Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 19 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Filiatia comunistã a PSD si Raportul Tismãneanu

PSD si PRM sînt singurele partide enervate de Raportul Tismãneanu pe baza cãruia presedintele va condamna astãzi, de la tribuna Parlamentului, regimul comunist. Personaje cu greutate din cele douã formatiuni vor fi nominalizate de acest Raport la categoria cãlãi intelectuali. Extremistul Vadim Tudor este enumerat în fruntea listei poetilor de curte, iar Ion Iliescu apare la capitolul „ÃŽndoctrinarea populatiei“ din cauza functiilor la vîrf detinute de acesta la Directia Propagandã din cadrul Comitetului Central al Partidului Comunist Român, în perioada 1960-971.
În vreme ce enervarea PRM era previzibilã, fiindcã nostalgicii regimului comunist s-au grupat încã de la început în jurul tribunului, contestatiile social-democratilor par deplasate dupã încercarea acestora de a demonstra cã s-au reformat si rupt de trecutul neo-comunist al anilor '90. Ruptura se dovedeste a fi, însã, doar una discursivã, fiindcã la Congresul extraordinar de sãptãmîna trecutã PSD l-a ales pe Ion Iliescu în unanimitate ca presedinte onorific, socotind cã în acest fel partidul i-ar putea recupera pe simpatizantii tradtionali care au migrat în tabãra lui Traian Bãsescu.
Optiunea pentru Iliescu giratã de reformistii din conducerea PSD, care îl numesc de ani de zile pe acesta un produs politic expirat sugereazã atît disperarea unui partid aflat în cãdere liberã, cît si imposibilitatea delimitãrii lui de trecutul compromis. Bãtrînul activist incoruptibil, dar plin de cicatricile lãsate de tineretea revolutionarã pusã în slujba propagandei PCR, de mineriade si de vesnica insurgentã împotriva capitalismului reuseste, la aproape 20 de ani de la cãderea comunismului, sã-i domine pe tinerii lupi reformisti si sã ia din nou în captivitate partidul. PSD avea sansa sã treacã acum cu arme si bagaje în rîndul partidelor socialiste moderne fãrã legãturã cu genocidul rosu al perioadei postbelice din lagãrul comunist, dar pierde ocazia mizînd pe calitatea de magnet electoral al fostului sef de stat. O socotealã care chiar si pe termen scurt se va dovedi gresitã.
Asumîndu-l pe Ion Iliescu, PSD este nevoit acum sã-si asume deviatiile postdecembriste ale acestuia, dar si biografia sa propagandisticã din perioda ceausistã. Punîndu-se de curmezisul raportului prezidential de condamnare a comunismului, social-democratii îsi asumã de fapt filiatia predecembristã, confirmînd eticheta de partid neo-comunist pe care presa internationalã nu a abandonat-o niciodatã cînd s-a referit la PSD. Stînga autohtonã rateazã astfel ocazia de a se alinia lîngã socialistii necomunisti din Uniunea Europeanã si îti asumã pentru prima datã în mod oficial mostenirea Partidului Comunist Român.

Articol afisat de 1582 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Sabina FATI)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de rakshasa la data 19.12.2006 11:50
apropos de fosti activisti de frunte care sunt si azi activisti
Dar de celelalte partide de ce nu se spune nimic? si domnul Stolojan a ocupat functii importante inainte de 89. Si domnul Voiculescu. Si Mona Musca a participat la sustinerea unui regim totalitarist prin notele sale informative. Oricine a lucrat in slujba statului comunist in functii administrative de decizie cred ca ar trebui sa aiba onoarea si sa ii dicteze constiinta sa nu mai participe la exercitarea puterii intr-un stat democratic, total opus celui pentru care dumnealor au lucrat si in virtutea caruia s-au format.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective