Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Social 6 Ianuarie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Sărbătorile Bobotezei si Sfîntului Ioan

Sărbătorile Bobotezei si Sfîntului Ioan

Zilele de 6 si 7 ianuarie, însemnate cu cruce rosie în calendar, încheie ciclul marilor sărbători de iarnă, cînd crestinii din toată lumea celebrează Botezul lui Iisus Hristos în apa Iordanului si Soborul Sfîntului Prooroc Ioan Înaintemergătorul si Botezătorul Domnului.
Traditia Sfintei Scripturi ne spune că, atunci cînd Iisus Hristos a împlinit 30 de ani (vîrsta majoratului la evrei), înainte de a-si începe propovăduirea, Ioan Botezătorul a primit poruncă dumnezeiască să înceapă a boteza oamenii cu apă, pentru iertarea păcatelor, dîndu-i si un semn după care să fie recunoscut Mesia: „Deasupra Căruia vei vedea Duhul pogorîndu-Se si rămînînd peste El, Acela este Cel ce botează cu Duh Sfînt“.
Ascultînd Ioan cuvîntul lui Dumnezeu, a venit în partea Iordanului, propovăduind botezul pocăintei, împlinindu-se spusele din vechime ale proorocului Isaia: „Eu sînt glasul celui ce strigă în pustie: Gătiti calea Domnului, drepte faceti cărările Lui“.
Astfel, s-a adunat multime de oameni din toată latura Iudeii si a Ierusalimului, ca să se boteze în apa Iordanului, mărturisindu-si păcatele. Atunci a venit si Iisus din Galileea la Iordan, către Ioan, ca să se boteze. Cînd a ajuns în fata lui, s-a pogorît peste El Duhul Sfînt sub formă de porumbel, Botezătorul recunoscînd că acesta este Fiul lui Dumnezeu si i-a zis: „Eu sînt acela care trebuie să fiu botezat de Tine si Tu vii la mine? Domnul i-a răspuns: „Lasă acum, că astfel se cuvine ca noi să împlinim toată dreptatea“.
Acest moment din viata Mîntuitorului se numeste prima Teofanie (arătarea Sfintei Treimi) de la venirea în lume, ca om, a Fiului lui Dumnezeu.
În ziua de Bobotează, cum este numită în popor sărbătoarea Botezului Domnului, în toate biserticile si mănăstirile se face sfintirea apei mari (aghiasma mare) de binefacerile căreia se bucură toti credinciosii.
Ziua următoare este închinată preamăririi Sfîntului Ioan Înaintemergătorul, acela care, botezîndu-L pe Iisus Hristos în apa Iordanului, a fost primul care a descoperit lumii, după semnul trimis de sus, că Iisus Hristos este cu adevărat Mesia, Marele Trimis al lui Dumnezeu. Este ziua cînd Sfîntul Ioan întelege că, la Botezul din Iordan, Domnul Iisus Hristos era mielul lui Dumnezeu, Cel care ridică păcatele lumii.
Venit în lume ca dar făcut de Dumnezeu preotului Zaharia si sotiei sale Elisabeta, Ioan se retrage de tînăr din lume, predicînd o viată nouă pe care o va aduce Mesia. El mustra pe oricine se abătea de la ascultarea de Dumnezeu, fapt pentru care a sfîrsit prin tăierea capului, din porunca împăratului Irod Antipa, din cauza intrigilor Irodiadei si a fiicei sale, Salomeea. Nasterea Sfîntului Ioan Botezătorul se sărbătoreste pe 24 iunie, iar săvîrsirea din viata pămîntească, prin tăierea capului, pe 29 august.

Articol afisat de 1445 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Maria STUPCANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective