fuseserã anuntati despre faptul cã omul are în frigider carne de porc infestatã cu Trichinella Spiralis. Cele 95 de kilograme de carne care au mai rãmas din porcul infestat au fost confiscate si duse la Protan Roman, pentru a fi distruse.
Din fericire, investigatiile medicale efectuate celor opt persoane au relevat absenta bolii. Cu toate acestea, pentru a nu exista vreo problemã, tuturor li s-a prescris tratament antiparazitologic.
De la începutul acestei sãptãmîni, în marile piete agroalimentare din judet (Piatra Neamt, Roman, Tîrgu Neamt, Bicaz), în fiecare zi, între orele 8 si 18, la circumscriptiile sanitar-veterinare din aceste centre comerciale se efectueazã examene trichinelosopice la carnea de porc. Examenele sînt efectuate de cãtre medicii veterinari care, pe loc, analizeazã la microscop mostre de carne de porc din ceea ce vînd crescãtorii particulari. Poate solicita efectuarea acestui examen orice persoanã care doreste sã se asigure cã nu riscã sã se îmbolnãveascã de trichinelozã, din cauza cãrnii de porc achizitionate, contra sumei de 70.000 de lei.
Trichineloza este produsã de un mic vierme, Trichinella Spiralis, care se transmite la om prin consumul de carne infestatã.
Incubatia bolii la om este de 9-18 zile. Initial, bolnavii prezintã dureri abdominale, lipsa poftei de mîncare, greatã, diaree. Apoi, apar durerile musculare, slãbiciuni si dificultãti la mers, mestecat, înghitit, respirat. Muschii devin tumefiati si pot apãrea si eruptii pe piele. Temperatura poate creste pînã la 38-40 grade, timp de mai multe zile.Trichineloza este o boalã care se poate preveni. De aceea, se recomandã consumul cãrnii si a produselor din carne verificate. Dacã sacrificarea care are loc în gospodãrie, este obligatoriu examenul trichineloscopic. De asemenea, o mãsurã sigurã pentru distrugerea larvelor este prelucrarea termicã suficientã prin fierbere sau frigere a cãrnii.

Articol afisat de 4294 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective