Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
SPONSORIZÃRI LA JUDECATÃ

SPONSORIZÃRI LA JUDECATÃ

• filiala PRM Neamt este datoare la stat • organizatia a fost actionatã în instantã pentru cã a primit 113.740.000 de lei de la SC Centrul Comercial UNIC SA • „la datele la care a plãtit în numerar sumele reprezentînd donatii, societatea nu avea achitate integral toate datoriile fatã de bugetul de stat si bugetul asigurãrilor sociale“, se aratã într-un raport al Camerei de Conturi Neamt • „eu nu stiu nimic“, spune viceprimarul Vasile Ouatu • procesul Statul împotriva PRM este în derulare la Bucuresti •

Umbrele sponsorizãrilor electorale îi bîntuie pe adeptii lui Vadim Tudor de la Neamt. Filiala judeteanã a PRM are necazuri cu statul român din cauza unor bani pe care i-a primit cu titlu de donatie pentru buna functionare a formatiunii politice în Neamt. Ar fi vorba despre aproape 114 de milioane de lei venite de la SC Centrul Comercial UNIC SA Piatra Neamt. Curtea de Conturi a constatat abateri de la lege pe aceastã sumã: mai exact, la momentul finantãrilor, Unic SA avea datorii la bugetul de stat. Motivul a fost suficient pentru ca PRM sã fie considerat, la rîndul sãu, dator, iar statul a dat filiala în judecatã pentru a-si recupera paguba.

Cadou nefericit de Ziua Femeii

ÃŽn perioada 2-8 martie 2006, Maria Filipescu si Romicã Simon, controlori financiari în cadrul Camerei de Conturi Neamt, au vizitat sediul PRM Neamt, din strada George Cosbuc, pentru a verifica dacã s-au respectat prevederile Legii nr. 43/2003 privind finantarea activitãtii partidelor politice si a campaniilor parlamentare în anul 2005. Verificarea s-a efectuat în baza obiectivelor din tematica transmisã de Curtea de Conturi, cu o lunã mai devreme. Nota de constatare întocmitã de cei doi controlori financiari aratã cã „în anul 2005, potrivit datelor înregistrate în evidenta contabilã, s-a încasat din donatii suma totalã de 11.808 lei, din care 11.374 lei de la persoane juridice (Centrul Comercial UNIC SA Piatra Neamt) si 434 lei de la persoane fizice“. Sponsorizãrile venite din partea persoanelor fizice sînt în conformitate cu legea, nu au depãsit, ca valoare, 200 de salarii minime. Donatiile de la persoanele juridice au fost pînã în 500 de salarii de bazã minime brute pe tarã, asa cum prevede legea, nu au fost confidentiale, n-au venit din partea vreunei regii autonome,institutii sau autoritate publicã sau companie nationalã si nici din afara granitelor. ÃŽnsã... Articolul 5, alineatul 4 din legea 43/2003 precizeazã cã „persoanele juridice sînt obligate ca la data efectuãrii donatiei sã aibã achitate integral toate datoriile fatã de bugetul de stat si bugetul asigurãrilor sociale de stat“. Iar controlorii Camerei de Conturi Neamt au descoperit cã UNIC avea datorii cînd a fãcut donatii PRM-ului. „Donatiile, în sumã de 113.740.000 lei vechi, echivalentul a 11.374 lei noi, au fost primite de la Societatea Comercialã Centrul Comercial UNIC SA Piatra Neamt. La datele la care a plãtit, în numerar, sumele reprezentînd donatii, societatea nu avea achitate integral toate datoriile fatã de bugetul de stat si bugetul asigurãrilor sociale de stat, asa cum rezultã din adresele nr. 31030/6.03.2006 si nr. 31429/9.03.2006, primite de la Administratia Finantelor Publice Piatra Neamt, urmare a solicitãrii organului de control“. Finantele locale au transmis Camerei de Conturi Neamt data donatiilor, cuantumul fiecãreia si obligatiile restante ale UNIC SA la momentul cînd le-a fãcut. Astfel, pe 28 ianuarie anul trecut, UNIC SA a dat peremistilor nemteni 1.900 de lei, desi Camera de Conturi spune cã trebuia sã dea întîi statului 781 de lei (impozit salarii), plus 31.995 de lei (TVA), plus 5.155 lei (contributii asigurãri sociale). Cîteva zile mai tîrziu, pe 2 februarie 2005, UNIC SA a mai donat PRM Neamt 2.322,4 lei, desi datoriile la stat rãmãseserã intacte. Pe 14 martie 2005, UNIC a mai cotizat cu 2.977,2 lei, dar datoriile deja erau mai mari prin aplicarea dobînzilor sau penalitãtilor: 1.542 lei (impozit pe salarii), 33.519 lei (TVA) si 9.397 lei (asigurãri sociale). Trei zile dupã, pe 17 martie, UNIC SA a fãcut încã o donatie, de 4.174,4 lei, avînd aceleasi restante cãtre bugetul de stat. Total: 11.374 lei grei.

„El a zis cã n-are datorii, eu am luat-o de bunã“

„Cînd a venit Curtea de Conturi la începutul anului 2006, a stabilit cã, pe timpul campaniei electorale, Vasile Ouatu, pe atunci membru PRM, a introdus niste fonduri la noi la partid prin UNIC SA, ca sã sustinã campania electoralã pentru Primãria Piatra Neamt. El a zis cã n-are nici o datorie la stat. Eu am luat-o de bunã si nici nu m-am preocupat atunci sã verific, cã era nebunia cu alegerile, cu campania... Dupã, Curtea de Conturi a constatat cã UNIC avea datorii la stat. El neagã si acum. A adus niste documente în sensul ãsta, dar Curtea de Conturi nu a a stat pe gînduri si a introdus actiune în justitie, pe baza documentelor pe care le are si din care rezultã contrariul. Acum, procesul este în derulare, la Bucuresti. Legea prevede cã, dacã se confirmã, PRM trebuie sã restituie suma, ca aceasta sã fie trecutã la bugetul statului. Vom vedea cum se terminã. Noi oricum nu avem nici o posibilitate sã plãtim din fondurile organizatiei judetene si, probabil, vom apela la un împrumut de la cei de la Bucuresti“, a declarat Dumitru Badea, presedintele PRM Neamt.
Viceprimarul Vasile Ouatu, cel care s-a ocupat de Centrul Comercial UNIC SA Piatra Neamt pînã sã îsi preia functia la primãrie, nu are stiintã despre situatia creatã. Desi imaginea sa este asociatã în continuare cu UNIC, Vasile Ouatu a tinut sã se delimiteze foarte clar si rãspicat, ba chiar un pic nervos, de acest caz: „Nu stiu nimic! N-auzi cã nu stiu nimic?! A sponsorizat societatea UNIC, nu omul Vasile Ouatu! Du-te la societatea UNIC si informeazã-te!“.
Adriana Agafitei, contabilul-sef al complexului comercial UNIC, sustine cã problema în cauzã nu se referã la bani gheatã, iar societatea nu a încercat sã se sustragã de la platã. Spune cã nu e ca si cum ar fi avut bani si în loc sã-i dea statului în contul datoriilor, i-a dat PRM sã-si facã publicitate electoralã. „Sumele achitate au reprezentat, în fapt, stingerea unor datorii din campania electoralã din anul 2004. Au fost trei parteneri. Noi nu am dat bani efectiv PRM, ci am achitat contravaloarea serviciilor prestate cãtre acest partid. ÃŽn ce priveste debitele fatã de bugetul consolidat al statului, precizez cã societatea avea încheiate, la momentul acela, conventii de esalonare la plata debitelor, iar datoriile curente au fost achitate în termen de 90 de zile de la scadentã. Mentionez cã, odatã cu achitarea debitelor, am plãtit dobînzile si penalitãtile aferente. Referitor la TVA de platã, aceasta a fost compensatã cu TVA de recuperat în semestrul II al anului 2005“.
Cine are dreptate va decide justitia, la finalul procesului din Capitalã. Oricum, din pãtania peremistilor ar trebui sã învete toti presedintii de partide si candidatii si sã fie mai atenti la partenerii de campanie electoralã.

Articol afisat de 2196 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective