Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 22 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
REVOLUTIA DE LA PIATRA

REVOLUTIA DE LA PIATRA

• La Piatra Neamt Revolutia a început pe 22 decembrie • dupã cum spun doi oameni simpli în actuala clãdire în care functioneazã Prefectura si Consiliul Judetean s-a desfãsurat un adevãrat circ • „Printre primii intrati în Palatul Administrativ s-au numãrat si bisnitarii din fata hotelurilor Central si Ceahlãu. Apoi, hotii din oras. S-a intrat în clãdire si a început dezastrul“, sustine Mihai Olteanu • Floarea Leustean, prim-secretar de partid, a rupt carnetul de membru al PCR în fata revolutionarilor, ca sã scape de amenintãrile lor •

S-au împlinit 17 ani de cînd, în cîteva orase mari ale tãrii, au murit oameni, pe baricadele Revolutiei din decembrie 1989. La Piatra Neamt, localitate de provincie, n-a fost vãrsare de sînge. A fost mai mult panaramã si circ ieftin. Totul a început pe 22 decembrie, cînd s-a anuntat cã Ceausescu a fugit în urma protestelor din Bucuresti. Cei care au fãcut parte din multimea care siroia pe strãzile orasului strigînd împotriva comunismului îsi amintesc de cum a fost la noi. Revolutionarii pietreni au strigat, au rupt cãrti si le-au ars, au distrus unele, altele, dar n-au stiut cum este sã-ti zboare gloantele pe lîngã urechi, sã moarã cel de lîngã tine, ori sã chemi ambulanta ca sã salvezi o viatã si masina sã nu mai ajungã niciodatã, ori sã vinã cînd e prea tîrziu. Pietreanul Mihai Olteanu s-a înghesuit si el, la sfîrsit de decembrie 1989, printre revolutionari. A intrat în sediul clãdirii în care functioneazã Prefectura si Consiliul Judetean si a vãzut cu ochii lui cum s-a derulat filmul Revolutiei în Piatra Neamt. „Printre primii intrati în Palatul Administrativ s-au numãrat si bisnitarii din fata hotelurilor Central si Ceahlãu. Apoi, hotii din oras. S-a intrat în clãdire si a început dezastrul. S-au rupt afise de pe pereti, s-au luat cãrti din biblioteci si li s-a dat foc afarã, în fata clãdirii. La fel cu cãrtile lui Ceausescu si portretul sãu. Din pãcate, au fost multe acte de vandalism. S-au furat de prin birouri televizoare color, aparate radio, haine ale salariatilor din institutie, tot ce s-a gãsit prin sertare. E posibil ca acum unii dintre ei sã aibã carnete de revolutionari si sã se bucure de drepturi“, a declarat pietreanul Mihai Olteanu.

„Voiam sã termin de numãrat scrisorile si apoi sã plec, cum plecaserã colegii mei“

ÃŽn urmã cu 17 ani, în clãdirea Palatului Administrativ functionau Comitetul Judetean de Partid si Consiliul Popular al judetului Neamt. ÃŽn acea vreme, actualul prefect se numea prim-secretar, functie detinutã de Floarea Leustean, de loc din Suceava, iar presedintele Consiliului Judetean de astãzi era, atunci, prim-vicepresedinte al Consiliului Popular al judetului Neamt, functie ocupatã de Ioan Cioarã. „Azi mã amuz cînd îmi amintesc de lucrurile la care am fost martorã. Lucram, în acea vreme, la Comitetul Judetean de Partid, ocupîndu-mã de primirea si distribuirea corespondentei în institutie. 22 decembrie a cãzut într-o zi de vineri si aveam foarte mult de muncã. Auzeam de la colegii mei cã toti muncitorii de pe Platforma Sãvinesti ar fi plecat spre Piatra Neamt si veneau sã ne împuste, sã ne omoare... Primul care a plecat din clãdire a fost Ioan Cioarã. Cred cã s-a temut. Eu numãram de zor si nu ascultam de nici un coleg care îmi zicea sã ies afarã cã vin sã ne omoare, dupã cum strigau pe strãzi. La un moment dat, chiar au intrat niste huligani peste noi, care au distrus tot ce au gãsit în cale. Mã gîndeam, oare chiar mã omoarã? Ce rãu fãcusem? Veneam la serviciu, îmi vedeam de treabã si atîta tot. Apoi, am iesit din clãdire. Am vãzut cu ochii mei cum Floarea Leustean a rupt carnetul de partid la balcon, ca sã scape întreagã din mîiniia «revolutionarilor». Ea fusese pusã în functie în locul Mariei Gheorghe, prin octombrie sau noiembrie. Nici n-a avut prea mult timp la dispozitie ca sã se impunã în fata judetului. A fost teatru fãrã bani ce s-a petrecut atunci“, povesteste o functionarã de pe vremea comunismului. Femeia îsi mai aminteste cum a mers, dupã cîteva zile de la acest circ la serviciu, intrînd în clãdire pe bazã de tabel. „Mai mult, dupã ce spuneai la poartã cum te numesti ca sã te primeascã la serviciu, erai condus în birou de un soldat înarmat. De multe ori l-am batjocorit pe militar, cînd îl vedeam cu arma îndreptatã spre mine si am tipat cã eu nu pot lucra cu pusca îndreptatã spre mine. Se scuza spunîndu-mi cã acesta e ordinul“, a mai povestit pensionara.

Alt dezamãgit

Un alt pietrean participant la evenimentele din decembrie care au avut loc în Piatra Neamt este solistul vocal Mircea Catanã. Acesta era acasã cînd a aflat vestea cã Ceausescu a fugit. Dupã cum ne-a relatat acum cîtiva ani, de cum a auzit de cele petrecute în capitalã, a dat fuga la Hotelul Ceahlãu, unde, ajutat de ospãtari, a scos instalatia de sonorizare în fata clãdirii. Constient cã poate fi o tintã usoarã, a vorbit la microfon fãrã teamã, spune el, în momentele în care lumea nu stia încã ce sã creadã. Atunci si acolo s-au adunat primele sute de pietreni în stradã, la revolutie. Mai apoi, evenimentele s-au derulat la Comitetul Judetean de Partid. Mircea Catanã spune cã a fost si el la balcon si prin Palatul Administrativ, dar fetele celor care devastau clãdirea si evolutia situatiei l-au determinat sã creadã cã locul lui nu este acolo. Mai tîrziu, cînd a aflat cã cei care au ajuns la Comitetul Judetean, dupã ce el a fãcut primul pas, au început sã vrea certificate de revolutionar si a cerut si el, a întîmpinat un refuz pe care nici azi nu îl întelege.

Ce va fi azi

Ziua Revolutiei din decembrie 1989 va fi marcatã, astãzi, la ora 11, în fata Prefecturii si a Consiliului Judetean Neamt, în Piata Tricolorului. Vor participa, alãturi de Toader Mocanu, prefectul judetului, toate oficialitãtile judetene, locale, revolutionari, membri ai partidelor politice si sefi de servicii deconcentrate. Conform programului, pentru ora 11 este stabilitã sosirea prefectului judetului si a comandantului Garnizoanei si prezentarea onorului. La 11.05, vor începe alocutiunile privind însemnãtatea Zilei de 22 decembrie, la 11.10 - oficierea serviciului religios, 11.15 - depunerea de coroane si flori, iar la 11.30 va avea loc defilarea.

Articol afisat de 2871 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de admin la data 22.12.2006 00:22
Ziua Revolutiei
Ziua Revolutiei din decembrie 1989 va fi marcatã, astãzi, la ora 11, în fata Prefecturii si a Consiliului Judetean Neamt, în Piata Tricolorului. Vor participa, alãturi de Toader Mocanu, prefectul judetului, toate oficialitãtile judetene, locale, revolutionari, membri ai partidelor politice si sefi de servicii deconcentrate. Conform programului, pentru ora 11 este stabilitã sosirea prefectului judetului si a comandantului Garnizoanei si prezentarea onorului. La 11.05, vor începe alocutiunile privind însemnãtatea Zilei de 22 decembrie, la 11.10 - oficierea serviciului religios, 11.15 - depunerea de coroane si flori, iar la 11.30 va avea loc defilarea.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective