Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 4 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sute de solicitãri pentru cardul european de asigurãri de sãnãtate

• peste 250 de nemteni au depus, ieri, cereri la CAS Neamt pentru eliberarea cardului european de asigurãri sociale de sãnãtate • pentru a obtine acest document, solicitantul completeazã o cerere tip, plãteste 2 lei, iar dupã sapte zile primeste un certificat provizoriu de înlocuire a documentului •


Sute de nemteni au luat, ieri, cu asalt sediul Casei de Asigurãri de Sãnãtate (CAS) Neamt, în vederea obtinerii cardului european de asigurãri sociale de sãnãtate. Conform precizãrilor fãcute de cãtre Carmen Curalariu, purtãtor de cuvînt al respectivei institutii, pînã la ora 15, fuseserã înregistrate peste 250 de cereri în acest sens.
Foarte multe persoane s-au deplasat la sediul CAS Neamt pentru a se informa despre actele de care au nevoie atunci cînd fac demersuri pentru obtinerea cardului si despre taxa pe care trebuie sã o plãteascã pentru asta.
Potrivit precizãrilor fãcute de sursa citatã mai sus, toti cei care doresc obtinerea respectivului card trebuie sã aibã asupra lor o copie dupã actul de identitate, adeverintã de salariat vizatã de CAS Neamt prin care sã se facã dovada plãtii la zi cãtre fondul unic al asigurãrilor de sãnãtate sau ultimul cupon de pensie. Solicitantul trebuie sã completeze o cerere tip, emisã de cãtre Casa Nationalã de Asigurãri de Sãnãtate, si sã plãteascã o taxã de 2 lei (20.000 de lei vechi).
Personalul CAS Neamt a intrat abia ieri în posesia formularele speciale pentru aceste cereri, asa încît cei care au vrut sã solicite în scris eliberarea cardului, la sfîrsitul anului trecut, nu au reusit. Dupã sapte zile de la depunerea cererii, solicitantul obtine, deocamdatã, un certificat provizoriu de înlocuire a cardului european de asigurãri sociale de sãnãtate. Conditia absolut necesarã pentru ca solicitantul sã obtinã documentul este ca acesta sã fie la zi cu plata la zi cãtre fondul unic de asigurãri de sãnãtate.
Odatã cu aderarea României la Uniunea Europeanã, nemtenii care merg în tãri ale acestui spatiu în vacantã, la studii, ori în scop de afaceri trebuie sã aibã asupra lor cardul european de asigurãri sociale de sãnãtate. Acesta înlocuieste asigurarea medicalã de sãnãtate plãtitã obligatoriu, înainte de plecarea în strãinãtate, si are valabilittae timp de sase luni. Documentul este valabil nu doar în tãrile membre ale Uniunii Europene, ci si în Elvetia, Norvegia, Islanda si Liechtenstein.
Conform precizãrilor fãcute de cãtre Cristian Vlãdescu, presedintele Casei Nationale de Asigurãri de Sãnãtate, pe baza cardului european, românii care cãlãtoresc în tãrile Uniunii Europene au acoperite serviciile medicale de urgentã oferite si asiguratilor din tãrile respective. În caz de necesitate, tratamentele se vor acorda în conditiile generale stabilite de sistemul public de asigurãri de sãnãtate din tara respectivã. Asta înseamnã cã unele tratamente care sînt gratuite în România pot fi compensate partial în statul în care survine problema de sãnãtate.
Cardul de sãnãtate nu contine informatii medicale despre posesor, cum ar fi grupa de sînge sau bolile de care suferã, scopul lui fiind acela de a facilita accesul la îngrijiri medicale în timpul sederii temporare a posesorului în alt stat european si accelerarea rambursãrii costurilor implicate.
Cardul european de asigurat este valabil în tãrile care sînt membre ale Spatiului Economic European - Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria) si Elvetia. Pe bazã de reciprocitate, si cetãtenii acestor state vor beneficia de tratamente în aceleasi conditii ca si asiguratii români, dacã vor avea probleme de sãnãtate în timpul cãlãtoriei în tara noastrã.

Articol afisat de 1995 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective