Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 15 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Mai la Est de Vest

În acest an, Parlamentul European a decernat Premiul Saharov pentru Libertatea Gîndirii unui savant si om politic din Bielorusia. Numele lui - prea putin cunoscut la noi, din pãcate - este Aleksandar Milinkievic. Un bãrbat în vîrstã de 59 de ani, albit prematur, vorbitor de patru limbi strãine, cu un doctorat în Stiinte fizice si matematice, dar si descoperitor - printre altele - al mormîntului regelui polon Stanislas al II-lea Poniatoswki. În raport cu regimul la putere în tara sa, condus de dictatorul cu mãnusi de catifea Lukasenko, Milinkievic este un rebel disident. Anul acesta el a fost candidatul la presedintie al fortelor democratice din tarã - dar fãrã mare succes (potrivit rezultatelor oficiale - periate, se pare, la sînge de putere - el a obtinut doar 6 procente din voturi).
Alaltãieri, marti 12 decembrie a.c., am fost martorul întîlnirii lui Milinkievic cu grupul liberal-democrat din Parlamentul European. Ascultîndu-l, mi-am spus cã este realmente straniu, pentru un român, sã audã relatãri despre presa transformatã de putere în organ al propagandei si cultului personalitãtii; sau despre studenti care, pentru a putea iesi din tarã în interes de studiu, trebuie sã dea asigurãri rectorilor din universitãtile lor cã au un înalt nivel politic si cã nu vor învãta în strãinãtate ce nu trebuie etc. Milinkievic spunea cã bielorusii, dacã vor sã mai afle cîte ceva din lume, se pot uita numai pe postul Tv Euronews. Numai cînd auzi astfel de relatãri îti aduci aminte de acel lucru banal, pe care si noi l-am descoperit tîrziu, dar îl uitãm deja frecvent: valoarea informatiei independente. Potrivit premiantului, soarta cea mai dramaticã o are acea parte a tineretului - mai credul sau doar comod - care a ales sã joace dupã muzica puterii si s-a înscris în organizatiile de Lukamol (un fel de Komsomol ex-sovietic, pe gustul liderului Lukasenko). Pe cît de greu este de acceptat ideea, pe atît de des ea se confirmã: pervertirea tineretului este cea mai gravã crimã la adresa unei natiuni (poate ar fi bine ca si noi, chiar „liberi“ azi, sã meditãm putin la aspectul acesta!). ÃŽn fine, privindu-l pe Milinkievic mã gîndeam cã, în destinul fiecãrui popor, vecinii aduc - sau rãpesc - o valoare adãugatã. Nu e cazul ca noi, acum, sã cãinãm sãrmana Bielorusie care încã n-a dat de zorii democratiei - sau o putem face, dar ar suna cam fals. Si noi abia am iesit din cosmar. Si noi am avut voci care l-au cîntat pe dictatorul nostru pînã în ultimele sale zile. Si noi am avut partid unic - tentatie care n-a dispãrut brusc, odatã cu comunismul. Care a fost sansa noastrã? Cã am fost putin mai la Vest. Deseori, ne întrebãm cum am fi arãtat dacã am fi fost, dintotdeauna, o tarã (mai) occidentalã, de preferintã plasatã între Franta si Germania, dacã s-ar putea. Dar dacã ne aflam mai la Est? Cum am fi rezolvat atunci probleme care, pînã nu demult, oricum ni se pãreau insolvabile?

Articol afisat de 1637 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Adrian Cioroianu)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective