Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 16 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Primarii de Neamt, convocati la DSV

Primarii nemteni au fost convocati de conducerea Directiei Sanitar-Veterinare (DV) Neamt, cerîndu-li-se sã se implice în actiunea de imunizare a porcilor din gospodãriile judetului, împotriva pestei. Aceasta va fi demaratã în judet, ca de altfel în toatã tara, pe 20 decembrie. Practic, conducerea DSV Neamt i-a rugat pe primarii din toate localitãtile urbane si rurale din judet sã popularizeze aceastã campanie si sã îi convingã pe oameni cã vaccinarea împotriva pestei este binevenitã pentru animalele lor.
„Toti primarii din judet au calitatea de presedinti ai comitetelor antiepizootice locale. Aceste comitete se reactiveazã în situatii de urgentã sau ori de cîte ori se impune, iar desfãsurarea actiunilor prevãzute de acest program strategic privind imunizarea, controlul si eradicarea pestei porcine reprezintã o situatie de urgentã“, a declarat doctorul Constantin Lipan, director adjunct al DSV Neamt.
Potrivit aceleiasi surse, o masinã de la DSV Neamt a plecat, ieri, la Bucuresti dupã acele si seringile necesare efectuãrii vaccinului, iar zilele acestea trebuie sã ajungã în judet 30.000 de doze de vaccin. Tocmai de aceea, la sediul DSV Neamt s-a instituit program de permanentã, pentru ca atunci cînd va ajunge vaccinul, sã fie preluat si depozitat în conditii de maximã sigurantã.
Porcii din gospodãriile nemtene, precum si cei din microfermele si exploatatiile profesionale din judet vor fi imunizati împotriva pestei.
Aceastã campanie va dura un an si o lunã, desfãsurîndu-se în trei faze. Astfel, în prima fazã, de pe 20 decembrie, pînã pe 1 februarie, vor fi imunizati împotriva pestei porcii din gospodãriile populatiei care, pînã atunci, nu vor fi sacrificati si cei din microferme. Conform precizãrilor fãcute de cãtre medicul veterinar Constantin Lipan, director adjunct al Directiei Sanitar-Veterinare Neamt, porcii din gospodãriile populatiei vor fi vaccinati cu tulpinã de virus viu si vor fi marcati prin tatuare pe crupa dreaptã cu litera V. Pentru desfãsurarea primei etape de imunizare împotriva pestei, în judet vor fi trimise, de la Bucuresti, 30.000 de doze de vaccin. Vaccinarea se face gratuit. A doua etapã a vaccinãrii, programatã în perioada 1 martie - 1 mai 2006, precum si a treia etapã, care se va desfãsura de la 1 septembrie, pînã 1 noiembrie 2006, vor avea ca tintã porcii din exploatatiile profesionale din judet, care vor fi imunizati împotriva pestei cu vaccin marker, animalele urmînd a fi marcate prin tatuare pe crupa dreaptã, cu litera M. O parte din vaccinul necesar a fost primit de la Uniunea Europeanã, respectiv un milion de doze tulpinã de virus viu si 900.000 de doze vaccin marker, toate în valoare de 21 de milioane de euro. Restul dozelor necesare campaniei de eradicare a pestei porcine vor fi procurate de Agentia Nationalã Sanitar-Veterinarã. Campania împotriva pestei porcine va costa 45,3 milioane de euro si va fi declansatã înaintea sãrbãtorilor de iarnã, deoarece Uniunea Europeanã ne-a fãcut cadou un milion de doze de vaccin, în valoare de 21 de milioane de euro, vaccin care expirã la 31 decembrie 2006.

Articol afisat de 1794 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective