Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 6 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Sãrbãtorile Bobotezei si Sfîntului Ioan

Sãrbãtorile Bobotezei si Sfîntului Ioan

Zilele de 6 si 7 ianuarie, însemnate cu cruce rosie în calendar, încheie ciclul marilor sãrbãtori de iarnã, cînd crestinii din toatã lumea celebreazã Botezul lui Iisus Hristos în apa Iordanului si Soborul Sfîntului Prooroc Ioan Înaintemergãtorul si Botezãtorul Domnului.
Traditia Sfintei Scripturi ne spune cã, atunci cînd Iisus Hristos a împlinit 30 de ani (vîrsta majoratului la evrei), înainte de a-si începe propovãduirea, Ioan Botezãtorul a primit poruncã dumnezeiascã sã înceapã a boteza oamenii cu apã, pentru iertarea pãcatelor, dîndu-i si un semn dupã care sã fie recunoscut Mesia: „Deasupra Cãruia vei vedea Duhul pogorîndu-Se si rãmînînd peste El, Acela este Cel ce boteazã cu Duh Sfînt“.
Ascultînd Ioan cuvîntul lui Dumnezeu, a venit în partea Iordanului, propovãduind botezul pocãintei, împlinindu-se spusele din vechime ale proorocului Isaia: „Eu sînt glasul celui ce strigã în pustie: Gãtiti calea Domnului, drepte faceti cãrãrile Lui“.
Astfel, s-a adunat multime de oameni din toatã latura Iudeii si a Ierusalimului, ca sã se boteze în apa Iordanului, mãrturisindu-si pãcatele. Atunci a venit si Iisus din Galileea la Iordan, cãtre Ioan, ca sã se boteze. Cînd a ajuns în fata lui, s-a pogorît peste El Duhul Sfînt sub formã de porumbel, Botezãtorul recunoscînd cã acesta este Fiul lui Dumnezeu si i-a zis: „Eu sînt acela care trebuie sã fiu botezat de Tine si Tu vii la mine? Domnul i-a rãspuns: „Lasã acum, cã astfel se cuvine ca noi sã împlinim toatã dreptatea“.
Acest moment din viata Mîntuitorului se numeste prima Teofanie (arãtarea Sfintei Treimi) de la venirea în lume, ca om, a Fiului lui Dumnezeu.
În ziua de Boboteazã, cum este numitã în popor sãrbãtoarea Botezului Domnului, în toate biserticile si mãnãstirile se face sfintirea apei mari (aghiasma mare) de binefacerile cãreia se bucurã toti credinciosii.
Ziua urmãtoare este închinatã preamãririi Sfîntului Ioan Înaintemergãtorul, acela care, botezîndu-L pe Iisus Hristos în apa Iordanului, a fost primul care a descoperit lumii, dupã semnul trimis de sus, cã Iisus Hristos este cu adevãrat Mesia, Marele Trimis al lui Dumnezeu. Este ziua cînd Sfîntul Ioan întelege cã, la Botezul din Iordan, Domnul Iisus Hristos era mielul lui Dumnezeu, Cel care ridicã pãcatele lumii.
Venit în lume ca dar fãcut de Dumnezeu preotului Zaharia si sotiei sale Elisabeta, Ioan se retrage de tînãr din lume, predicînd o viatã nouã pe care o va aduce Mesia. El mustra pe oricine se abãtea de la ascultarea de Dumnezeu, fapt pentru care a sfîrsit prin tãierea capului, din porunca împãratului Irod Antipa, din cauza intrigilor Irodiadei si a fiicei sale, Salomeea. Nasterea Sfîntului Ioan Botezãtorul se sãrbãtoreste pe 24 iunie, iar sãvîrsirea din viata pãmînteascã, prin tãierea capului, pe 29 august.

Articol afisat de 1898 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Maria STUPCANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective